Hazai pálya

Dizájn kiállítás és vásár Sopronban

Nyugati hatászélünkön már nyugatra teintenek: a nálunk igen csak szűkös dizájn piac helyett a fejletebb és kereslettel is rendelkező Nyugat-Európára koncentrálnak.

Ez egyben az utóbbi évek legnagyobb szabású vidéken rendezett ilyen kiállítása, amit a budapesti Design Terminál szervezez, a peiso.communications-zel és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetével karöltve. A programsozat október 31-ig tart, célja hogy a régió remek adottságait kihasználva, segítse a hazai kreatív ipar szélesebb körű bemutatkozását.

A magyar kreatív ipar ösztönzésére és segítésére létrejött budapesti Design Terminál egyik célkitűzése, hogy a meglehetősen főváros-orientált dizájn-életet kinyissa az ország többi nagyvárosa felé is, ezzel is segítse az iparág tehetségeinek széleskörű  bemutatkozását. Ebben a törekvésében remek partnerre talált a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete (AMI), illetve a peiso.communications képviselőiben. 2012. október 17-31. között zajló, közösen létrehozott rendezvényük, a Designed in Hungary nem csak a szakembereknek ad lehetőséget a tapasztalatcserére, de a soproni nagyközönségnek is bemutatja, hogy a nemzetközi színvonalú magyar formatervezés amellett, hogy része a hétköznapi tárgykultúránknak, mindenki számára elérhető.

A Design Terminál örömmel alakít ki partnerséget a soproni AMI-val – akárcsak korábban a budapesti Moholy Nagy Művészeti Egyetemmel – annak érdekében, hogy közvetlenül legyen kapcsolatban a magyar dizájn-szakma két legfontosabb képzési intézményének szakembereivel és a jövő tervező-generációjával.

A nyugat-magyarországi régió szakértőinek bevonásával, kihasználva Sopron különleges földrajzi helyzetét – Bécs és Pozsony, illetve a nyugati határ közelségét -, és határon átívelő együttműködések kialakításával, remélhetőleg hosszú távon is sikerül lendületet adni a hazai kreatív iparnak, és elősegíteni a magyar tervezők külföldi megmutatkozását.

A fentiek jegyében az AMI-ban október 19-én tartó workshop keretében magyar és osztrák vállalkozás-segítő szervezetek mutatkoztak be, valamint design-szakemberek cseréltek tapasztalatot sikertörténeteikről és a piacra kerülés lehetőségeiről. A megszólalók között van az üvegbeton létrehozója, Losonczi Áron építész is.

kiállításon  több mint 60 magyar dizájner – így például Vidó Nóri, Vágó Réka, Juhász Ádám, Szilasi Gábor, a Je Sius Belle, a POS1T1ON, a Local Wear, vagy épp a Sixay, ill. a Csonka Glass egyedi tervezésű használati tárgyait mutatja be.

 

Megosztás