100 millió forintnál nagyobb tőkealapokBiotech, nanotechBlogzineHazai pályaKutatásRiportokStartup AdatbázisStartupokStartupokSzervezetekTerület

Lombikbébik magyar műszerrel

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán doktorált Pribenszky Csaba, aki tudomány kísérleteinek a hatékonyabbá tételéhez talált ki az inkubátorban fejlődő embriók megfigyelésére egy eljárást, ami igen hamar világszerte népszerű lett.Ez egy digitális kamerával felszerelt kompakt inverz mikroszkóp, amivel a lombikprogram keretében megtermékenyített petesejtek fejlődése nyomon követhető, és eldönthető, melyik a legéletrevalóbb embrió, melyet az anyaméhbe vissza kell ültetni. Ennek a PrimoVision nevű eszköznek köszönhetően tehát sokkal eredményesebb lett a mesterséges megtermékenyítés, csökkentve az anyák megterhelését és a klinikák költségeit. Az ötlet nagyon jó volt, de az eszközt fejlesztő cég belátta, hogy ez nem elég a piaci sikerhez, tőke és megfelelő menedzsment ismeretek nélkül nem lehet áttörést elérni. A válság jelentősen szűkítette a hitelezési feltételeket, de emiatt pont jókor jött a Jeremie alapok pénze, mely felpezsdítette a hazai kockázati tőke piacot. Az eszközt fejlesztő Cryo cégcsoportba pedig beszállt a PortfoLion Zrt., aminek köszönhetően jutott elég forrás a megfelelő szakember gárda  foglalkoztatására, 5-ről 13 főre nőtt a cég létszáma.

„A számunkra fontos területek legjobb szakembereit be tudtuk hozni cégen belülre. Hatékonyan tudtunk reagálni  a felhasználói tapasztalatokra, a prototípusból jó minőségű, sorozatgyártott termékkel tudtunk a piacra lépni. Mindezek mellett profi módon meg tudtunk jelenni a szakmai konferenciákon, így hamar híre ment az újdonságnak” – számolt be a tavalyi év tapasztalatairól Pribenszky Csaba. A világ körülbelül ötezer meddőségi klinikájából már száz rendelkezik a PrimoVision műszerrel, minden kontinensre adtak már el belőle Japántól Brazíliáig, Kanadától Tajvanig. Idei bevételük a tavalyi 50 millió hatszorosára, 300 millióra fog nőni várhatóan. A termékkel új igény született a piacon, ami versenyt generált: ezért a folyamatos fejlesztésekre a cég rendkívül nagy energiákat fordít.

A Cryo csoport másik terméke jelenleg a kutatói piacot szolgálja ki. Évek óta dolgoznak a sejtek életképességét és funkcionalitását, illetve egyéb biotechnológiai eljárások hatékonyságát megnövelő eljárásukon. Ennek során a sejteket egy pontosan kontrollált  stressz hatásnak teszik ki, felkészítve őket a szükséges biotechnikai eljárások nehézségeire Ennek megismertetése a piacokkal és elterjesztése a következő évek feladata.

Megosztás