Blogzine

Kiválasztották a leginnovatívabb fenntarthatóságra fókuszáló európai startupokat

Idén tavasszal az EIT InnoEnergy együttműködésben a Vestbee-vel elindította a Hello CleanTech kezdeményezést azzal a céllal, hogy támogassák a zöldebb, fenntarthatóságra törekvő és szén-dioxid-mentesebb jövőt szorgalmazó induló vállalkozásokat. A pályázók a megújuló üzemanyagoktól, a zöld hidrogéntől kezdve az élelmiszer-értéklánc dekarbonizálásán át a körforgásos gazdaságot támogató javaslatokig számos ötletes megoldást mutattak be, amelyek közül a kiválasztottak segítséget kapnak a vállalkozásuk felépítéséhez, a javaslatuk kidolgozásához, teszteléséhez, illetve a továbbfejlesztéshez szükséges infrastruktúra kialakításához.

A legjobbak közé került a Ourobio, amely az ipari melléktermékek alacsony lábnyomú, teljesítménynövelő, biológiailag lebomló műanyag-adalékanyagokká történő átalakítására szolgáló mesterséges mikroorganizmusok kifejlesztésével foglalkozik. A Spark e-Fuels a fenntartható  elektronikus üzemanyagokat kutatja a légiközlekedési számára. Az ÄIO szakemberei innovatív zsírok és olajok biotechnológiai előállítására fókuszálnak a pálmaolaj és az állati zsírok alternatívájaként. A Nista.io az energiahatékonyságot szolgáltatásként kínáló, intuitív, mesterséges intelligencia által vezérelt szoftverplatform fejlesztésén dolgozik. Az Alinor a fejlett és fenntarthatóságra alapozott anyagok digitális infrastruktúrájának kiépítésén fáradozik, míg az Arkeon az élelmiszer -és a kozmetikai ipar részére a CO2 aminosavak és peptidek testre szabható keverékein dolgozik.

A Hydrolyx újítása a zöld hidrogén előállítására koncentrál szennyvízből, míg a Biosimo célja a hagyományos vegyipar forradalmasítása, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a környezetbarát katalitikus eljárást alkalmazó, fenntartható, bioalapú vegyi anyagokkal.

A TerGO teljes körű szénlábnyom-piacteret hozott létre, amely átfogó támogatást nyújt a vállalatoknak a kibocsátások mérésében, csökkentésében és ellentételezésében. A Plenti elektronikus eszközök bérbeadására szolgáló platformot alapított, míg a Nanosci a légszennyezés eltávolítására és hidrogén előállítására alkalmas fotokatalitikus technológiák kifejlesztésével foglalkozik. A Fermata pedig olyan adattudományi vállalat, amely számítógépes megoldásokat dolgoz ki a szabályozott környezetben zajló mezőgazdasági, illetve a kültéri gazdálkodáshoz.

A Hello CleanTech program további részletei a https://www.vestbee.com/hello-cleantech oldalon olvashatóak.

Megosztás