Riportok

Valley Back 1 – titkos adatok a Szilícium völgyből

Nos elkezdtem a lelki felkészülést! Talán ismét visszaérek a Valley-be. A startupok központjába. Word-up. Most igazán… emlékek egy berlini masterclass-ról, ahol rögzítettem néhány titkos (?) Szilícium völgyi adatot.

Szóval a sztori nem ott indul, hogy tavaly Berlinben hallottam egy klassz masterclass-t. Andrew Isaacs tavaly decemberben tartott egy masterclass-t a Szilícium völgyről és annak befektetési környezetéről. A professzor a Berkeley Egyetemről jött és a 90-es évek óta a startup és a befektetői szakmát oktatja, amikor 2013-ban a Szilícium völgy történetéről hallottam (akkor kint Berkeley-ben) elmondta, hogy olyan nagyok is hozzá jártak, mint a Sequioa alapítói… tehát a professzor már akkor a startup krémjét oktatta, amikor még mi itthon nem is hallottunk startupokról.

Bocs, nem szoktam magamról fotókat, de a történetiség kedvéért itt ülök boldog ovisként Isaacs professzor Berkeley kurzusán, 2013-ban…

Szóval a professzor most is a szokásos formáját hozta Berlinben. Egyrészt előre bekészítettem és letöltöttem (vagy beállítottam?) a mobilomra a hangfelvevőt, hogy minden egyes mondatát tudjam rögzíteni. És még közel is ültem az előadó pulpitushoz, hogy rendben meglegyen minden szó… és akkor eleve azzal nyitott, hogy

TILTOTT MINDEN HANGFELVÉTEL! ÉS KIVÁGJA, AKINÉL MOBILT LÁT!!

… mert amikor ő a Berkeley-en MBI-kurzust tart, akkor egy-egy diák 120 ezer dollárt fizet ki és mindebből 60 diák ül vele szemben, akkor bizony több mint 1 millió dollárról beszélünk egy kurzuson. És ez már akkora pénz, amiért nem illik mobilozni! Sőt ennyi pénzért senki sem gondolja, hogy közben a mobilját fogja nyomkodni és nem reá figyel… És ebben valahol nagyon igaza volt! És aztán egy német dagi gyerek gondolta, hogy semmibe veszi. De mi is vágta egyből. Aztán a nagy német naiv arcával nézett is nagyot, hogy ez most hogy? Hahahha. Így van!

Szóval így indult a berlini masterclass a Valley-ről. Killer. Odavolt minden tervem, hogy bárcsak egy menő (oral sztoris) hangfelvételt készítsek a menő előadásról, amin már anno 2013-ban is agyon jegyzeteltem magamat. És ami alapján anno leírtam a Forbesban egy vita cikket, ami után a Forbes főszerkesztői nem akartak megismerni… Pedig azt mondták, hogy „Csaba persze ide csak valami keményet írhatsz”. És lőn. Kissé keményre sikerült és vita is lett belőle (persze). De aztán persze ez csak álca volt és azóta sem mertek semmiről megkérdezni. Hahaha.

Szóval jött a berlini masterclass, ahol egyetlen klassz kiutat találtam arra, hogy a köznek és másoknak rögzíthessem a tudást. A szünetben ugyanis már nem volt érvényes a „ne mobilozz” szabály és amikor elkezdtük a professzort faggatni a Szilícium völgy mibenlétéről, akkor bizony a nagy Tesla-hívő tanár beindult és elkezdte a titkos slide-jait kivetíteni… És ezeket már lehetett fotózni. Érdekes, de nem szólt rám.

És íme megörökítettem, amin azt a külnbséget magyarázta el, ami a Szilícium völgyi startup biznisz és a világ többi részén „űzött” startup üzlet között van.

De inkább a képek magukért beszéljenek… Közreadom :-))

És várom, hogy 2013 után ismét visszalátogathassak a völgybe. Drukkoljatok!

Ennyit a Szilícium völgy titkos adataiból…

Ha hamarosan ki tudok menni a Valley-be, akkor folytatás következik!

 

 

Megosztás

One thought on “Valley Back 1 – titkos adatok a Szilícium völgyből

  • Disposable

    Csak megjegyzésként:
    – Az MBI kurzus az MBA kurzus lesz szerintem
    – 120k dollár a teljes tandíj (egy év oktatás plusz élethosszig tartó alumni tagság, karrieriroda-hozzáférés), nem egy tantárgy vagy előadás tandíja
    – Ami a titkos statisztikákat illeti, a Pitchbook ennél sokkal részletesebb statisztikákat is ingyen elérhetővé tesz minden negyedévben: https://pitchbook.com/news/reports Előfizetők pedig bármikor lekérdezhetik, amikor tetszik nekik. A többi kép pedig szintén nyilvános forrásokból elérhető (Economist, WEF copy-paste)
    Sok sikert a továbbiakban!

Comments are closed.