BlogzineHazai pályaKutatásPiaci füles

Gyógyszerkutatóba szállt be 400 millióval a Primus

A BBS Nanotechnológia Kft.-ben 400 millió forintos tőkeemeléssel szerez üzletrészt a Primus. A nanocég fejlesztése a rákot magát nem gyógyítja, de a krónikus tumoros betegek gyógyítását segíti, mivel célzottabb gyógyszerterápiát valósít meg.

A Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. legújabb befektetésével a gyógyszerkutatás piacára lép, és 400 millió forintos tőkeemeléssel a BBS Nanotechnológia Kft.-ben szerez üzletrészt. A BBS Nanotechnológia új hatóanyag-formulázási eljárása igazi áttörés az onkológia területén, az új technológiával immár megvalósítható a krónikus tumoros megbetegedések kezelése.

A gyógyszerkutatás új eredményei ellenére, továbbra is nagy igény jelentkezik az olyan új származékokra, amelyek jobb hatással rendelkeznek és biztonsággal alkalmazhatók. Mivel számos gyógyszer és kontraszt anyag hatása nem specifikus, ezért nagy dózisban kell őket alkalmazni, a kezelések pedig gyakran súlyos mellékhatásokkal járnak. Éppen ezért a célzott terápiás szerek kidolgozása nagy kihívást jelent az onkológiai kutatások területén.

A Primus III. Kockázati Tőkealap legújabb befektetése, a debreceni székhelyű BBS Nanotechnológia Kft., egy olyan új, nanotechnológián alapuló hatóanyag-formulázási eljárást dolgozott ki, amivel célzottan oldható meg az MR kontrasztanyag és kemoterápikumok bevitele, ezáltal javul a tumorok diagnosztizálása, a gyógyszerek hatása növelhető, a tumorok hatékonyabban elpusztíthatók.

„A BBS technológia révén a nanorendszerek olyan speciális felülettel rendelkeznek, aminek köszönhetően alkalmasak az aktív komponensek becsomagolására, ezáltal az épp szövetek károsodása minimalizálódik, a nem kívánt mellékhatások száma jelentősen csökkenthető” – ismerteti a technológia részleteit Borbély János, a BBS Nanptechnológia ügyvezető igazgatója.

Az új technológiája igazi áttörést hozhat az onkológia területén. „A célzott terápiás szerek kidolgozásával nem csak a rákos sejtek diagnosztizálása gyorsítható jelentősen, de a kezelések hatékonysága is eddig sosem látott mértékben javítható. Éppen ezért óriási lehetőséget látunk a BBS megoldásában” – tette hozzá Alpek István, a Primus Capital pénzügyi igazgatója.

A BBS Nanotechnológia Kft. a Primus III. Kockázati tőkealap ötödik befektetése a Blueprint Entertainment, a szoftverfejlesztő IVM Zrt., a távmunkára építő contact center szolgáltatásokat nyújtó Comforce Zrt. és az egyedi marketing megoldásokat nyújtó Adfit Zrt. után.

Megosztás