Blogzine

Terápiás kertek a hajléktalanokért

Napi szintű elfoglaltságot és célt jelent a hajléktalanoknak a Budapest Bike Maffia „Kertek” nevű projektje. A szervezet fővárosi hajléktalanszállók kertjében alakít ki veteményeseket, amelyeket az ott lakók művelnek, cserébe pedig egészséges és tápláló alapélelmiszereket kapnak.

A projekt célja – amellett, hogy értelmet ad a mindennapoknak –, hogy megmutassák, minimális anyagi ráfordítással is létre lehet hozni bőségesen termő kerteket. A 2018 óta futó kezdeményezést idén nyáron az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ is támogatja. A szövetkezet 1500 tő TV paprika-, 200 paradicsom- és 100 káposztapalántával járul hozzá a szezonhoz.

Kísérleti jelleggel indult, rutinná vált

2018-ban önkéntes szakemberek bevonásával négy hajléktalanszálló kertjében alakított ki kísérleti veteményeskereteket a Budapest Bike Maffia, hogy célt és mindennapi feladatot biztosítson az ott lakóknak. A kerteket jellemzően a város szélén lévő hajléktalanszállókhoz telepítették, jelenleg a 13. és a 9. kerületben, valamint egy csepeli otthonban fut a projekt, de a szervezet eddig összesen 10 kert megvalósításában segédkezett Budapest szerte. A BBM Kertekkel foglalkozó önkéntes csapat 10-15 főből áll, akikhez időről időre asztalosok, kőművesek is csatlakoznak, hogy segítsék a speciálisabb munkákat.

Cél nélkül nem lehet élni

A kezdeti betanítás és az ültetés után a szállók lakói maguk is elkezdhették nevelni és gondozni a zöldségeket. „A projekt célja a hajléktalanok foglalkoztatásán túl az volt, hogy megmutassuk, hogyan lehet minimális anyagi ráfordítással létrehozni bőségesen termő kerteket. Ezek idővel a lakók mindennapi életének fontos és egészséges kiegészítőivé váltak, hiszen a növények napi szintű gondozása egy olyan feladat, amit komolyan kell venni. Sok lakónak ez az örömforrást jelenti, hiszen visszaadja a korábbi életük felépítését: feladat, munka, eredmény” – mondta el Balassa Betti, a BBM Kertek projekt vezetője.
Hozzátette, van, aki minden nap gondozza a növényeket, de olyan is előfordul, hogy valaki csak egy-egy alkalom erejéig, vagy pár órát tölt el a kertben. „A lakók még ilyen rövid idő után is jóleső érzéssel távoznak, hiszen számukra ebben az élethelyzetben felemelő érzés kétkezi könnyű munkát végezni, látni annak eredményét, mindez pedig a hangulatukon is sokat javít”.

Az ötven feletti vidékiek a leglelkesebbek

A projektet minden év márciusában indítják útnak és ősz végén zárják, így a kertészkedés 8-9 hónapra tud elfoglaltságot jelenteni a lakóknak. Balassa Betti elárulta azt is, hogy leginkább az ötven év felettiek (férfiak és nők vegyesen) vesznek részt aktívan programban, akik nagy része vidéki környezetből, többnyire falvakból származik, ahol megszokott a kertgondozás. Emiatt értéknek tekintik a kertészkedést, és szükségét is érzik annak, hogy saját zöldséget termesszenek, amit így nem kell a boltban megvásárolni, arról nem is beszélve, hogy ez az elfoglaltság kisebb megtakarítást is jelenthet számukra.

Közel kétezer palánta érkezett az idei szezonra

A projektvezető szerint évről-évre nehezebb bevonni a szállók lakóit a programba, ami részben a szociális munkások növekvő leterheltségének tudható be, ugyanakkor évről évre egyre rosszabb mentális és fizikai állapotban vannak a hajléktalan emberek is, ezért motiválni is nehezebb őket.
„Folyamatosan törekszünk rá, hogy minél többeket bevonjunk a kertgondozásba, a 9. kerületi kertünkben például jelentősen emelkedett a létszám, hiszen a tavalyi 3 főhöz képest idén már 6 szoba gondoz saját, névre szóló ágyást, illetve közös fogyasztásra szánt ágyásokat is létesítettünk” – hívta fel a figyelmet Balassa Betti.

Elmondta azt is, hogy az idei szezonra jól is jönnek a lelkes gondozók, hiszen az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő Délalföldi Kertészek Szövetkezete jóvoltából 1500 tő TV paprika-, 200 paradicsom- és 100 káposztapalántával, azaz összesen 1800 palánta zöldséggel bővültek a készletek. A DélKerTÉSZ tagja, az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelőjéből érkező felajánlás a BMM Kertek projekt minden szállójára jutott, a projektvezető szerint pedig az adomány nemcsak anyagilag nagy segítség a szervezetnek, hanem a lakók számára is plusz motivációt jelent, ráadásul több lehetőséget biztosít arra, hogy szabadidejükben produktív tevékenységet végezzenek.

A DélkerTÉSZ egyébként a jövőben a Budapest Bike Maffia VITAMIN KOMMANDÓ nevű programjához is csatlakozik majd, melynek keretében rendszeres zöldségellátmánnyal segíti a hajléktalan embereknek hetente készülő szendvicsek elkészítését.

Megosztás