Régiós innovációs verseny a Singularity University-től

 A szilícium-völgyi Singularity University Global Impact versenyében 10 döntős projekt versenyez a 25.000 dollár értékű fődíjért. Egy magyar projekt is bejutott!

A Google által alapított amerikai egyetem, a Singularity University közép-kelet és dél-kelet európai innovációs versenyének döntőjébe. Az április 12-én Budapesten megrendezendő döntőben 10 régiós projekt között dől el, ki nyeri meg a két 25.000 dollár értékű ösztöndíjat a NASA kutatóbázisára.

 Az innovációs versenyre a közép-kelet és dél-kelet európai régió 11 országából több mint 60 pályázat érkezett. A szervezők olyan innovatív projekteket kerestek, amelyek képesek lehetnek arra, hogy egy millió ember életén javítsanak három év alatt, bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia használatával. A beérkezett projektek az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem és a biztonság legfontosabb kihívásaira ajánlottak megoldásokat.

A döntőbe jutott tíz – bolgár, horvát, cseh, lengyel, szlovén, ukrán és magyar – pályázat között olyan projektek szerepelnek, mint a Haitin már kipróbált katasztrófa-menedzsment rendszer; a tuberkolózis forradalmian új, gyógynövényeket használó kezelése; egy űrhulladék-kezelő rendszer; a háztartásokban lévő fel nem használt ételek és alapanyagok közösségi hálózatbakötése a rászorulók ételellátásának megkönnyítésére vagy a cukorbeteg gyermekek számára kifejlesztett játék és mobilalkalmazás, amelynek segítségével a gyerekek játékosan tanulják meg és építik be életükbe betegségük kezelésének alapjait.

A kiválasztott pályázók 2013. április 12-én Budapesten, a Design Terminálban megrendezett döntőben kapnak lehetőséget arra, hogy projektjeiket a Singularity University képviselői – többek között Rob Nail, az egyetem operatív vezetője (korábbi interjúnk vele itt), valamint Gabriel Baldinucci, a Virgin Group ex-alelnöke – és a régió multinacionális vállalatainak vezetőiből álló nemzetközi zsűri előtt bemutassák. A verseny győztesei – 2 fő – részt vehetnek a Singularity University nyári programján a NASA kaliforniai kutatóbázisán.

A verseny fő támogatója a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési központja. A GE Healthcare-nél jelenleg több mint 200 mérnök fejleszt a világ élvonalába tartozó szoftvereket. Ma már a GE minden negyedik képfeldolgozó szoftvere Magyarországon készül, évente 300 millió dollár értéket teremtve a orvosok számára szerte a világon. Hazánk nemzetközi szabadalmai közül a legtöbbet a GE mérnökei jegyzik. „Kulcskérdés, hogy egy nagyvállalat berkein belül is képesek legyünk startup-ként viselkedni. Az elmúlt években rengeteg energiát fordítottunk az innovációs kultúra fejlesztésére. Az eredmények igazolják erőfeszítéseinket” – emelte ki Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési igazgatója; az AmCham Innovációs Bizottságának elnöke.

A verseny kiemelt támogatói a Trigránit Fejlesztési Zrt., a Central Fund és az OTP Bank Nyrt.

Török Árpád a TriGranit vezérigazgatója az alábbiakat emelte ki: „Fejlesztéseink során mindig nagy hangsúlyt fektettünk innovatív megoldások alkalmazására. Az újszerű, bátor, sokszor meghökkentő, de egyedi ötletek jelentenek piacelőnyt a kiélezett nemzetközi versenyben. Ezért is támogattuk nagy örömmel a Singularity University versenyét és szorítunk a magyar versenyző sikeréért.”

Az OTP Bank több, a tehetséges fiatalokat támogató programban is részt vett és részt vesz. A bank szolgáltatás- és termékfejlesztései során kiemelt hangsúlyt helyez a innovatív megoldások és technológiák alkalmazására, így örömmel állt támogatóként a fiataloknak szóló technológiai-innovációs verseny mögé.

„A Central Fund örömmel támogat olyan rendezvényeket, ahol a régió elismerten innovatív vállalkozásai bemutatkozhatnak. A Central befektetői csoport most induló Conor Seed Capital Fund kockázati tőkealapja az ilyen, kezdeti fázisban lévő vállalkozásokat kívánja – nem csak tőkével, hanem kialakult szakmai kapcsolatrendszerével is – sikeressé tenni.”- nyilatkozta a Central Fund.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .