Blogzine

Újévi fogadalom: hogyan lehet sikeres a fogyókúra?

Sokan már februárban feladják a januári fogadalmukat. Az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom a fogyókúra, hisz sokan gyarapodnak néhány plusz kilóval az ünnepek alatt, vagy épp halogatják a már korábban felszedett kilók leadását januárig. A legtöbb ilyen fogadalom azonban hamar kudarcba fullad.

Felmérések szerint az újévi fogadalmak mintegy 80-90 százaléka bukik el rögtön a következő hónapban. Nincs ez másként a fogyókúrával sem: a legtöbben nagy lendülettel belekezdenek, de néhány hét után abba is hagyják. A szakértő szerint ennek a legfőbb oka, hogy gyakran irreális elvárásokkal indulunk és nincs pontosan meghatározott célunk.

„Sokan esnek abba a hibába, hogy drasztikus módszerekkel és túl gyorsan szeretnének megszabadulni túl sok súlyfeleslegtől. Ez azért hiba, mert a fogyás akkor lesz sikeres, ha tartós és kiegyensúlyozott módon történik. Az elején még magas a motiváció, később azonban a mindennapok ritmusa és a stressz mellett már nehezebben tartjuk magunkat az elhatározáshoz, végül pedig visszatérünk a régi szokásainkhoz. Fontos szem előtt tartani, hogy a fogyás ideális mértéke fél-másfél kiló hetente, természetesen ez nagyban függ a túlsúly mértékétől is” – magyarázta Ötvös Edina, az IdealBody táplálkozási szakértője.

A szakember szerint a fogyókúra sikere több összetevőn múlik, de a legfontosabb, hogy tervezetten vágjunk bele a programba és ne felkészületlenül kezdjünk neki.

Fogyókúra: Kulcsfontosságú a tervezés

A táplálkozási szakértő szerint nagyon fontos, hogy egy megfelelő étrendet tervezzünk meg, amelyhez éhezés nélkül tudjuk tartani magunkat. A hagyományos csirke-rizs kombináción túl számos olyan ízt, alapanyagot, fűszert beilleszthetünk a diétánkba, amely ízletes és változatos fogásokkal segít abban, hogy éhezés nélkül fogyjunk és ne unjunk rá.

„Először is fel kell készülnünk azokra a helyzetekre, amelyek jellemzőek az életmódunkra. Tudnunk kell, mit eszünk a munkahelyünkön, mit eszünk nassolás helyett vagy a tévé előtt. Ki kell zárnunk azokat a helyzeteket, amikor gyorsan bekapunk egy-egy falatot vagy megesszük, amit a kisgyermekünk hagyott, esetleg az ünnepekről maradt finomságok maradékát csipegetjük. Az IdealBody diétás fehérjeturmixai és levesei például nagy segítséget nyújthatnak az ilyen helyzetekben, hiszen gyorsan és könnyen elkészíthetőek, és egy teljes étkezést kiváltanak, valamint tele vannak vitaminnal és ásványi anyaggal, így biztosak lehetünk abban, hogy a szervezetünk minden szükséges tápanyagot megkap” – fejtette ki Ötvös Edina.

Ötvös Edina, az IdealBody táplálkozási szakértője
Ötvös Edina, az IdealBody táplálkozási szakértője

„Az étrend kulcsfontosságú a fogyókúrában, az IdealBody 14, illetve 30 napos étrendjei pedig egy kész tervet nyújtanak ehhez. Nagyon fontos, hogy a főétkezéseket ne hagyjuk el és ne éheztessük magunkat, mert a szervezetünk erre nem reagál jól és a teltségérzetet is fenn tudjuk tartani a napi többszöri, kiegyensúlyozott étkezéssel. Így elkerülhetjük azt is, hogy mondjuk egy családi összejövetelen ne bírjunk ellenállni a finomságoknak és degeszre együk magunkat” – magyarázta a szakértő.

Ötvös Edina szerint a tudatos tervezéssel és a változatos étrenddel a jojo-effektus is kiküszöbölhető és kevésbé fenyeget minket az a veszély, hogy idejekorán feladjuk a fogyókúrát.

„Érdemes reális és konkrét célokat megfogalmazni, például azt, hogy három hónap alatt hat kilótól szeretnénk megszabadulni, mert ez tartható és motivál a sikerélmény is. A jojo-effektus kevésbé fenyeget, ha fokozatosan fogyunk és odafigyelünk arra, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, rostot, szénhidrátot és hasznos zsírokat viszünk be. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a koplalás nem egyenlő a fogyókúrával! A tápláló ételek mellett a megfelelő mennyiségű folyadéknak is nagy szerepe van, ami nem csak az anyagcserére van jó hatással, de a hidratáltságot is biztosítja” – tette hozzá a táplálkozási szakember.

A szakértő azt is hangsúlyozta, a súlytartáshoz is elengedhetetlen, hogy a megtervezett étrendet hosszú távon alkalmazzuk.

„A kiegyensúlyozott táplálkozás szerepe akkor is fontos, ha elértük a kívánt testsúlyt. Sokszor szembesülhetünk azzal, hogy a fogyókúra elején olvadnak le a kilók, aztán egy kicsit megtorpan a folyamat és az utolsó néhány kiló a legmakacsabb. De olyan is előfordul, hogy nehezen indul be a fogyás, ilyenkor az a legfontosabb, hogy megmaradjon a motivációnk és tartsuk magunkat a kitűzött célunkhoz” – fogalmazott a szakember.

 

Megosztás