Riportok

Az alapítók szentsége, avagy a startup születése

Van most egy startup-om, ami Budapestre épít… És nyár óta építem. És hiszek benne. És azon gondolkodtam, hogy mitől fog ez működni? Régóta startup-oknak segítek és most végre a magamét kéne nyomni, de hogyan?! Lépések egy ügyhöz.

engem1 – LÉPÉS: Azt hiszem a legfontosabb, hogy bízzak magamban és ha itthon mindenki át akar verni, le akar szedni – akkor is merjem megcsinálni. Mert itt minden ellenem és az „új” ügy ellen szól. (Mondjuk ez külföldön szerintem úgy néz ki, hogy rengeteg konkurensem lenne. Rengetegen előznének be és velük versenyeznék. ) Itthon marad nekem az ellenségek és a lenyúlók hada. De ezen átteszem magamat, sikerrel!

2 – LÉPÉS: Rájövök, hogy kéne 2-3 ember akire felnézek, és akikkel tűzön vizen keresztül dolgoznék. Azt hiszem megvannak! De nehéz őket kivonni abból a multicégből, amiben gályáznak. De talán. Meg kell győznöm őket. Menni fog!

 

sdkjjdskl3 – LÉPÉS: Meggyőztem a társaimat, az alapítókat. Akkor valahogy pénzt kell összeszednem. Gyorsan rájövök, hogy a (hazai) kockázati tőketársaságok (itthon) erre alkalmatlanok. Keresek hát egy vagyonos barátot, céget, aki valamiért perspektívát és új ügyet keres. Vele már félszavakból megértjük egymást. Lehet először tanácsot mentem kérni, mégis egy közös „üggyel” távoztam tőle.

 

4 – LÉPÉS: Amit a barátom (lásd „3”) adott igazából kevesebb, mint ami kéne, de mégis elég. Rájövök, hogy visszafogva a dolgokat, mégis elég. Mert a miénk és sokkal értékesebb, mert  a közös hitre épül. És a bizalom működik. Elkezdek ez alapján hegyeket megmozgatni.

5 – LÉPÉS: A bizalom annyira jó, hogy az alapításnál minden egyszerű. Nincsenek gondok a szerződéssel, nem kell semmi speciális biztosíték, kötbér, zálog – mert bizalomra épülő jövő épül. Mindenki akarja és ez elég.

IMG_96616 – LÉPÉS: csapatot építek. Hívők lesznek a társaim. Együtt sörözünk, építünk, sörözünk, dolgozunk. Jól érezzünk magunkat. A befektetőnk naponta érdeklődik mi történik? Nem azért, hogy checkoljon minket, hanem azért mert drukkol. Utána együtt új utakat találunk és dolgozunk reggel-nappal-este-reggel-este-nappal-este-reggel-nappal-reggel-este-stb.

7 – LÉPÉS: Siker. Csak ennyi. Nem értjük miért.

Ezt képzelem és ezt szeretném. Ilyen egyszerűen. Van ilyen?!

(van… én már tapasztaltam anno… de manapság mintha nem ez lenne…)

(fotók Ív and Candia blog – kedvenc)

 

Megosztás