Blogzine

Forradalmi bioüzemanyag kísérlet segítheti a hajótársaságok energetikai átállását

Új mérföldkő a hajóiparban: bioüzemanyag kísérlet a Royal Caribbean Group-nál.

A Royal Caribbean Group új iparági mérföldkövet állít fel az alternatív üzemanyag-felhasználás terén, hiszen két hajója, a Celebrity Cruises Celebrity Apex és a Royal Caribbean International Symphony of the Seas Európában üzemanyagszükségletük egy részét egy szezonon át fenntartható bioüzemanyaggal fedezik. Ez a mérföldkőnek számító próbaút olyan tapasztalatokat hozhat, amelyek létfontosságúak az iparág alternatív üzemanyagokkal kapcsolatos fejlesztéseihez.

A tesztüzem alatt a Celebrity Apex a rotterdami kikötőből, a Symphony of the Seas pedig a barcelonai kikötőből indul, olyan bioüzemanyag-keveréket használva, amely csökkenti a hajók szén-dioxid-kibocsátását. A bioüzemanyag-keveréket megújuló nyersanyagok, például olajok és zsírok tisztításával és fűtőolajjal vegyítésével állítják elő. Ezzel tisztább és fenntarthatóbb, alternatív üzemanyagot hoznak létre.

” A fényes jövőt szem előtt tartva elköteleztük magunkat az innováció mellett, hogy a felhőtlen nyaralás-élményt mostantól fenntarthatóan szolgáltassuk vendégeink számára. A bioüzemanyagok egyre fontosabb szerepet játszanak nem csak a saját, hanem az egész ágazat szén-dioxid-mentesítési céljainak elérésében rövid- és középtávon is. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy továbbra is az élmezőnyben járunk a szektor fejlesztésében. Mindannyiunk számára fontos feladat, hogy megőrizzük az óceánok élővilágát” – mondta Jason Liberty, a Royal Caribbean Group elnök-vezérigazgatója.

A hajótársaság azt tervezi, hogy idővel egész flottájának üzemanyagigényeit alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású anyagok használatával váltja majd ki. A sikeres teszt után a jövő szezonban már szélesebb körben alkalmaznák a bioüzemanyagokat.

Nem ez az első fenntarthatósági akciójuk

A Royal Caribbean Group alternatív üzemanyag-tesztje nem az első fenntarthatósági törekvés, ami a vállalat nevéhez fűződik. A vállalat több mint 30 éve kezdte meg a szektor ökotudatos reformját. Cruise hajójuk például, a Navigator of the Seas, a világ első olyan cruise hajója, amely megújuló dízelüzemanyaggal indult útnak.

Az energiahatékonyságot, a vízkezelést és a hulladékgazdálkodást javító technológiák mellett a bioüzemanyagok bevezetése is olyan lépés, amely közelebb viszi a vállalatot a Destination Net Zero célkitűzéséhez.  A vízió szerint 2050-re elérhetik a zéró emissziós célkitűzést is.

Megosztás