Blogzine

Európa legjobb 24 startupja között a magyar SmartVineyard

Az Intel Business Challenge európai döntőjébe jutott a hazai fejlesztésű szőlővédelmi technológia.

A szervező céget, az elnyerhető pénzösszeget, a résztvevők és a sikeresen megvalósult projektek számát tekintve az évről évre megrendezésre kerülő Intel Business Challenge Europe az egyik legrangosabb startup verseny. Az IBC célja a fiatal vállalkozások innovációs tevékenységének elősegítése elsősorban a természettudományos és a műszaki innovatív szakterületeken.

A benyújtott pályázati anyagok (pitch videó, üzleti terv, prezentáció, stb..) közül szakmai zsűri választja ki a legjobb 24 csapatot, akik idén az Intel által szervezett, háromnapos vilniusi döntőben mérhetik össze tudásukat szeptember elején. A jelentős pénznyeremény (50 000 USD) mellett a legjobb öt projekt automatikusan bejut az egyesült államokbeli Intel Global Challenge döntőjébe. A Szilícium-völgyben megrendezésre kerülő végső megmérettetésen a tét óriási, hiszen a csapatok egy héten át szakmai rendezvényeken vehetnek részt, és nemzetközi üzleti szakemberektől kaphatnak támogatást, és természetesen lehetőségük van ötleteiket „eladni” és befektetők támogatását megnyerni.
Idén magyar vonatkozása is van a megmérettetésnek: több száz jelentkező közül választották az Intel Business Challenge legjobb 24 projektje közé a magyar fejlesztésű SmartVineyard – Szőlőőr technológiát, mely nem csak hazánkban, hanem a világon is egyedülálló. A SmartVineyard készülékek olyan precíziós szenzorokkal vannak ellátva, melyek a szőlőbetegségek kialakulásában szerepet játszó időjárási paramétereket hivatottak mérni.

sajtofoto1

A készülékek mobil adatkapcsolat segítségével továbbítják a valósidejű mérési eredményeket a szerverek felé, ahol a rendszer tudományos eredményekre alapozott algoritmusok segítségével kiszámolja, hogy az egyes szőlőbetegségek elszaporodására milyen mértékben kell számítani az adott területen. A gazdálkodók pedig egy online felületen (laptopon vagy okostelefonon) figyelemmel tudják kísérni nem csak az időjárási paraméterek változásait, hanem a fertőzések intenzitását is.
Az elmúlt időszak nem csak az Intel Business Challenge döntőjébe kerülés miatt volt sikeres a SmartVineyard csapata számára.

smart4

Az idei évben külön elismerést kaptak a Magyar Innovációs Nagydíjon, és bejutottak a Cambridge-i Egyetem által szervezett CUTEC startup verseny legjobb 10 projektje közé is. A cégnek egy év alatt sikerült mind bevételeit mind pedig alkalmazottainak számát megdupláznia. A remek csapatnak, valamint a technológia újszerűségének köszönhetően a Szőlőőr felhasználók száma pedig megháromszorozódott az elmúlt idősszakban: az ügyfelek között megtalálhatók a legnívósabb hazai borászatok (Heimann Családi Birtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészet, Bock Pincészet, Dula Szőlőbirtok, Kovács Nimród Borászat, Pannonhalmi Apátság Pincészet, Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok, stb…), neves szőlészek, kisebb borászatok, hegyközségek, külföldi borászati iskolák is.

Megosztás