Biotech, nanotechBlogzineHazai pályaKutatásRiportokStartupokStartupok

Fényes kutatás

Speciális szakterületet választott magának a budapesti Lumincohem Kft: a három harmincas éveiben járó vegyész alkotta start-up cég flureszcens molekulákkal foglalkozik, amik bizonyos kémiai reakciók vagy gerjesztés hatására fényt bocsátanak ki.

Ez amellett, hogy igen látványos, hasznos az ipari és a tudományos felhasználásban is. Biztonsági nyomtatásoknál fontos, hogy a felhasznált tinta egyénileg azonosítható legyen, ne tudjanak a hamisítók ugyanolyan kémiai tulajdonságú anyagot kikeverni. Márpedig a cég által fejlesztett molekulák igen speciálisak, és a rendkívül kis mennyiségben kell adagolni – millió molekulánként alig párat – ezeket szinte lehetetlen utólag kivenni az anyagból. A cég megrendelőinek persze biztosít olyan eljárásokat, amikkel az ellenőrzést elvégezhetik. Van olyan eljárás, amivel csak meg kell világítani a megfelelő hullámhosszú fénnyel az anyagot, és a vízjelhez hasonlóan ki lehet olvasni a rejtett kódot, de van olyan kód amit a megfelelő vegyületekkel lehet csak előhívni.

Jelzőanyagaik segítségével garantálni tudják, hogy bármely hagyományos vagy 2D-s vonalkód eredetiségéhez ne férjen kétség. Ez a gyógyszeriparban lehet igazán fontos, ahol az EU 2013-tól kötelezővé teszi minden egyes doboz külön nyilvántartását és visszakövethetőségét a gyártástól kezdve a teljes logisztikai láncon át a végfogyasztóig. Egy QR kódba már néhány ezer karakter információt el lehet rejteni, így az egyéni azonosító mellett szerepelhet a szavatossági idő, gyártási hely és egyéb információk mellett a legpraktikusabban egy netes link is. Egy ilyen csomagolás kódját okostelefonnal lefotózva rögtön eljuthat a vevő is a gyártó honlapjára, ahol az az őt érintő információkat, az óriáscégek bonyolult honlapján való keresgélés nélkül. Itt elhelyezhetnek a gyártók betegtájékoztatókat, a vásárlók ellenőrizhet, hogy mikor jár le a gyógyszer. Orvosok részére több információt is meg lehet adni, de az ellenőrzések is gördülékenyebbek lehetnek, és csökkenhet a hamis gyógyszerek aránya, ami világszerte 10 százalék körül van. A négy fős cég elkészítette a gyógyszercégek minden várható  igényét kielégítő szoftvert is, amit a legtöbb vállalatirányítási rendszerhez is csatlakoztatni lehet, most befektetőt keresnek a marketingtevékenység felfuttatásához.

Eddig egyébként saját maguk finanszírozták a fejlesztéseket, a bevételeket a molekulák gyártása hozza, kutatóhelyek és vegyipari cégek és gyógyszergyártók is vásárolnak tőlük. Bajkó Zoltán, Csajági Csaba és Székelyhidi Zsolt is fontosnak tartja a tudományos együttműködést is, ezért egy a sejtek működésével kapcsolatos Nanorőrszem projektben is részt vettek az MTA Kémiai Kutatóközpontjának vezetésével. A kutatók olyan nanohordozót készítenek, amikre modulokként lehet felaggatni a különböző funkciójú egységeket, és kidolgozzák, hogy ezek a szenzorok a kívánt fehérjékhez kössenek be. A Luminochem olyan fluoreszcens molekulákat tervezett, amelyek képesek az ionkoncentráció érzékelésére, és azt fényfelvillanásokkal jelzik.

Megosztás