BlogzineHazai pályaPiaci fülesStartupok

Itt az új LogMeIn?

Akár az Intel segítségével nőtt magyar LogMeIn sikersztoriját is megismételheti az Intellisense Zrt, mivel egyedi szoftverük bekerült az Intel iskoláknak kínált Classmate PC-jének előtelepített alkalmazásai közé, így az milliós nagyságrendben kerülhet iskolásokhoz.

Ma a WebCam Laboratory szoftver magyar fejlesztője az Intellisense Zrt.is megkezdte menetelését a nagyobb itthoni startupok családjába.Persze az út még hosszú, de az első 10 millió dollárnyi árbevétel már egy-két éven belül összejöhet – derült ki egy mai tájékoztató beszélgetésen.

Megoldásunk bekerült az Intel Classmate PC-jének előtelepített alkalmazásai közé – jelentette örömmel Vaszary Zsolt , az Intellisense Zrt. alapító társtulajdonosa.

“Újabb fontos mérföldkő cégünk életében, hogy a világ egyik legnagyobb informatikai vállalatát tudhatjuk partnerünknek” mondta Vaszary Zsolt.

„Az, hogy a WebCam Laboratory a következő években több millió diákhoz jut majd el világszerte, reméljük komoly hatással lesz a diákok természettudományok iránti érdeklődésére és segít felkelteni lelkesedésüket az önálló felfedezések iránt.” – tette hozzá Vaszary.

A WebCam Laboratory speciális verziója lehetővé teszi, hogy a pc webkameráját ne csak kommunikációra, hanem érdemi természettudományos megfigyelésekre használják a diákok, ezzel a számítógép igazi természettudományos laboratóriummá alakítható.

Ráadásul a szoftver az egykori „százdolláros laptop” leszármazottjának, az új Intel Classmate PC-nek az egyik legfontosabb „megkülönböztető jelzője”, vagy ha tetszik feature-e, lett, hiszen a processzorgyártó mini noteszgépének egyik reklámja is épít a programra, amellyel a kis gépek webkamerája természettudományos megfigyelésekre válik alkalmassá.

A gépbe beszerelt kis (ez esetben forgatható!) kamera például mikroszkóppá és további öt természettudományos kísérletre alkalmas műszerré alakítható.

Az Intel Learning Services üzletága eddig több mint 6 millió darab, főként a fejlődő világ általános iskolásainak szánt Classmate PC-t értékesített, így a kis magyar programozó cég előtt nagy lehetőségek nyílnak.

Az Intellisense Zrt. létszáma év végére 25 fős lehet, és a következő években az évi 10 millió dolláros bevételt célozzák, majd ennek évi duplázódását várják.

Az Intel darabonkénti licenc díjat fizet az Intellisense Zrt-nek, hogy mennyit az üzleti titok, de nyilván sokkalta kevesebben mint 40 dollár. Az egyedileg megvásárolt program ára ugyanis 40 dollár (10 ezer forint), de aki vállalja, hogy 10 dollárt környezetvédelmi támogatásra költ, az 30 dolláért is megkaphatja.

Ez utóbbit persze a felhasználók lelkiismeretére bízzák, ahogyan a program másolását is csak egyszerűbb eszközökkel korlátozzák.

Kiderült, rövidesen (év végére) lesz okostelefonos applikáció is, illetve professzionális szoftver is készül, amellyel az üzleti szférát illetve a k+f ágazatokat célozzák majd.

Mostantól tehát az Intel Classmate PC család alap szoftverei között szerepel a LabCam by WebCam Laboratory, amely az Intellisense Zrt. WebCam Laboratory fejlesztésének egy különleges verziója.

(Az Intel oktatási célú netbook családjáról, a Classmate PCk-ről van szó, ezek nemrégiben bemutatott legújabb verziójáról, a program neve pedig Intel® Learning Series LabCam by WebCam Laboratory.)

“Izgalmas lehetőség számunkra, hogy a Labcam by WebCam Laboratory bekerült az Intel® Learning Series alap szoftverei közé”, mondta Dr. Wayne Grant, az Intel Corporation kutatási és tervezési igazgatója. “A Labcam hozzáadása az előre telepített szoftver csomagunkhoz lehetőséget biztosít a diákoknak arra, hogy új, izgalmas és szórakoztató keretek között vehessenek részt interaktív és együttműködésen alapuló tudományos felfedezésekben.”

Kik ők?

Az Intellisense Zrt. hazai alapítású, az USA-beli Floridában is leányvállalattal rendelkező, 2010 szeptemberében alakult technológiai cég, amely azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy egyedi és vonzó, a diákok bevonására épülő oktatási megoldásokat hozzon létre, amelyek jól illeszkednek a digitális oktatási folyamatba és megállják helyüket a világ bármely tantermében. A cég zászlóshajója, a WebCam Laboratory számos nemzetközi és hazai díjat nyert el, többek közt a Parents’ Choice díjat, az amerikai ComputED magazine EDDIE díját és a “2011 Leginnovatívabb Megoldása” fődíjat az Innovációs Techshow-n. A WebCam Laboratory a hazai fizika tanári képzés tananyagának is része.

Ki a befektetőjük?

Az Intellisense Zrt. a Finext Startup Kockázati Tőkealap, az „Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramok” Közös Alap Alaprogramjának (egyszerűbben, JEREMIE  :)  egyik főszereplője segítségével jutott a siker eléréséhez szükséges induló tőkéhez.

A Futureal csoporthoz köthető Finext Startup Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. az Intellisense Zrt.-be bő egy éve szállt be.

A szerződést 2010 végén írták alá, amely több lépcsőben, összesen 200 millió forintos befektetést jelent. Az exitet 3-5 éves távon tervezi a Finext.

A Finext Startup Kockázai Tőkealap az Új Magyarország Kockázati Tőke (JEREMIE) Program keretében létrejött legnagyobb befektetési alap, jegyzett tőkéje 7,36 milliárd forint. Az alap Magyarországon bejegyzett, innovatív, kis- és közepes méretű vállalkozásokba fektet és segíti elő azok fejlődését és növekedését.

Az alapkezelő szakemberei együttesen több mint 100 befektetési tranzakcióban vettek részt és 350 millió euró összegű intézményi tőkét kezeltek.

A csapat több mint 60 év kockázati- és magántőke befektetői tapasztalatára támaszkodva aktívan segíti a portfólióba tartozó cégeket növekedésük minden fázisában.

http://finext.hu/?q=finext_startup_alap
Megosztás