Blogzine

Milyen SUP deszkák léteznek?

A SUP egy sokoldalú és egyre népszerűbb vízi sport, de a deszkák sokfélesége sokakat összezavarhat. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy milyen típusok közül válogathatunk és azokat milyen esetekben célszerű használni.
Felfújható deszkák
A felfújható SUP könnyen szállítható és tárolása is egyszerű, talán éppen ezért az egyik legnépszerűbb választás. A PVC-ből készült termékek egy speciális pumpával fújhatók fel és jól elférnek akár egy kisebb táskában is. Miután felfújtuk, egy stabil és szilárd deszkát kapunk, amely könnyen hordozható. Többféle méretben kaphatók, így mindenki az igényeinek és a képességeinek megfelelőt választhatja ki. Ezt a típust a kezdőknek mindenképpen érdemes előnyben részesíteniük.

Kemény deszkák
A kemény deszkák hagyományosabb típusnak számítanak és általában masszív műanyagból, szendvics, illetve fa konstrukciókból készülhetnek. A termékek sokkal szélesebbek és hosszabbak, mint más társaik és igen nagy stabilitást biztosítanak a vízen. Jobban szelik a hullámokat és gyors evezést tesznek lehetővé. Profi evezősök és szörfösök körében ez a legnépszerűbb típus, hiszen ők már előzetes tapasztalattal rendelkeznek és a sportot is sokkal magasabb szinten űzik. Ezzel a típussal a kezdőknek nem érdemes megpróbálkozniuk.

Gyerekeknek való deszkák
A gyerek SUP ahogy a neve is sejteti, a fiatalabb korosztály igényeinek megfelelően került kialakításra. Fontos, hogy a gyerekek is részt vehessenek a vízi sportokban, így számukra sokkal könnyebb súlyú és irányítású deszkákat értékesítenek. Ideális lehet családi kikapcsolódáshoz, illetve arra, hogy a gyerekek könnyedén elsajátítsák az evezést.

Túra deszkák
Ezek az vízisport eszközök hosszú és keskeny kialakításúak, ezáltal alkalmasak a hosszabb távú túrákra, valamint az egyéb vízi tevékenységekre. Kiváló stabilitással nyugodt evezési élményt nyújtanak. Tavakon, folyókon, tengerpartokon használják, így ideális választás azoknak is, akik szeretnék felfedezni a környező tájat vagy hosszabb túrákat tenni a vízen.

Jóga SUP
Ma már olyan speciális deszkát is beszerezhetünk, amelyeket kizárólag a vízen végzett jóga gyakorlatokhoz fejlesztettek ki. Szélesek és stabilabbak, így kényelmesen el lehet helyezkedni rajtuk. Speciális tapadófelületüknek köszönhetően segítik megőrizni az egyensúlyunkat, így sokkal könnyebbé teszi az egyes jógagyakorlatok elvégzését.

Megosztás