AppleBlogzineKülföldMobiltech

Kínai iPhone kihívó

Eddig minden mobilgyártó az európai és amerikai piacokra koncentrált. Közben Kína a lett a világ legnagyobb mobilpiaca, de az okostelefonok terjedése csak később indult be. 2011. novemberében azonban Kína átvette az Egyesült Államoktól a legnagyobb okostelefon piac pozíciót is. A 2011. 3. negyedévben, a legutolsó negyedévre, amikorra adatok a rendelkezésünkre állnak, 24 millió darab okostelefont adtak el, de a növekedés mértéke még megdöbbentőbb: 58 százalék a Strategy Analytcis adatai szerint.

Azért Kínában egyelőre az olcsóbb okosmobilok a kelendőbbek, és érdekes módon még mindig a Nokia a piacvezető 28 százalékos részesedésével, megelőzve a 18 százalékon álló Samsungot. A fejlett világban sikert sikerre halmozó iPhone már nem ilyen sikeres, egyrészt a helyi árszinthez képest igen csak magas ára miatt. Másrészt csak egy szolgáltaónál érhető el hivatalosan. A kínai iPhone trónkövetelő viszont nem csak szolgáltatóktól érhető el elérhető áron, hanem a cég honlapjáról is – máramikor marad belóle. A Xiaomi MI-ONE okostelefonjából ugyanis 100 ezer darabot csupán 3 óra (!) alatt adtak el, majd kifutottak az árukészletből 2011. december 18-án. De ez nem példátlan eset, 2011. szeptemberében 3 nap kellett 300 ezer eladásához.

A roham érhető, a készülék 1999 jünaba kerül, mai árfolyamon 80 ezer forintnál valamivel kevesebbe. Ezért az árért viszont az iPhone 4S-nél is erősebb hardvert kapunk: két magos 1,5 GHz-es processzor, 1 GB RAM, 4 colos nagyfelbontású érintőkijelző, 8 MP-skamera, a GPS mellett pedig az orosz Glonass helymeghatározó műholdakat is tudja használni. Bár az operációs rendszere, a MIUI az Android 2.3.5-ra épül, ez egy zárt rendszer, saját ökoszisztémával. Ez pedig nem véletlen, az Apple-t próbálja lemodellezni a Xiami – ez az igen csak hasonló sajtótájékoztatókon is látszik (ahol nem lehet kérdezni, de show van elgedndő), de a készülék közti felhajtás és hype is hasonló marketingstratégiára vell – és úgy látszik működik. A sikert csak tovább tetézheti, hogy a China Unicom, a három szolgáltató közül a 2. legnagyobb a három szolgáltató közül is sokat rendelt be. Hogy pontosan mennyit, egyelőre nem erősítik meg, 1 és 2 millió között szórnak a piaci pletykák. A külföldi értékesítés egyelőre kérdéses, valószínűleg az Egyesült Államokban fog megjelenni a kínai Xiaomi. Érdekesség még az esetleges fenntartásokkal kapcsolatban, hogy a telefont ugyanúgy a Foxconn gyártja, mint az amerikai iPhone-t.

Megosztás