Külföld

Tőkepiacok: itt a válság végének kezdete

A Saxo Bank közzétette idei első, a makrogazdasági környezet, a részvénypiac, a devizapiac és az árutőzsde jelenlegi állapotát és várható alakulását elemző negyedéves globális kitekintését.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza (képünkön) elmondta: a feltörekvő Ázsia, amelynek az egész pénzügyi válság során sikerült elfogadható szinten tartania a világgazdaság növekedését, 2014-ben a leggyengébb láncszemmé válik. Ugyanakkor, a világgazdaság növekedése 2 százalékról 2,8 százalékra gyorsul, elsősorban az Egyesült Államoknak köszönhetően, de az eurózóna is a pozitív tartományba kerül – igaz, ez mindössze 0,8 százalékos növekedést jelent majd.

1_saxo_bank_steen-jakobsen

 

 

„A feltörekvő Ázsia, amelyet a globális pénzügyi válság során a Nyugat megmentőjeként is emlegettek, 2014-ben gyakorlatilag kudarcra van ítélve. A világgazdaság szempontjából jó hír azonban az, hogy a válságot tekintve a vég kezdetét jelzi” – emelte ki Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza. – „A legfontosabb makrogazdasági mutatók már régen nem álltak ilyen jól. A 2014-2015-ös időszakban eltávolodunk a mennyiségi lazítástól és az olcsó pénzeszközöktől; nagyobb mértékű növekedésre és remélhetőleg valódi változásokra is számíthatunk.”

 

 

Globális kitekintés: átmenet, kábulat és defláció

Miután a globális növekedést a válság során végig elfogadható szinten tartotta, 2014-ben éppen az ázsiai növekedés válik a világgazdaság leggyengébb láncszemévé. Az ázsiai országokban a beruházások aránya a GDP-hez képest megdöbbentően magas, 43 százalékos, miközben a növekedés alig 6 százalék. A régió túljutott a növekedési ciklus könnyebb szakaszán, így az egyes feltörekvő piacok kormányai már kifejezetten igyekeznek visszafogni gazdaságaikat. Ez Ázsia számára nem feltétlenül negatív, hiszen az egyes országoknak alkalmat ad arra, hogy lassítsanak és átgondolják gazdasági modelljüket. Európát viszont mindez kellemetlenül érinti, hiszen éppen dinamikusan növekedő exportpiacaikat fogja vissza.

 

 

A Saxo Bank várakozása szerint a világgazdaság növekedése a 2013-as 2 százalékról idén 2,8 százalékra gyorsul, elsősorban az Egyesült Államoknak köszönhetően, ahol a magánfogyasztás és a magánbefektetések erősödésének hatására a növekedés közel 3 százalékos lehet. A gazdaság erősödésével a mennyiségi lazítás kivezetése folytatódik; 2014. második felében a folyamat le is zárul.

 

 

2014-ben a rekordhosszúságú recessziót követően az euróövezet gazdasága 0,8 százalékos növekedéssel végre visszatér a pozitív tartományba. Ugyanakkor, Németország és Franciaország kilátásai továbbra is borúsak; az utóbbi a költségvetési kiadások növelésével sem volt képes növekedést elérni. Az eurózónában továbbra is jellemző az infláció utóbbi két évben tapasztalható csökkenése; az Európai Központi Bank enyhítési politikája megalapozottnak tűnik, így az nagy eséllyel új hosszútávú feltőkésítési program révén folytatódik.

 

 

Részvénypiacok: tovább dübörög a bika

Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája szerint az, akinek a portfóliójából hiányoznak a részvények, csalódni fog a tőkenövekményében. A relatív átárazás a részvények és a kötvények terén 2014-ben is folytatódik, mivel a részvények teljes hozama a kötvényekhez képest 1995 óta alatta marad a részvénypiaci kockázati prémium vonalnak. A szakértő kiemelte: „Ne törődjünk azokkal, akik a részvénypiacokon képződő buborékról beszélnek. Ha portfóliónkból a legtöbbet akarjuk kihozni 2014-ben, a legnagyobb kockázat nem eléggé hosszú pozícióban lenni a kockázatos aktívákat tekintve.” A Saxo Bank 2014 során 10 százalékos növekedésre számít a globális részvénypiacokon. Három kiemelt értékpapír, amely a legjobban teljesítők között lehet idén: a General Electric, a Microsoft és a BNP Paribas.

2_saxo_bank_peter-garnry_
Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája

 

 

Devizapiacok: teljes gőzzel előre

A piaci várakozás az, hogy a Fed lassú és egyenletes megközelítést választ a csökkenő vásárlások problémájának megoldására, így az amerikai dollár felértékelődése várható. Ugyanakkor, ha az eszközpiacok a csökkenő eladások miatt elveszítik a türelmüket, a dollár a kevésbé likvid G10 és feltörekvő piaci valutákkal szemben jobban megerősödhet, mint a japán jennel és más nagy valutákkal szemben. John J. Hardy, Forex stratégiai vezető kiemelte: „Az első negyedévben látni fogjuk, hogyan tűnik el a devizapiacról a mennyiségi lazítás hatása. A lobbanáspontot az euróövezet jelenti, itt ugyanis a periférián lévő gazdaságok lázadozni kezdenek, ha az Európai Központi Bank nem tesz erőteljesebb lépéseket mérlegének bővítése érdekében.” A Saxo Bank devizapiaci tippjei 2014 első negyedévére az USDCAD, az USDJPY és a GBPNZD vétel.

 

 

Árupiacok: a bőség ideje

Újabb nehéz év vár az árutőzsdére, ráadásul, a jelenleginél alacsonyabb árak kockázata sem zárható ki. A kereslet növekedése stabilizálódott, ahogy a feltörekvő országok – főként Kína – gazdasági növekedésének rátája egyszámjegyűre olvadt. Az energiapiacnak meg kell barátkoznia a ténnyel, hogy a kitermelt nyersolajkészletek az újkori történelem során először többszörösen meghaladják a keresletet, egyrészt az OPEC-országokon kívüli kitermelés növekedése miatt, másrészt azért, mert a Brent nyersolaj hordónkénti átlagára tovább csökken, és 105 dollár közelébe kerül. Miután 2013-ban az arany az elmúlt 13 évben először könyvelhetett el éves alapú veszteséget, a Saxo Bank óvatos optimizmussal tekint a nemesfém idei kilátásaira, míg az első negyedévben az unciánkénti átlagár-várakozás 1225 dollár. Ole S. Jansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája elmondta: „Kockázatos, ha az év eleji növekedési várakozások a befektetőkben túlzott optimizmust keltenek az emelkedő árakkal kapcsolatban, különösen a nyersolaj és az ipari fémek piacain. Még ha a január az elmúlt három évhez hasonlóan most is erős lesz, a negyedév során a teljesítményben akkor is visszaesés várható.”

Ole S. Jansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája
Ole S. Jansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája
Megosztás