BlogzineHazai pálya

A szoftverexport is téma lesz az Innotrends-en

Egyebek közt a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)  és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalatok Szövetsége (IVSZ) június 11-12-én konferenciát és szakkiállítást szervez.  Blogunk az esemény médiapartnere.

Laufer Tamás az IVSZ elnöke a konferencia második napján „A magyar tudás exportja” c. szekciók nyitóelőadásának keretében ismerteti, hogyan válhat az innováció és a hazai szoftverexport a gazdaságfejlesztés motorjává, amely után a témában érdekelt nagyvállalatok, kkv-k és startupok vitatják meg a jelenlegi helyzetet.

 

Az Innotrends Hungary 2013 a hazai KFI élet teljes spektrumát lefedő rendezvény, melynek célja, alkalmat teremteni a kutatás, fejlesztés és innováció eredményeinek méltó reprezentálásához, jövőbeni céljainak és az azokhoz szükséges peremfeltételek felvázolásához, megvitatásához. Az IVSZ a hazai szoftverexportban rejlő lehetőségekről szervez egy panelbeszélgetést, amelyben a magyarországi 180 milliárdos szoftver és IKT szolgáltatás export jelenéről és jövőjéről esik majd szó.

innotrends1

A hazai IKT szektor 20 000 vállalkozása 80 000 embernek ad munkát szállítói oldalon. A vevői oldali informatikai munkahelyekkel illetve a számítástechnikai gyártó munkahelyekkel együtt több, mint 150 000 főt foglalkoztat, így a szektorban foglalkoztatottak aránya alapján Magyarország a harmadik helyen áll az Európai Unióban. Az IVSZ szerint a megfelelő fejlesztéspolitikai és exportprogram segítségével a 180 milliárd forintos magyar szoftver export piac öt év alatt megduplázható lenne, sőt 2025-ig a teljes IKT szektor duplázhatna. Ez a növekedés 10 000 új munkahely létrehozásával érhető el, ennek egyik feltétele pedig az IKT végzettségű mérnökök képzésének növelése évi 2 000 fővel, valamint a szakképzés és felnőttképzés megfelelő átalakítása.

„Magyarországon jelenleg több mint ötven cég – többségében hazai KKV – rendelkezik éves szinten 100 millió forintot meghaladó szoftver export árbevétellel – mondta el Vityi Péter, az IVSZ szakértője. „Ezeknek többsége hazai vállalkozás, így elmondhatjuk, hogy a szolgáltatás exportot döntően a multinacionális vállalatok dominálják, addig a szoftver exportot a magyar tulajdonú vállalkozások határozzák meg.”

 

Az IVSZ ugyancsak fontosnak tartaná a 2011-ben megszüntetett adókedvezmény visszaállítását, amely arra adott lehetőséget, hogy a szoftverfejlesztés költségeit a vállalatok leírhassák társasági adóalapjukból. A piaci igények és képzési tartalmak összehangolását az IVSZ szakmai mentorként kívánja segíteni.

 

A Magyar tudás exportja c. szekciók programja:

 

Export, Innováció, Gazdaságfejlesztés

9.30-9.40 Keynote előadás – Laufer Tamás, elnök – Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége

 

9.40-10.45 a) A szoftverexportban rejlő lehetőségek

Felvezető előadás – Vityi Péter (IVSZ)

Panelrésztvevők: Klinghammer István (felsőoktatási államtitkár, EMMI)*, dr. Szabó Sándor (BME)*, Takács Zoltán (Telenor), Ésik Róbert (Nokia Siemens Network), Jakab Roland (Ericsson), Ábrahám László (National Instruments)

Moderátor: Mester Sándor

 

11.00-11.45 b) KKV-k exporttámogatása

Felvezető előadás – Vinnai Balázs (IND)

Panelrésztvevők: dr. Lenner Áron Márk (belgazdaságért felelős helyettes államtitkár, NGM), dr. Kerekes György (HITA), Virág Zsolt (evoline), Ambrus Zsolt (XAPT)*, Wagner Endre (Balabit)

Moderátor: Mester Sándor

 

11.45-12.30 c) A Start-up „cégek” jelentősége

Felvezető előadás – Gerő Viktor (Central-Fund)*

Panelrésztvevők: Nikodémus Antal (NGM), Csuhaj Imre (SZTA)*, Józsa Szabolcs (CIT), Somlai Fischer Ádám (prezi.com)

Moderátor: Mester Sándor

 

A nagyközönség számára ingyenesen látogatható konferencia és szakkiállítás keretében a hazai és nemzetközi KFI élet reprezentánsai szólalnak majd fel, illetve mutatkoznak be be 2 napon keresztül közel 4000 nm-en. A konferencia plenáris ülésén Diego Canga Fano, Tajani alelnök úr kabinetfőnöke, Henry Markram professzor, az Európai Unió közel 100 Mrd eurós költségvetésű Human Brian elnevezésű agykutatási ernyőprojektjének vezetője, valamint Prof. Dr. Blaskó Gábor akadémikus, aki a közelmúlt egyik legjelentősebb külföldi tőkebefektetéssel létesült hazai KFI beruházásának igazgatója is felszólal.

 

A szakmai kiállítás több mint 70 résztvevője között ott lesz az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége is, mint olyan szakmai szervezet, amelyek nagyban hozzájárult a hazai KFI élet szervezéséhez.

További információ  és jelentkezés:

www.nih.gov.hu/innotrends

Megosztás