Blogzine

Gondolta volna? Már a kétezres évek eleje is retrónak számít a Vatera adatai szerint

Tamagocsi, halászsapka és discman: újra hódítanak az Y-generáció tinikorszakát idéző kedvencek – derül ki a Vatera kínálatának és eladásainak alakulásából. Ezek, a már-már retrónak számító, egykor nélkülözhetetlen tárgyak és divatcikkek, most újra szuper trendik. Ha lapul olyan kincs az otthonodban, amit már nem használsz, érdemes leporolni, hiszen ebben a nosztalgikus időszakban akár új gazdára is találhat.

Újra hódítanak a Y2K-korszak divatcikkei

Ki ne emlékezne a millenium környéki, tetoválás hatású nyaklánc, azaz a “choker” őrületre? És hogy minden menő srácon fullcap vagy baseball sapka volt? A Vatera eladásai alapján a divat világában már nemcsak a nyolcvanas-kilencvenes, de a kora kétezres évek ikonikus darabjai is egyre inkább előtérbe kerülnek.
A trendeket követve újra hódítanak a midi és maxi farmerszoknyák, ezt megfejelve a denim on denim stílussal, így – akár a régi időkben – most nem ciki, ha tetőtől talpig farmer darabokba burkolózunk. Az egyszínű és feliratos halászsapkák (most már bucket hat néven) is újra reneszánszukat élik megkoronázva hétköznapi, laza szettjeinket. A felhasználók szerint egy jó állapotú vintage edzőcipő vagy tornacipő, egyenesen kincsnek számít, de az egészen „chunky”, akár deszkás vagy magasított talpú lábbelik iránt is újra megnőtt a kereslet, a szettünket pedig egy nadrághoz lánccal rögzíthető pénztárcával tehetjük teljessé.

Ezek (újra) a legmenőbb vintage kütyük

A hagyományos lemezjátszók évek óta jól fogynak, e sorok írásakor is több mint százféle discmant és walkmant hirdetnek a Vaterán, míg a kétezres évek eleji kompakt mp3-lejátszókból, párezer forintos iPodokból ennél is nagyobb a kínálat. Annak ellenére van kereslet ezekre az eszközökre, hogy már a legolcsóbb okostelefonon is gond nélkül lehet zenét hallgatni – valószínűleg épp az a vonzerejük, hogy egy ilyen eszköz használata nem meríti a telefont.
Ugyanilyen érdekesség, hogy az apró Bluetooth fülhallgatók korában sokaknak újra vonzók a vintage dizájnú, vezetékes fejhallgatók: a TikToknak köszönhetően például egy még 1984-ben bemutatott, azóta is gyártott Koss Porta Pro füles vált napjainkra a fiatalok körében is hype-olt termékké.

Nem (csak) gyerekjáték

Nem csak gyerek-, de felnőttméret is van a Vatera a Heelys márkájú, kipattintható kerékkel ellátott cipőkből, míg az újra egyre több helyen feltűnő gördeszkákból inkább a longboard típusúak menők manapság (és persze a deszkás cipők), a görkorikból pedig a két soros retró dizájn kezd újra egyre több rajongót találni magának.
Bár sok régi videojátékot lehet új konzolokon is játszani, az igazán autentikus élményre vágyók előszeretettel szerzik be a kilencvenes, kora kétezres évek játékgépeit, egy Nintendo zsebkonzolt, vagy egy korai Playstationt, mert ezek mostanra olcsón megvásárolhatók. Aki ennél olcsóbb retró elektronikai élményre vágyik, annak egy tamagocsira érdemes licitálnia a Vaterán – a “nevelgethető” kulcstartólényekből új gyártású, filléres példányok is elérhetők.
Patent állapotú vintage, főleg a nyolcvanas években gyártott LEGO-szettekből is szép számmal akad a Vaterán, de a Kaland, játék, kockázat lapozgatós szerepjáték-füzetek eredeti példányaiból is jó pár olyan kötetet találtunk a piactéren, amelyet közel makulátlan állapotban őriztek meg.

 

Megosztás