Hazai pálya

B’ajkonour jelentkezik – 1. adás az űrbe!

Úgy döntöttem, hogy írói nevet váltok! Az ügyet egy novemberi, londoni utazás indukálta. Londonban véglegessé vált, hogy nem akarok ismét startup-okkal úgy foglalkozni, ahogy eddig. Persze nem is tudnék… Ezt így korrekt beismerni, magamnak. De ki is ez a B’ajkonour? És miért is váltottam rá? Hová szeretnék menni vele?  (erősen szubjektív post következik… bocs)

Először is is B’ajkonour (- mint egy írói álnév) egy másik startup korszak nyitánya! Pont. Amolyan virtuális személyiség és korszakváltó, új bloggerség. Talán alterego, aki újra képes lesz átélni azt a másféle startup korszakot, amelyet magunk előtt sejtünk bekövetkezni… a jövőben.

tumblr_ny7mv2MFiV1qz7lxdo1_500

De miért is írom ezt?! Mit is látunk a jövőre nézve? Miért kell mindez a „b’ajkonour-ság”?

Röviden válaszul: 2016-ban új startup közösség születik, új szereplők lépnek a piacra. Ezzel véget ért egy korszak, és jön egy új startup generáció.

Mert a 2014-15-s év a „nagy-leállás” időszaka volt a startup szcénában. Sajnos úgy is mondhatjuk, hogy idén nyáron meghalt Záboji mester, és ezzel véget ért a startup fejlődés első korszaka. Eltűnt a hamvas hajnal, megszünt az az éteri világ, amire azt hittük, hogy minden ötletből sikerré varázsolható piaci történet lehet a startup világban.

tumblr_nyxu54JEou1rqnjjfo1_1280

 

ELSŐ KORSZAK – LÁTTUK ELŐRE…

Az első korszak, ahol bizonyosságot nyert, hogy nem volt hiába a közösségi kritika: a Jeremie tőkeprogram és a Gazella program bedőlt. Hiszen csak olvassuk el ezt a friss INFOT, és ha tudjuk, hogy az ingatlan fejlesztés tiltott a Jeremie-ben, akkor nem fogunk csodálkozni… Vagy gondoljunk arra, hogy piaci infok szerint mintegy 16 db startup vár csaknem egy éve arra, hogy megkapja a Gazella programból járó támogatást… Mindezt hiába, mert ha eddig nem kapta meg, akkor december 31-vel lejár a kihelyezési idő és már nem is fogja megkapni. Tehát aki anno nyertes volt, és hitt a Gazellában (Godzllában— sic!), az inkább „vesztes” lett – a sors, és a bürokrácia furcsa fintorából.

Íme idézet a Gazella program ellen „online szamizdatban” keringő régi Godzilla blogról:

tumblr_muo7eey6b91rjt82ro1_400

Persze ha tekintetbe vesszük, hogy a közösség lassan 3 éve szajkózza, hogy mind a Jeremie, mind a Gazella bedőlés lesz… és ha erre oda lehetett volna figyelni, akkor most nem sopánkodnánk ennyire. És persze az sem től lelkesítő, hogy igen, igazunk volt a kritikákkal.

INDUL A 2. KORSZAK!

De sopánkodjunk ennyit, mert a startup 1. korzsakban igenis lettek világsikeres startup-jaink, de ezentúl a hazai gazdaságot nem befolyásolta érdemben a startup világ. Pedig fontos hajtóereje, progressziója lehetne…

tumblr_nyxthv9X9A1rqnjjfo1_1280

A gazdasági befolyásoló helyeken sem köztudomású, hogy miért fontos startup-nak lenni? Miért kell mindez a gazdaságnak? És miért van mindezekért megőrülve a világ? De ne csüggedjünk, mert hiába ért véget sikertelenül egy startup korszak, ha itt az új korszak! Meghalt a király – éljen a király! Valami új fog jönni – ez már biztos!

tumblr_nsh53uH5CF1r906l9o1_500

Szóval új startup korszak jön!

TÚLÉLNI

Vannak régi szereplők, akik még (?) életben maradtak. Ők azok a sikeresek: Turcsán Tamás Péter, alias Shy (Hackaton-in-the-box), Vallner Szabolcs, Weiszbart Zsolt átstreamelve magát egy ügyvédi irodába (White-Summers) és a KIBU, a Design Terminál, amely idén komoly inkubációt hirdetett. És ennek kapcsán egy új (régi) szakember exponálta magát a startup szakmában: Ács Zoltán, aki meglepően erős szakmai tudásról tanúskodik, ha megnézzük a DT új inkubációs programját… Szóval vannak régi szereplők és olyan új „tagok”, akik komoly eseménnyel jelentkeztek be: Get in the Ring és a mögötte álló Enterprise Hungary. Akikről még nem sok minden tudható, de látszik, hogy nagy erőket mozgatnak.

 

tumblr_nna0rh2uBg1qzwba5o1_1280

Szóval a régiek, akik életben maradtak a 2. korszakra. És az újak, akik újrafogalmazzák a startup világot. És ez a 2. korszak immár nemcsak a startup-ok sikeréről, bizonyítási kényszeréről szól majd. Hanem másról is.

Mert az újaknak fel kell húznunk egy új űrállomást, radarközpontot, sok lelkes csillagvizsgálóval, mérnökkel, innovátorral, akik képesek lesznek azért dolgozni és nap-mint-nap „üzleti” radar képernyőt nézni, hogy egyszer a gazdaság (ha már elmúltak az EU-forrásból finanszírozott ügyek) életben maradjon. Mert egyre többen kérdezik, hogy mi lesz az EU-támogatások után? Mi fogja hajtani a gazdaságot? Miként fog ez menni az EU-támogatások utáni időszakban.

Hát erre én csak azt tudom lakonikusan mondani:

„Ha most a stratup-ok gyökért tudnak vetni, akkor később lesz mit szárba szökkenteni itthon …”

És ez új korszak lesz. B’ajkonour pedig elkezd gondolkozni mindezen. Imho.

tumblr_mu0nz1Crn91qhew2jo1_1280

Folyt. köv. hamarosan.

—-

Az illusztrációk forrása:

Godzilla szamizdat 2014-ből, Yimi Yaxo blog, Shari-Vari blog (tumblr)

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük