BlogzineKülföld

Ellenállóképességet mutatott a kriptopiac

A kriptopiac bizonyította ütésállóságát szeptemberben, és jó előre beárazta a FTX eszközeinek felszámolását, illetve a FED kamatdöntését. A stabilcoinok piacán azonban továbbra is, immár másfél éve, csökken a kapitalizáció. Az USDT és a DAI ennek ellenére viszonylag jól teljesítettek a múlt hónapban. Mindeközben az okosszerződéseken alapuló számla absztrakció és a második rétegű hálózatok innovációi több millió tranzakciót generáltak, a Toncoin árfolyama pedig kilőtt, miután a Telegram bejelentette a TON-kriptottárca integrációját.

A kriptopiac – bár erősen kitett a makrogazdasági folyamatoknak – hovatovább egyre nagyobb mértékben befolyásolja a reálgazdaság folyamatait: a deglobalizáció közepette is lehetőséget biztosít a globális nemzetközi kereskedelemre, és pénzügyi függetlenséget kínál befektetőinek. Egyebek mellett ez derül ki a Binance legfrissebb kriptopiaci elemzéséből, és egy szintén most megjelent, a globalizáció kriptopiaci szemszögű elemzését adó tanulmányból.

A kriptopiaci kapitalizáció – enyhe volatilitás mellett – kismértékben, 2,6%-kal emelkedett idén szeptemberben a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének legfrissebb piaci körképe szerint. Az olyan események, mint például az FTX eszközeinek felszámolása és a FED szeptember 20-i kamatdöntő ülése nem befolyásolták döntő módon a hangulatot, hatásuk gyorsan elült, a piac hamar visszanyerte a stabilitását. A hónap legnagyobb hatású fejleménye az volt, hogy a Telegram integrálta a TON-kripotárcát, amely – tekintettel a Telegram hatalmas, 800 milliós felhasználói bázisára – hamar megmutatkozott a Toncoin árfolyamának gyors emelkedésében.

Szeptemberben még többen kaptak kedvet a számla absztrakcióhoz (account abstraction – „AA”), amely során a seed phrase-t (a kriptotárca által generált véletlenszerű szavak) okosszerződésekben tárolják el. Ennek ERC-4377 nevű verzióján már több mint 2,3 millió, aláírás nélküli okos tranzakciót bonyolítottak le sikeresen, amely több mint 870 ezer AA fiókot érintett. Az Ethereum második rétegű hálózata kulcsszerepet játszott ebben a növekedésben, hiszen a tranzakciók legtöbbje a Polygon, az Optimism és az Arbitrum blokklánc-ökoszisztémákon belül valósult meg.
Immár 18 hónapja tart a tőkekivonás a stabilcoinok piacáról, így a szektor kapitalizációja szeptemberben újabb mélypontot ért el, 123,8 milliárd dollárra süllyedve. Legutoljára 2021 szeptemberében járt ezen a szinten a szegmens tőkeellátottsága. Csak az USDT és a DAI tért el ettől a trendtől, hiszen – a kedvezőtlen körülmények ellenére – mindkét stabilcoin piaci kapitalizációja szerény emelkedést mutatott.

Uniswap tőzsde

Az Uniswap, a világ legnagyobb decentralizált tőzsdéje továbbra is tetemes gáz díjakat (a számítási kapacitás mértékegysége az Ethereum hálózaton) számolt fel, ami arra utal, hogy az ETH tranzakciók lebonyolításához ezen a platformon vették igénybe a legtöbb számítási kapacitást az elmúlt 30 napban. A második rétegű hálózatokon is jelentős volt az aktivitás, ami arra világít rá, hogy egyre fontosabb szerep hárul rájuk a blokkláncok skálázhatóságának biztosításában. A 3D protokollt alkalmazó tranzakciók volumene a zkSync Era fő hálózatán átlépte a 30,58 milliós értéket, ami meghaladja az Ethereum volumenét is. Az Arbitrumot is egyre többen használják, amely – a Binance véleménye szerint – egy rég várt kampány, az Arbitrum Odyssey újraindításának köszönhető.

Az úgynevezett perpetual-ok, vagyis a lejárati dátum nélküli, örökös opciók DeFi piacán jelentős elmozdulás ment végbe szeptemberben, amennyiben az ApolloX fontos új szereplőként jelent meg a piacon: kereskedelmi volumenben kifejezett piaci részesedése egy hónapon belül rögtön 450%-kal emelkedett. Ez a fejlemény arra mutat, hogy a teljes piaci szegmens átalakulóban van, amelynek során az ApolloX és a hozzá hasonló kihívók megtörik az olyan bevett protokollok, mint a dYdX és a GMX egyeduralmát.

A szeptemberi kriptopiaci fejlemények egyfelől azt mutatják, hogy a kriptovilágra erőteljesen hatnak azok a változások, amelyek a világgazdaságban (infláció, kamatpolitika) és a szabályozói környezetben (ezt a hatást leginkább a stabilcoin-ok árfolyama tükrözi) végbemennek, ugyanakkor növekvő mérete, és a kriptovaluták egyre szélesebb körű elfogadottsága folytán maga a kriptopiac is visszahat a globális makrogazdasági folyamatokra.

Összetett gazdasági és geopolitikai folyamatok miatt manapság a globalizáció megtorpanásának vagyunk szemtanúi sok területen, ugyanakkor a kriptovaluták piaca továbbra is globális. Amint arra a Binance globalizációról szóló ismertetője rámutat, a kripto-tranzakciók nem ismerik az országhatárokat, és a megváltozott környezetben is kedvező lehetőséget biztosítanak a nemzetközi kereskedelemre és tranzakciók lebonyolítására. A kriptovaluták így nem csupán pénzügyi függetlenséget ígérnek, hanem egyre inkább a hagyományos monetáris rendszer alternatíváját kínálják. A kriptovaluták felemelkedése és kihatásuk a globális gazdasági folyamatokra csak még inkább aláhúzza annak a szükségességét, hogy a politikai döntéshozók megteremtsék azokat a jogi kereteket, amelyek mentén az innovatív digitális pénzügyi eszközök a nemzetközi pénzügyi rendszer integráns részévé válthatnak.

Megosztás