Budapesti nemzetközi konferencián mustrálták a hazai informatikai fejlesztéseket

A hazai és nemzetközi politikai és szakmai elit előtt mutatkoztak be a legígéretesebb IT fejlesztések a Kibertér Konferencián.

Az Optoforce, az EasyLing és a JobCTRL nyerte meg a Kibertér Konferencia keretei között megrendezett innovációs kiállítás versenyét. Az év egyik legkiemelkedőbb hazai IT fókuszú eseményén többek között olyan nemzetközi nagyágyúk ismerkedhettek meg a legígéretesebb hazai fejlesztésekkel, mint a Microsoft, a Cisco, vagy a Google vezetői.

A Mobilitás és Multimédia Klaszter által rendezett, kiállítással egybekötött versenyen 23 magyar fejlesztőcsapat mutatkozhatott be a hazai és nemzetközi szakmai és politikai elitnek. A kiállítók által bemutatott projektek közül egy szakpolitikusokból, sikeres cégvezetőkből és befektetőkből álló 7 tagú zsűri választotta ki az üzleti és technológiai szempontból legígéretesebbet, valamint a közönség is megszavazhatta az általa legjobbnak ítélt előadást és fejlesztést.

A zsűri fődíját a három dimenziós nyomásmérő eszközt kifejlesztő Optoforce csapata nyerte el. Az eszköz, amely a pihe könnyűségű érintésektől a kalapácsütések által kifejtett nyomásig bármilyen erő mértékét és irányát képes meghatározni, számos előnnyel bír: az olcsó előállítási költségek mellett rendkívül sokszínűek a felhasználási lehetőségek. Ide tartozik például a gyártási technológiák során használt robotika, vagy a különböző orvosi rehabilitációs lehetőségek; az Optpforce számára a határ a csillagos ég, indokolt a zsűri.

A leginnovatívabb megoldásnak járó elismerést az EasyLing fejlesztése érdemelte ki. A magyar projekt lényege, hogy a különböző nyelvű honlapok szöveges tartalmait eredeti környezetükben fordítja le összesen egyetlen kattintás segítségével. A fejlesztés elsősorban olyan vállalkozásoknak kínál megoldást, akik több lépcsős procedúra nélkül, de profi szakfordítói gárdára alapozva szeretnék elérhetővé tenni honlapjukat.

A legjobb prezentációnak járó díjat a JobCTRL csapata nyerte el. A már bőven a tesztfázis után járó, de még piaci bevezetés előtt álló innováció lényege, hogy objektív mérési rendszerének köszönhetően optimalizálja a számítógépes munkát végző dolgozók hatékonyságát. A prezentációt tartó Györgypál László elmondta, hogy a JobCTRL segítségével átlagosan 10 százalékkal növelhető a produktivitás. A rendszer nem csak a cégvezetőknek, hanem az alkalmazottaknak is segítséget nyújt munkaértékük növelésében.

Az innovációs kiállításon bemutatott projektek bizonyították, hogy a válság ellenére van olyan iparág, amelyben komoly fejlődési potenciál van. Az IT szféra azoknak a szakképzett fiataloknak biztosít kreatív munkalehetőséget, akik amúgy a legnehezebb helyzetben vannak. A hazai startup ökoszisztéma felemelése nemzetgazdasági érdek, emiatt igazán megnyugtató azt látni, hogy számos fiatal felismerte az ebben rejlő lehetőséget” – mondta el Sztáray Péter, miniszteri biztos, a Külügyminisztérium biztonságpolitikai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A 2012 október 4-én és 5-én megrendezett Kibertér Konferencián mintegy 600 nemzetközi kormányzati, vállalati, tudományos és civil szervezet képviselője vet részt. A konferencia keretében megrendezett innovációs kiállítás kiállítást a Mobilitás és Multimédia Klaszter a Külügyminisztérium felkérésére rendezte meg. Remélhetőleg a kormányzat nem csak kirakatba állítja a sikeres magyar projekteket, hanem javítja a kezdő cégek lehetőségeit is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .