BlogzineHazai pályaPiaci fülesRiportokStartupok

A startup szellem kiszabadult!

Te is észrevetted? A vállalkozói szellem meghódította Közép-Kelet-Európát: Bécset, Bukarestet, Pozsonyt, Prágát, és már Budapestet is! Idén márciusban (a tavaly őszi folytatásaként) egy újabb, két hónapos startup versenysorozat kezdődik Venture Accelerator 2 néven.

(A startup körökben jól ismert Záboji Péter írása, a http://www.europreneurs.org oldal cikke alapján. A cikket a szerző engedélyével közöljük itt az Insiderblog.hu oldalon.)

Régiónkban az egyik “első mozgató” az Európai Vállalkozói Alapítvány, amely többek között workshopok és startup versenyek szervezésével hívta fel magára a figyelmet itthon és külföldön, s amely különböző kurzusok, “cégkeltetők” nyitásának elősegítésével kínál lehetőséget azoknak, akik saját kezükbe akarják venni a sorsukat, és saját vállalkozás indításán gondolkoznak.

Az Alapítvány tevékenységi körének bővülése egybevág a JEREMIE alapok régiós aktivitásának a növekedésével.  A befektetéseik száma növekszik: a Gravity R&D, a Noispot vagy a PocketGuide csak néhány a sok közül.

A JEREMIE befektetők munkáját olyan cégek támogatják, mint a Day One vagy a Colabs Startup Center, akik magvető vagy előmagvető tőkét biztosítanak. (Vagy éppen a Valley Connect kezdeményezés – a szerk.)

Felismerve a régiós lehetőségeket Soros György 7,5 millió dollárt adományozott új vállalkozások létrehozására, mellyel egyben üzleti iskoláját is próbálja megújítani. A média is lassan felkapja a témát (tájékozódásul ajánljuk ezt a linkgyűjteményt az orientációhoz: startup.lap.hu).

Az Európai Vállalkozói Alapítvány a régióban élen jár a vállalkozói szellem népszerűsítésével, s immáron pezsgő internetes fórumokon fogja össze a területen tevékenykedő ötletgazdákat, befektetőket.

Az Alapítvány Záboji Péter vezetésével az első kísérleti programját 2009-ben a Szent Ignác Szakkollégiumban indította 15 egyetemista részvételével. A második kurzus az Ybl Klubban volt, melyre egy egyszerű Google oldalon meghirdetett formon keresztül több mint száz, 20-50 év közötti jelentkező regisztrált.

Sohasem elég korai vagy túl késő elkezdeni. Azóta az alapítvány 40 vállalkozói projektet és 140 résztvevőt nevelt ki, csak Budapesten! A résztvevők 10 nemzetiségből kerültek ki, és 7-es skálán átlagosan 6,5-re értékelték a kurzusokat. Az öregdiákok olyan cégek alapítóihoz csatlakoztak, mint a Gravity R&D illetve a PocketGuide, vagy éppen saját maguk alapítottak vállalatot: BPForexDragOnTapeEasylingJoszakiOurstyleRemagine TechnologiesWaterstars stb.

A Vállalkozásgyorsító (Venture Accelerator) az alapítvány hatodik kurzusa volt Budapesten. A jelentkezők alapos szűrésen estek át, csak magas potenciállál kecsegtető, elszánt csapatok jutottak be a kiválasztottak közé. A sok jelentkező csapat közül csak tíz került be a tíz hetes intenzív kurzusba, s hét jutott el a döntőkig.

Ez az első alkalom, hogy befektetőket hívtak meg a JEREMIE alapoktól, hogy elbírálják az üzleti terveket. Innen a rendezvény új neve is: JEREMIE Vállalkozói Verseny.

A vállalkozói versenyen a következő csapatok vettek részt:

Az Antavo szoftver alapú marketingszolgáltatást nyújt online jelenlévő kisvállalkozásoknak. A szolgáltatás javítja a reklámozás hatékonyságát, és online promóciók segítségével bővíti az ügyfélkört.

Az Araknode a kapcsolati, határidőnapló és közösségi média információkat integrálja egy egyszerűbb, könnyen használható formában. A felhasználók csoportokat készíthetnek különböző kapcsolati hálók között, rendszerezhetik múltbeli munkahelyi névjegyeiket és demográfiai adataikat, így áttekinthetővé válik szerteágazó kapcsolati rendszerük.

ComPell biomassza granulátumot állít elő környezeti hulladékból. A vevői kör erőművekből, nagyipari felhasználókból tevődik össze, akik jelenleg a tengerentúlról importálnak biomassza üzemanyagot.

A Dusu egy érintőképernyős, hordozható és programozható dob hangmodul. A hardware eszköz felvételre, szerkesztésre és megosztásra használható zenészeknek és zenetanároknak.

A Hand-in-Scan Az egészségügyi személyzet kézmosási hatékonyságának javításával csökkenti a fertőzések kialakulását, ezzel jelentős költséget megtakarítva a kórházaknak. A piacon egyedüli eszközként objektív, valósidejű kiértékelést ad a kézmosás eredményességéről.

Securr.it megoldást kínál az online biztonság új kihívásaihoz. Ne engedd, hogy a váratlan rád találjon!

Webee egy kereső és napló az online közösségi megjelenésedhez. Ezen kívül ezt a lenyomatot egy virtuális névjegykártyává alakítja, mely segíti a személyes vagy az üzleti promóciódat.

A zsűri tagjai voltak:

Zsembery Levente (Biggeorge’s-NV)
Bárány Kristóf (DBH Investment)
Halász Iván (Finext startup)
Bruckner Zoltán (Primus Capital)
Lantos Csaba (Magántőke befektető)

A JEREMIE program keretében az Európai Befektetői Alap 36,5 milliárd forintot biztosított közvetetten Magyarországnak azzal a céllal, hogy az új vállalkozások létrehozását meggyorsítsa. Az alap felett nyolc kockázati tőke vállalat rendelkezik.

Megosztás

One thought on “A startup szellem kiszabadult!

  • Sziasztok! ? Ez itt a Qjob.hu – Magyarország új, innovatív szakemberkereső portálja. 300+ kategóriában találsz: kőművest, futárt, szakácsot, babyszittert, fotóst, tolmácsot, de még a töritanár is itt van – szóval mindenki aki számít. Regisztrálj te is, használd, írj véleményt – neked, nektek készítettük. http://www.qjob.hu – a legjobb szakembe.

Comments are closed.