BlogzineKülföldKutatás

Boldog szülinapot: 40 éves a mikrochip

Immár  40 éve készült el a világ első kereskedelmi forgalomban elérhető mikroprocesszora, az Intel 4004

Pár alapvetés a mikroprocesszorok világunkra gyakorolt hatásáról:

*    A mikroprocesszorok alkotják a modern világunk mögött álló intelligenciát. A mikroprocesszor tölti be az agy szerepét számítógépeinkben, adatközpontjainkban, okostelefonjainkban, táblagépeinkben és számtalan más hétköznapi használati tárgyunkban

*     Az elmúlt évtizedekben a társadalmunkat drámain megváltoztató digitális forradalom hajtómotorja a mikroprocesszor volt, melynek köszönhetően az információelérés demokratizálásával világunk az egyenlőség felé törekszik

*     A mikroprocesszorban és a kapcsolódó technológiákban rejlő innováció folyamatosan új megoldásokat kelt életre – miközben már most is körülvesz minket okos készülékeinken keresztül, ott van a felhőben dolgozó szerverektől a vékony, de erőteljes UltrabookTM számítógépekig, a táblagépeken, netbookokon, okostelefonokon, okostelevíziókon és más intelligens rendszereken keresztül mindenhol.

***

Az Intel a minap bejelentette, hogy az Intel 4004, a világ első kereskedelmi forgalomban elérhető mikroprocesszora kerek évfordulóhoz érkezett. A 40 éve, 1971. november 15-én elkészült első mikroprocesszor megjelenése elképesztő digitális forradalmat eredményezett.

Annak ellenére, hogy a legtöbb ember nem is látott még mikroprocesszort, ezek mára jóformán nélkülözhetetlenné váltak, miután az általuk működtetett eszközök életünk szerves részét képezik. A mikroprocesszorok alkotják a modern világunk mögött álló intelligenciát, ők töltik be az agy szerepét számítógépeinkben, telefonjainkban, autóinkban, kameráinkban, hűtőinkben, rádióinkban, televízióinkban, hétköznapi használati tárgyainkban.

Az a bizonyos legelső, a 4004-es számú

A mikroprocesszorok evolúcióját a „könyörtelen Moore-törvény” hajszolja. A törvény az Intel által alkalmazott előrejelzés a szilíciumtechnológia jövőjéről, miszerint a chipekre szerelhető tranzisztorok száma körülbelül kétévenként megduplázódik a teljesítmény növekedése és a költségek csökkenése mellett. Ez az elv az egész félvezetőipar üzleti modelljévé vált az elmúlt 40 évben.

Példaként álljon itt az Intel 4004 és a jelenleg aktuális Intel® CoreTM , második generációjának összehasonlítása. Ez utóbbi 350 ezerszeres teljesítménynövekedést mutat fel az Intel 4004-eshez képest, miközben a tranzisztorai egyenként körülbelül ötezerszer kevesebb energiát használnak fel. Az eltelt idő alatt a tranzisztorok ára is esett, nagyjából az ötvenezredére.

Az Intel 22 nanométeres gyártástechnológiájával készülő, újfajta tranzisztorstruktúrát alkalmazó 3-D háromkapus tranzisztorainak köszönhetően még hatékonyabb energiafelhasználású következő mikroprocesszor-generáció már a jövő évtől elérhető lesz. Ezek a Moore-törvény új korszakát beharangozó újszerű tranzisztorok számos újításhoz vezethetnek rengeteg eszköz esetében.

Rengeteg dolog változott a mikroprocesszorok megjelenése óta, de elképesztő belegondolni abba is, hogy mit hoz a jövő, és merre tart a mikroprocesszorok fejlődésével párhuzamosan egyre gyorsuló ütemű digitális forradalom.

Justin Rattner, az Intel műszaki igazgatója szerint „a következő 40 év fejlesztései mennyiségben megegyeznek az emberiség történelmének elmúlt 10 ezer évét jellemző innovatív tevékenységgel, vagy meg is haladják azt.”

A chipgyártás ilyen ütemű fejlődése jelöli ki az utat egy olyan jövőbe, ahol a számítástechnikai rendszerek már tudatában lesznek az őket körülvevő világnak, és képesek lesznek kezelni az emberi szükségleteket is. Így alapvetően megváltozik az, hogy emberek hogyan lépnek interakcióba az informatikai eszközökkel és az általuk nyújtott szolgáltatásokkal, illetve hogyan viszonyulnak hozzájuk.

A jövő készülékei – a személyi számítógépektől az okostelefonokig, a gépkocsitól a televízióig – képesek lesznek megfelelő kontextusban értelmezni az őket körülvevő világot, így már sokkal inkább egy személyi asszisztenshez, mint hagyományos számítógéphez hasonló módon lesznek képesek segíteni, tájékoztatni a felhasználókat.

A mikroprocesszor elmúlt és elkövetkező negyven évének megünneplése alkalmából az Intel a vállalaton belülről, iparági vezetőktől, elemzőktől, futurológusoktól és mérnököktől származó fotókat, videóinterjúkat, véleményeket, számos infografikát és más anyagokat gyűjtött össze, melyek elérhetőek a http://newsroom.intel.com/docs/DOC-2383 címen.

Megosztás