DIY csillogás egy titkos összetevővel: ismerkedj meg a gyöngyház porpigmentekkel

Aki szereti a csillogást, a különleges effekteket az biztosan hallott már a gyöngyház porpigmentekről, vagy ahogyan egyre többen nevezik mica pigmentről/micáról, de aki még eddig nem annak érdemes megismerkednie vele.
Először is tisztázzuk, hogy mik is azok a pigmentek. A pigmentek színezőanyagok, amelyekkel transzparens bázisfestékeket, vagy sima fehér festékeket színezhetünk bármilyen árnyalatúra. A bázisfestékek pedig olyan festék alapok, melyek önmagukban nem tartalmaznak színezőanyagokat, azt mi adjuk hozzá a pigmentek vagyis a festékszínezők segítségével.

Néhány alapszínből így gyakorlatilag bármilyen nekünk tetsző árnyalatot kikeverhetünk, legyen szó krétafestékről, akrilról, textilfestékről, vagy fluid art festékről. A pigmentek lehetnek folyékony halmazállapotúak és poralapúak is.
A gyöngyház porpigmentek vagyis micák segítségével jellemzően nem csak árnyalatokat keverhetünk ki, hanem a meglévő színeknek adhatunk plusz csillogást, dimenziót, mélységet, interferáló hatást, ami azt jelenti, hogy más-más szögből nézve különböző árnyaltban csillog az adott festék. Azonban ezek a porok ennél is többet tudnak, ugyanis nem csak festékekbe, hanem különböző epoxy bevonó és öntőgyantákba is keverhetőek.

Miben más ez csillogás, mint a glitter csillogása? Először is abban, hogy a porpigment a glitterrel ellentétben nem “úszik fel” a festék, vagy epoxy tetejére, de nem is nyeli el az, nem csak a felület lesz tőle csillogós, hanem magát a festéket, gyantát színezi meg, egyenletes elegyet alkot azzal.
A glitterekkel, csillámporokkal ugyanezt a hatást lehetetlen elérni, hiszen festékbe keverve, eltűnik, elnyeli azt a festék, epoxy gyantában pedig felúsznak az apró csillámpor darabok a felület tetejére és egyenetlenül, csomókban összeállva nem egy összefüggően csillogó felületet kapunk.
Persze a csillogás is sokféle lehet, a porpigmentekkel a legyegyszerűbb színtelen gyöngyház effektetkteken kívül, úgynevezett kaméleon hatásokat is elérhetünk, ráadásul több árnyalatban, ami azt jelenti,hogy más-más szögből nézve más-más színben csillog az adott felület, ezzel dinamikus, izgalmas hatást eredményezve.

Szóval, ha van otthon vízesbázisú festékünk, amit szeretnénk “felturbózni”, szeretnénk ha kapna egy kis gyöngyház csillogást, vagy WOW effektet, de nem szeretnénk emiatt új festékekbe beruházni, vagy nem is találunk a megfelelő árnyalatban, akkor érdemes gyöngyház porokban gondolkozni.
A használata igazán egyszerű: szimplán belekeverjük a festékbe/gyantába a nekünk tetsző arányban, attól függően mennyire szeretnénk ha csillogna a végeredmény Érdemes mindig kisebb mennyiséggel kezdeni, és óvatosan adagolni, ha nem elég intenzív az eredmény.
Általánosságban elmondható, hogy maximum 10% elég, és máris kaptunk a sima fehér festékünk helyett egy lilásan-zöldesen csillogó gyöngyházfehéret, vagy az egyszerű zöld helyett egy mélyebb, csillogó arany fényben tündöklő “rózsabogár”-hoz hasonló zöld árnyalatot. Ki ne látná be, hogy az egyszerű, szokásos textilfesték színek helyett például ezekkel a színekkel feldobni megunt ruhadarabjainkat egy új dimenziót képvisel a létező összes értelemben, de a mandalafestésben, bútorok festésében, epoxival öntött felületek világában is teljesen új lehetőségeket nyithat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .