Blogzine

Páratlan piaci lehetőség nyílt a magyar vállalkozások előtt a kritikus nyersanyagokat érintő ipari tevékenységek területén

A kritikus nyersanyagokról szóló európai jogszabály olyan eszközökkel ruházza fel az EU-t, amelyek biztosítják az unió biztonságos és fenntartható ellátását ezekből a nyersanyagokból. A rendelet egyértelmű referenciaértékeket határoz meg a stratégiai nyersanyagok ellátási láncában a kontinens kapacitásai tekintetében, valamint 2030-ig diverzifikálja az uniós ellátást ezen a téren. Ez azt jelenti, hogy az EU éves fogyasztásának legalább 10%-a Unión belüli kitermelésből, az EU éves fogyasztásának legalább 40%-a Unión belüli feldolgozásból és az EU éves fogyasztásának legalább 15%-a hazai újrafeldolgozásból kell, hogy származzon.

A szabályozás kitér arra is, hogy minden egyes stratégiai nyersanyag esetében, a feldolgozás bármely releváns szakaszában, az egy esztendőre vonatkozó uniós fogyasztásnak legfeljebb 65%-a származhat egyetlen harmadik országból. A helyzetet ugyanakkor bonyolítja az elektromos járművek és a megújuló energia részarányának erőteljes fellendülése Európában, ami dinamikus keresletbővülést generál energiatárolók iránt. A gyorsuló növekedés pedig az iparág ellátási láncait komoly kihívás elé állítja. Jelenleg az EU-ban sehol nem állnak rendelkezésre olyan kapacitások, amelyek az egyre fokozódó igényeket képesek lennének ellátni.

500 millió eurós forrás nyílik

Mindezeket felismerve és annak érdekében, hogy az unió semmiképpen se függjön indokolatlan mértékben harmadik országtól és az onnan származó nyersanyagoktól, az EIT InnoEnergy és az európai magántőke- és kockázati tőkebefektető vállalat, a Demeter Investment Managers 500 millió euro összegű pénzügyi alapot hozott létre, amelyből a kontinens kitermelési és újrahasznosítási kapacitásainak fejlesztését, bővítését fogják finanszírozni. A befektetések legalább 70%-át olyan projektekre fordítják, amelyek növelik az EU bányászatból, feldolgozásból, finomításból és újrahasznosításból származó hazai termelését az uniós és a szomszédos országokhoz köthetően. A fennmaradó 30%-ot pedig az EU nyersanyag-partnerségi országaiból származó nyersanyagellátás növelésére különítik el.

A magyar szaktudásnak komoly értéke van

Fontos gazdasági mérföldkőhöz érkezett az Európai Unió ennek az alapnak az elindításával, ami lehetővé teszi a tagállamokban működő, a nyersanyagellátásban és újrahasznosításában érdekelt, innovatív technológiákra építő vállalkozások számára, hogy a kontinens több országában is tevékenykedjenek. Beleértve ebbe bennünket is. Itt a nagy lehetőség a hazai nagy-, közepes – és kisvállalatok, továbbá a startupok előtt, hogy a helyi szaktudásukból előnyt kovácsolva, kompetenciáikat megerősítve nemzetközi vizeken bővítsék a tevékenységeiket.
Ideje tehát levetkőznünk azt a tévhitet, hogy a magyar vállalkozások versenyhátrányban lennének az európai társaikhoz viszonyítva. Az elmúlt tíz évben több mint 20 külföldi vállalkozás üzletfejlesztési folyamata során szerzett tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy nincs különbség a hazai és a külföldi vállalkozások előtt álló kihívások közt ebben a szektorban sem.

szerző: Dervalics Ákos, a Green Brother vezető partnere, a Magyar Akkumulátoripari Szövetség Gyártók és Beszállítók csoportjának vezetője.
szerző: Dervalics Ákos, a Green Brother vezető partnere, a Magyar Akkumulátoripari Szövetség Gyártók és Beszállítók csoportjának vezetője.

Helybe jön a segítség

A sikeres nemzetközi piaci terjeszkedéshez ugyanakkor minden támogatás, információ, segítség el is érhető hazánkban. Magyarországon a Green Brother az EIT InnoEnergy képviselője. Rajta keresztül a hazai vállalkozások közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az Európai Akkumulátor Szövetséggel. Továbbá kompetencia alapon a szervezet ahhoz is hozzásegíti a vállalkozásokat, hogy olyan partnereket találjanak akár Európában, akár a Magyar Akkumulátor Szövetség tagjai közt, amelyek kiegészíthetik a képességeiket. A Green Brother révén pedig elérhetőek azok a szakértők, akik ismereteikkel, tapasztalataikkal közvetlen segítséget nyújthatnak a formálódó projektek üzleti, pénzügyi terveinek kidolgozásában is.

Megosztás