Hazai pályaKülföldKutatás

Amerikai tőzsdén a Genetic Immunity

Az amerikai OTC BB tőzsdei piacon kereskednek a magyar kutatócég papírjaival.

A jellemzően kisebb tőkéjű cégek nem juthatnak be a NADAQ-ra, de számos kutató és innovatív cég juthat forrásokhoz az OTC BB tőzsdén, ami a regisztrált kereskedők számára elérhető kereskedőfelület A Genetic Immunity Inc. papírja a Power of the Dream Ventures, Inc.-val (PWRV) közösen forognak. Az  ezzel párhuzamos akvizícióval a Genetic Immunity Inc. a Power of the Dream Ventures, Inc. 100%-os tulajdonú leányvállalata lett.

A Genetic Immunity személyre szabott immunterápiákat fejleszt, amelyek piacát 2018-ra mintegy 11 milliárd USD-ra becsülik a szakértők. A Genetic Immunity vezető terméke a DermaVir, egy HIV ellenes immunterápia. A jelenlegi HIV gyógyszerek rendszeres szedés mellett csökkentik ugyan vírus mennyiségét de nem erősítik az immunrendszert a vírus leküzdésére. A DermaVir az első olyan HIV terápia, ami képes a hatékony HIV ellenes immunválasz kiváltására. Mindemellett a Genetic Immunity fejleszt egy diagnosztikai eljárást is, ami genomikai biomarkereket alkalmazva képes meghatározni, hogy mely betegek reagálnak optimálisan a DermaVir kezelésre. Ez az innovatív lépés a személyre szabott immunterápia felé – összhangban az FDA kezdeményezésével (Driving Biomedical Innovation, 2011) – növeli a kezelés hatásosságát és csökkenti a forgalomba hozatali engedélyhez szükséges klinikai fejlesztések költségeit. A sikeres, HIV pozitív felnőtt betegek bevonásával lebonyolított klinikai vizsgálatok után, az amerikai kormány most a HIV fertőzött gyermekek bevonásával tervezett fázis II klinikai vizsgálatokat is finanszírozza.

A DermaVir az első olyan immunterápia, ami klinikai vizsgálatokban bizonyítottan erősítette a széles spektrumú HIV specifikus memória T-sejtek termelését HIV fertőzött betegekben. Ez az immunválasz felelős a HIV fertőzést spontán módon jól kordában tartó betegek – angolul Elite Controller – alacsony vírusszámáért. A Németországban lebonyolított fázis II, randomizált, többközpontú, placebo kontrollált klinikai vizsgálat eredményei meghatározták az optimális dózist és bizonyították a HIV fertőzött sejtek elpusztítását. Ezzel a HIV fertőzés megfelelő immunválasszal való kontrollja és az AIDS kialakulásának megakadályozása immár igazolható feltételezéssé vált, de hátra vannak még a III. fázisú kísérletek, amik sorsdöntőek egy gyógyszerjelölt készítmény életében. Az igen költség eljárás sikeres zárása után lehet csak gyógyszerként forgalomba hozni. Ezt a készítmények 58 százaléka tudja sikeresen teljesíteni.

“Ez a tranzakció mérföldkő abban a közös törekvésben, hogy a Genetic Immunity részvényei a tőzsdén forogjanak és minden befektető számára elérhetők legyenek. Egy privát cég felvásárlása egy tőzsdei cég által egy újfajta parkettra lépési technika, ami hatalmas növekedési potenciált rejt mindkét cég részvényesei számára. Mától, a pénzügyi piac résztvevői lehetőséget kapnak arra, hogy meghatározzák az eredményeink piaci értékét. Lelkesek vagyunk, hiszen hasonló technológiai cégek tőzsdei kapitalizációja a fél milliárd USD-t is meghaladja. És még egy személyes megjegyzés: azt gondolom, hogy a Genetic Immunity platform technológiája az életben csak egyszer előforduló lehetőség. Először került elérhető közelségbe egy rendkívül súlyos betegség végleges leküzdése. Büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk annak a folyamatnak, amelynek során a Genetic Immunity által fémjelzett innováció a piacra kerül.” kommentálta Rozsnyai Viktor a Power of the Dream Ventures elnöke.
“Ezzel a rendkívül innovatív pénzügyi tranzakcióval a Genetic Immunity elérte azt a célját, hogy tőzsdén forogjanak a részvényei és megőrizze az üzleti és tudományos folyamatok feletti ellenőrzését. A két cég között meglévő pénzügyi és technológiai szinergia tekintélyes növekedési lehetőséget és nagy megtérülést kínál a részvényeseinknek” mondta Dr. Lisziewicz Julianna a Genetic Immunity ügyvezetője.

A Power of the Dream Ventures, Inc. egy vezető technológia holding cég. Célunk, hogy azonosítsunk és hasznosítsunk egyedülálló magyar techológiai fejlesztéseket, segítsünk ígéretes ötleteket és termékeket globális iparági vezetőkké válni. Kizárólag Magyarországról származó fejlesztésekre és technológiákra fókuszálunk.

A Genetic Immunity egy fázis III klinikai fejlesztés stádiumában lévő technológiai cég, ami személyre szabott immunterápiák kutatására, fejlesztésére, gyártására és értékesítésére alakult. A cég elsősorban különböző vírusfertőzések, daganatos betegségek és allergia kezelésére alkalmas biológiai gyógyszereket fejleszt. A cég két egyedülálló technológiai platformja forradalmasítani fogja ezeknek a krónikus betegségeknek a kezelését. A Langerhans sejteket célzó nanomedicina kivételesen biztonságos, számottevő mellékhatásoktól mentes és egyedülállóan hatékony a specifikus Th1 típusú memória T-sejtes immunválasz kiváltásában. Ez az immunválasz a kulcsa a fertőzött, vagy daganatos sejtek hatékony elpusztításának, illetve az allergének által kiváltott immunreakciók kiegyensúlyozásának.
Az informatikai csapatunk komplex algoritmusokat fejlesztett összekapcsolva az immunterápiák hatásmechanizmusát a klinikai hatásossággal. A jövőben a betegek, illetve a betegségük (kórokozók) genomikai hátterét figyelembe véve képesek leszünk prediktálni a terápiáink klinikai és immunológiai hatását. Ez az egyedülálló technológiai integrácó új utakat nyit a személyre szabott immunterápiában.
Genetic Immunity elsősorban a DermaVir fejlesztésére koncentrál, ami a HIV fertőzött betegek immunrendszerét aktiválja annak érdekében, hogy a sikeres gyógyszeres kezelés után kiirtsa a gyógyszerek által nem elérhető fertőzött sejteket. Az USA-ban és az EU-ban lebonyolított három klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a DermaVir kezelés mellékhatásoktól mentes és 6 hónapon belül mindössze 4 kezelés szükséges, hogy szignifikánsan csökkenjen a vérben mérhető vírus mennyisége.
A Genetic Immunity-t Dr. Lisziewicz Julianna és Dr. Franco Lori alapította az USA-ban, miután leírták az első – Elite Controller – HIV fertőzött esetét, akinek az immunrendszere kordában tartotta a HIV vírus szaporodását (Lisziewicz et al. New England Journal of Medicine 1999). Ez a felfedezés vezetett a DermaVir kifejlesztéséhez. A Dr. Lisziewicz Julianna által vezetett kutató-fejlesztő csapat a cég budapesti központjában folytatja a munkát immár 2005 óta.

Megosztás