Blogzine

Nyolc kutató kaphat elismerést a gyorsabb adatátvitelért

LTE érhet európai K+F európai Oscart

Nyolc ericssonos kutató kapott jelölést az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) által átadott European Inventor Award díjára. A jelölést a kutatók az LTE technológia terén végrehajtott fejlesztésekért kapták, mely területen az Ericsson vezető vállalatnak számít.

A csapat az Iparág kategóriában induló három jelölt egyike, amely a „nagy európai vállalatok által szabadalmaztatott kiemelkedő és sikeres technológiák” elismerése. A győztes kihirdetésére a június 17-ei díjátadó ünnepségen kerül sor, Berlinben. Az eseményt Angela Merkel német kancellár nyitja meg.

A nyolc ericssonos jelölt (Erik Dahlman, Stefan Parkvall, Muhammad Kazmi, Robert Baldemair, George Jöngren, Henning Wiemann, Johan Torsner és Magnus Stattin) kulcsfontosságú szerepet játszott az LTE mobilhálózati szabvány kifejlesztésében, amely megalapozta a mobil internetes gazdaság előretörését.

A technológia, közkeletű nevén 4G, átfogó fejlesztéseket tett lehetővé a lefedettség és a kapacitás tekintetében; sokkal nagyobb letöltési és feltöltési sebességet biztosítva, mint a korábbi 2 és 3G technológiák.

Az Ericsson az LTE infrastruktúra vezető gyártója; becslések szerint a teljes LTE okostelefon-forgalom 50%-át az Ericsson kezeli. A jelöltek és munkatársaik erőfeszítéseinek eredményeképpen az Ericsson az összes alapvető LTE szabadalom
25%-a felett rendelkezik.

 

 

 

Sara Mazur, az Ericsson kutatási üzletágának alelnöke a jelölés kapcsán így nyilatkozott: „Hatalmas elismerés ez kutatóink állhatatos munkájának, valamint az Ericsson stratégiai fontosságú kutatási és innovációs tevékenységének. 25 ezer kutatás–fejlesztésben dolgozó mérnök kollégával és 35 ezer elismert szabadalommal rendelkezünk világszinten; évi 5 milliárd dollárt költünk erre a tevékenységre. Mindezt komoly erőforrásnak és üzleti tevékenységünk alapvető részének tekintjük.”

„Az Ericsson napjainkban azon dolgozik, hogy lefektesse a következő generációs mobilhálózat, az 5G alapjait. Az összes jelölt kutató részt vesz az 5G elemzésében és fejlesztésében,” – tette hozzá Mazur.

Az Európai Szabadalmi Hivatalnál egy évig tartó folyamat volt, amíg a Hivatal irodáiba Európában benyújtott több ezer szabadalom alapján véglegesítették a legjobb 15 találmány listáját. Az elbírálók „új ötleteket kerestek, amelyek nemcsak a technológia fejlődéséhez és a gazdasági növekedéshez járulnak hozzá, hanem formálják a társadalmat és mindennapi életünket is jobbá teszik”.

Az Európai Szabadalmi Hivatal által 2006-ban bevezetett European Inventor Award díj elismerést nyújt a feltalálóknak, miközben ösztönzi a jövőbeni innovációt. Kategóriájában a legtekintélyesebb verseny.

A European Inventor Awards díjat a következő kategóriákban ítélik oda: Iparág, Kis- és középvállalatok, Kutatás, Európán kívüli országok és Életműdíj. Egy további kategória (a Népszerűségi díj) győztesét nyilvános szavazással döntik el.

Megosztás