Startupok

Küzdj és szavazz az 5L-re!

Az 5L nekem egy olyan start-up, amely televan küzdelemmel. Még azokkal is „küzd”, akik segítenek neki. Élménybeszámoló egy hazai start-up közös ügyéről. Akire most kell szavazni a Pioneers közönségszavazásán. Küldjetek nekik egy szavazatot! Én már megtettem!

Az 5L 2013-ban csatlakozott a Climate-KIC inkubációhoz. Nagyon lelkes csapatnak ismertem meg őket. Akkor Csaba és Adrienn még nem voltak házasok, de hamarosan egybekeltek. Közösen mentünk Amsterdam-ba egy masterclass-ra, ahol Csaba magyarul prezentált, Adrienn (aki éppen emiatt jött haza UK-ből) fordította angolra. No mondom ez hiper leégés lesz… Hiszen 4 országgal vettünk részt a pitch-tréningen és csak mi adtunk elő ilyen furcsa műsort, amiben valaki magyarul beszélt és valaki egyből fordította… mondom: Úristen! Ez mekkora leégés! És ezt miért nem mondták előre?!

20130522_103456

Aztán nem lett belőle gond! Mert a prezentáció nagyon barátságosra sikeredett, és maga a tréner is dícsérte a kétnyelvűséget. Talán egyértelmű volt az üzenet? Talán érthető volt a termék? Nem tudom. De nagy sikerük volt! Örültünk, közösen!

Az 5L egy olyan zuhanyzó fejet talált ki, ami „5 liter vizet fogyaszt” a zuhanyzáshoz. És ezzel kevesebb vizet használunk fel. Átlagosan 70 liter víz kell állítólag egy zsenge hajnali ébredéshez… ez szörnyű! És ehhez képest érthető, az 5 literes kihívás. Ugye?

tumblr_myafvfLKEY1qz7lxdo1_250

Aztán Csaba és Adrienn kitalálták, hogy a Climate-KIC-es partner inkubátorhoz, a birminghami inkubátorházhoz ellátogatnak, Angliába. Ők voltak az egyetlenek a két éves Climate-inkubáció alatt, akik ilyen kalandra vetemedtek. Felkeredtek hát és kiköltöztek 2 hónapra az Egyesült Királyságba. Csak a tanulás, fejlődés kedvéért! Saját pénzből és saját indítatásból. Az angolok aztán el is voltak ájulva tőlük. Bejött az, ami miatt a Climate-KIC erős tud lenni. Működött az európai tudás-hálózat! Az 5L kipróbálta!

tumblr_n7rjhg9kBb1qbaamvo1_500

Aztán éppen Lengyelországban vettünk részt a Climate-KIC Innovációs Fesztiválján, amikor éppen hazafelé jöttünk vonattal. Éppen cipeltem a bőröndömet a pályaudvaron, amikor hívtak mobilon Csaba, az 5L vezetője. Nem tudtam felvenni. Aztán hívták a Climate-es főnököt, aki csodálkozva kérdezte tőlem: „Mi a baja az 5L-nek?”

niro

Nem értettem. Aztán kiderült. Az 5L azért hívott mindenkit a Climate-szervezetben, mert mérges lett, hogy a OnePager-üket közzé tettük a webodalunkon. Jaj! Azaz reklamáltak egy nagyot, amit senki nem értett… mert azért a OnePager azért van, hogy mindenki megismerje… Nem titkos dolog. Sehol a világon. De ezt nekik nem tudtuk megmagyarázni. Nem értették. És így sajnos elváltak útjaink. Furcsa vége lett a közös gondolkozásnak.

tumblr_mxy48x36EG1qbklpto1_500

Vannak ilyen nézetkülönbségek. És ezzel nincs is gond. Ki-ki megy az útjára. Utána a start-up közösségben követtem a fejlődésüket. Prototipizáltak. Majd a Demolában vagy az egyetemen inkubálódtak, ahogy hallottam. Majd egyszer egy start-up versenyen láttam őket. És bizony sokat fejlődtek. Egyre jobban prezentáltak angolul. És már végre prototípusuk is volt! (Anno én mindig ezt mondtam nekik, hogy enélkül nem fog menni… )

Szóval egyre jobbak lettek. Kűzdöttek a haladásért. Csapatot építettek. Szóval nagy erőkkel fejlődtek. És én őket egyre nagyobb csodálattal figyeltem. Mert hozzászoktam, hogy magamnak is állandóan küzdenem kell, és néha bizony sajnos azoknak mentem neki, akik a haladásomat akarták volna… legalábbis utólag sokszor ez derült ki.

tumblr_n3pgxg9AiF1qz7lxdo1_400

Itt és most is ezt éreztem. Az ő haladásukban is valami ilyesmit véltem felfedezni. És ettől ők nagyon szimpatikusak maradtak nekem. És most örömmel láttam, hogy a Pioneers versenyében ottvannak!

tumblr_n33z1ppKKR1qa1iiqo1_500

És segíteni kell nekik, hogy a többiek elő kerüljenek! Kérem szavazzatok és figyeljetek rájuk! Mert küzdenek és haladnak! Mert közülünk valóak és valamiért a szívünkhöz nőttek…

Itt tudtok szavazni, hajrá. Légyszíves szavazzatok rájuk és támogassuk őket!

ITT

 

Megosztás

One thought on “Küzdj és szavazz az 5L-re!

Comments are closed.