BlogzineHazai pályaKülföld

A Riverside 285 millió eurót keresett

A Riverside globális magántőke társaság a kedvezőtlen európai piaci helyzet ellenére is sikeres évet zárt. Világszerte több, mint 400 millió eurót fektetett be, 7 európai vállalatot vásárolt fel, és ugyancsak 7 európai vállalatot értékesített.

A  Riverside 2011-ben világszerte 29 vállalatot vásárolt fel, több mint 400 millió euró értékben. Ezek közül 7 tranzakció Európában történt, melyek közül kiemelkedő volt a német Rameder, a skandináv Reima Oy és a német Transporeon felvásárlása. Tavaly ugyancsak 7 európai céget adott el a magántőke társaság, például a Sentinel és az EM Test vállalatot. A hét cégeladás összesített eredménye 26%-os megtérülés (IRR) és 3,3-szoros bruttó hozam (cash-on-cash return).

A cég irodát nyitott Londonban is. Karsten Langer, a Riverside franciaországi és benelux államokbeli befektetéseiért, valamint a portfóliócégek menedzseléséért felelős partnere lett az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) 28. elnöke.

„Nagyon büszkék vagyunk mindarra, amit elértünk ebben a kihívásokkal teli európai piaci helyzetben. A magántőke a nehéz gazdasági környezetben is eredményes, és – a számtalan politikai és szabályozási bizonytalanság ellenére – a magántőke továbbra is a gazdasági növekedés fontos tényezője. Meggyőződésünk, hogy a magántőke segíthet Európának kilábalni a válságból” – mondta Antonio Cabral, a Riverside európai partnere.

A Riverside három fő befektetési irányvonala – az egészségügy, az oktatás-képzés és a franchising – mellé felépítette a szoftver-információtechnológia specializációt. A társaság 2011-es befektetéseinek jóval több, mint fele ebbe a négy szektorba esett. A Riverside jövőbeni célja a cleantech specializáció kiépítése, amely területen már most is jelentős tapasztalat és képzett munkatársak állnak a vállalat rendelkezésére.

„Sok szempontból a 2011-es volt a legjobb évünk; például még soha nem fektettünk be ennyi pénzt. Nem volt könnyű a tavalyi év, de tettük, amihez legjobban értünk: pénzt gyűjtöttünk az alapjainkba, értéket teremtettünk a vállalatainkban, és kiemelkedő hozamot értünk el befektetőinknek.

A Riverside célja, hogy 2012-ben is a magántőke iparág egyik legaktívabb felvásárlója és eladója maradjon” – ismertette a cég terveit Szigethy Béla, a Riverside társ-vezérigazgatója.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük