Blogzine

Enteriőr és fotótapéta trend 2023 ősz/tél

A tapéták mellett a fotótapéták divatja is évről évre megújul, vagy legalábbis színesedik. A választék elképesztő, a lehetőségek tárháza óriási: tarts velünk, ha szívesen látnád már most a legújabb posztertapéta színek és trendek befutóit, újdonságait, melyekkel természetesen nem csak az idei őszre, hanem – ha jól választasz – akkor sok-sok évre új arculatot, hangulatos atmoszférát adhatsz otthonodnak.
Ha izgalmas összhatást, különleges karaktert szeretnél adni a nappalidnak vagy a hálószobádnak, akkor érdemes szétnézned a legújabb fotótapéta trendek, színek és árnyalatok között, hogy még időben megtalálhasd a számodra legmegfelelőbbet. Alábbi összeállításunk ehhez adhat némi inspirációt – ám az óriási választékból ez tényleg csupán egy kis ízelítő. Nézzük, milyen trendekre számíthatunk 2023 őszén – melyek minden bizonnyal még sokáig velünk is maradnak…

1. Élénk színek: ékkövek tónusai, és a mindent elsöprő zöld árnyalatok

A legszembetűnőbb és leginkább látványos változás az elmúlt évek enteriőr trendekhez képest a neutrális tónusok mellé felzárkózó élénk színek megjelenése. A zöld és kék árnyalatai, a smaragdzöld, a lila, a fukszia vagy a narancs árnyalatai jól mutatnak egy kanapé huzaton vagy ágytakarón, vissza köszönhetnek a díszpárnák vagy a kiegészítők árnyalatain, de ha merészebb vagy, és igazán látványos hatást szeretnél – ezt mégis a falakon, a nagyobb felületen tudod elérni – például a fotótapéták részletein vagy alapszíneiben. A legnépszerűbbek egyértelműen a természet színei, mint az egyszerre nyugtató és inspiráló pálmaleveles trópusi botanikus posztertapéták , amik közül elképesztő szín-és minta arzenálból válogathatunk.

2. Rozsdabarna, okkerbarna

A nyers és organikus anyagok, valamint az olyan különleges árnyalatok, mint az okkersárga vagy a rozsdabarna egyszerre keltenek hangulatos és mégis modern benyomást. Az okker, vagy rozsda izgalmas árnyalatai főleg bútorszöveteken jelennek meg általában, ám most nagyon trendi, ha a falakon is megjelennek ezek az árnyalatok. Különösen, ha még textúrát is megmutatunk – amit egy sima falfestés vagy tapéta is visszadhat, ám a legélethűbben mégis a fotótapéták adják vissza a felületek látványát. Ha például szeretitek a modern vagy azon belül a loft stílus izgalmas, különleges hatásait, akkor tökéletes választás lehet egy ilyen loft hangulatú posztertapéta a bronz és a rozsda árnyalataiban, patináns falmintával.

3. Üres vászon

A színek és a különleges textúrák mellett meglepő, de az üres vászon tematika is egy nagyon felkapott trend lett az idei évben – melyre különösen az őszi/téli szezonban fogunk majd látni egyre több példát. De mit is jelent pontosan az “üres vászon” trend? A Behr bútormárka 2023 év színének a Blank Canvas (szó szerinti fordításban: üres vászon) árnyalatát választotta. Egy egy gyönyörű, semleges és letisztult bézs árnyalat, melyet minden felületen és minden mennyiségben tudunk alkalmazni az otthonunkban, – legyen az éppen egy letisztult étkező, meleg és semleges árnyalatokkal, vagy egy szép szőttes, textil vagy textilmintás felület, vagy egy elegáns, bézs márványhatású fotótapéta.

4. Monokróm

Több neves tervező a színek mellett – illetve talán pont a különleges színek érvényesülése érdekében – esküszik a monokrómra. Christine Marvin, a Marvin cég marketingvezetője szerint összhangot és harmóniát teremt az otthonunkban, ha több lágyabb, és nagyon hasonló árnyalatot alkalmazunk vagy viselünk egymás mellett. A lágy tónusok együttese adja meg a monokróm megjelenést, ami mind az outfitünkben, mint pedig az otthonunkban összhangot és harmóniát ad, nem mellesleg pedig remek hátteréül szolgál az élénkebb, erőteljesebb színeknek, árnyalatoknak. Egy monokróm enteriőrbe ilélesztett lágy hátterű fotótapéta lehet egyszínű vagy finom aprómintás, az a lényeg, hogy mind a fali poszter árnyalatai, mind a padló, a szőnyegek és a helyiségben lévő bútorok és egyéb belsőépészeti elemek, kiegészítők árnyalatban mind passzoljanak egymáshoz, hiszen így lesz meg az a bizonyos monokróm harmónia.

5. Ékkő és borostyán

A fák gyantájából készült borostyán kőről azt tartják, hogy elnyeli a negatív energiát és felszabadítja a fényt, a nyugalmat. Carol Miller, A York Wallcoverings trend-és színszakértője szerint amikor a borstyán fénybe borul, sugározza magából az erőt, és a megújulás élményét. Ezért akár egy borostyánfényű lámpa, akár egy szép fényes borostyánsárga sötétítő függöny vagy posztertapéta remek választás, különösen ha az őszi napfény természetes ragyogását szeretnéd behívni az otthonodba.

Emellett persze minden más ékkő, vagy drágakő árnyalat nagyon divatos lesz. A smaragdzöld például kitűnően mutat az olyan fűszeresebb árnyalatokkal, mint a curry vagy a narancssárga. És természetesen ezekre is találunk ma már gyönyörű fali poszter vagy fotótapéta dekorációkat – szinte minden fajta stílusban és minta léptékben. Akár olyat is, amelyen egy szép semleges háttéren több drágakő árnyalata is megjelenik, egymással gyönyörű színpompás harmóniát és életteli atmoszférát alkotva.

6. Anyagok és anyaghatás – a fotótapéták látványában is!

Az olyan klasszikus, és a belsőépítészetben közkedvelt és gyakran alkalmazott anyagok, mint az üveg vagy a kerámia, vagy mostanság a fénykorukat élő textilek és szőttesek mintái rendkívül népszerűek az enteriőrben megjelenítve –  nem csak mint építészeti elem, funkcionális vagy dekorációs tárgy – de vissza köszönhetnek sík formában is, pl. egy szép grafika, fotó dekoráció, vagy éppen egy óriási posztertapéta felületein. A hatás – főleg ha még ki is egészített ezekkel az anyagokkal fizikálisan is – elképesztően izgalmas térhatást eredményez. Textil, selyem, üveg, vagy márvány? Szerencsére ma már elképesztő anyaghatásokat meg tudunk jeleníteni a falakon egy különleges fotótapéta segítségével!

7. Lekerekített, finom élek, formák – hiszen így kerek a világ!

Ezeknek a megjelenése, vagy inkább újból az előtérbe kerülése egy általános trend lesz az idei őszi/téli szezonra, melynek irányait már tavasszal, sőt ennél korábban is megfigyelhettük. Főleg a bútorok tekintetében volt jelen az egyre kerekedő, gömbölyödő irány, de megjelent már olyan belsőépíteszeti megoldások formájában is, mint pl. a kerek gipszkarton. Ami pedig a posztertapéták világát illeti, mit szólnál a kellemesen lekerekített karfás foteled, kanapéd fölött egy kerek fotótapéta dekorációhoz?

Válogassatok kedvetekre, nézzétek meg a többit is! Fotótapéta webáruház ahol 11 gyártó több száz termékből rendelhettek vagy vásárolhattok nálunk online, de személyesen is.

Megosztás