ANK – A Nagy (piaci) Koncentráció

Nem lennék meglepve, ha az idei ősz arról szólna, hogy néhány piaci szereplő elkezdi a tőkealapjait koncentrálni… Nem lepnék meglepve, ha azt látnám, hogy néhány tőkés még erősebb lenne…. és hogy kik? Színtiszta találgatás következik! Vagy mégsem? Ez az ANK!

iCATAPUL FÓKUSZ – 1.

tumblr_mmigyz4pWj1qzoaqio2_r1_1280Hild Imre talán nem bír engem / minket? Ezt mondja egyre több haverom. Vagy ez csak hülye pletyka? Nem tudom miért. Megnézem a Facebook-on és tényleg. Hétről hétre iCatapult események. Néhol 20-30 fő, néhol 50-en, majd 100-200-an ülnek és „lean”-t hallgatnak, vagy éppen NY-i felhőkarcolót néznek hiper marketing videókon. De valamit nagyon figyelnek. Erősen. De erről semmi info nem jön ide. Valamiért zártan mennek ott a dolgok.

tumblr_mmevvpWw4Q1qa70eyo1_500Aztán kint voltak New Yorkban. Írtunk lelkeset róla. Kértük jöjjön konkrétum. Nem jött. Sőt! Válaszra sem méltattak minket. De miért is? Ez biztos nem miattunk van.  Mert ebből a hallgatásból én egyet szűrök le: készül valami. Ami „nota bene” a konkurensekre, vagy blogokra nem tartozik. Mert nem. Hanem csak a potenciális és az iCatapultba bevonandókról szól. És más nem számít. Érhető. Naná.

 

 

KONKLÚZIÓ-1.: Szóval alakul egy nagy ANK Hild Imre körül és ez főleg friss ötletekből, startup-okból áll. (Itt megjegyzem, hogy PR-erőben mintha az iCatapult átvette volna a tulajdonosa, a Primus alap egykori pozitív imidzsét. Utóbbiról mostanában alig hallani.)

 

CENTRÁL FÓKUSZ – 2.

tumblr_mmt2go8BzB1rl7dqfo3_1280Aztán itt van a napokban végre várhatóan kihirdetésre kerülő Jeremie +++. És egyre erősebb pletyka, hogy Lantos Csaba (aki állítólag bírja Varga Zoltánékat / Centrált) fog nagy alapot (= növekedést / 4 mrd) kapni és pluszban másik nyertesként, a Questor csoport is megerősödik. (Könyörgöm ez csak pletyka!)

tumblr_mddga3MPxB1rykv21o1_500Ebből mit süthetünk ki?! Hát azt, hogy a Centrál Fund tovább erősödik, és új szövetségesekre talál. Van már jelentős turnover aktivitása, nagy ügyekkel és titkos exitekkel… Van egy új seed alapja (lásd Conors), amely egyelőre nem illik a „nagy pályás” játékos imidzsbe, mert „kötött” seed. De mégis ott van. És talán végre megtudjuk, hogy a riportált 200-220 db startupból valójában hányba fektetnek be. Ez Gerő Viktor (angyalból vált új és neves befektető) nagy belépője lesz. Szóval formálódik egy Centrálos erőviszony és „kör”.

KONKLÚZIÓ-2.  Nagy erő rejlik a Centrál Fund mögött, amely ANK-ja a következő időszak nagy piaci ereje lehet. (Ne felejtsük, hogy az első piaci szereplő Varga Zoltán, Centrál nagyfőnök volt, aki a Singularity következő versenyére először ajánlott fel nagyvonalú apanázst…erről írtunk is… )

OTP FÓKUSZ – 3. 

einstein and chaplinAztán itt a héten bejelentett, de régóta ismert OTP (vagy inkább Portfolion) és DayOne frígy. Ami mellett ott a Forrás alap (OTP és „turnover”) és ott a Jeremie ++ nyertes Bonitás. Azaz  összesen 4 (!) egybevont tőkealap. Seed-től a nagyig (turnover). 50 milliótól akár milliárdos befeketetésig. Mindez egy nagy koncentrikus irányítás és közös név alatt.

Hááát ez nagyon erősnek tűnik. Itt a nagyfőnök Oszkó Péter. És az OTP. Jól gondolom?

Konklúzió-3.: Talán professzionálódik a Jeremie uralta piac. És ezt egy olyan piaci szereplő vezeti, amely az első (és eddig egyetlen!) piaci exit-tel rendelkezik. A neve Oszkó Péter, és az általa immár egy kézben irányított négy (!) tőkealap. Itt szerintem szintén komoly történések várhatóak.

CASH FÓKUSZ- 4. 

jacko with woodyVan egy szereplő a piacon. Akit mindenki ismerni vél. De mégsem ismer. És aki lassan 3-4 tőkealap készpénzét adja. És aki passzívan számos befektetés mögött ott van. És aki ugyan önálló tőkealapot is csinál. De mások pénzét is biztosította. És ez nagy erő, abban a világban, ahol sokan valahogy kifogytak az önerőből. Ami elvben vállalt kötelezettség a Jeremie nyertes tőkealapoknál. De a valóság mintha mégis ezt cáfolná. Mert sohasem értettem, hogy miért nem helyez ki pénzt sok Jeremie+ tőkealap…

tumblr_mjk9cpTc9D1qbo6ppo1_1280Aztán felvilágosított néhány nálam tájékozottabb (vagy bennfentes?) „insider”. Azért nem fektetnek be, mert nincs meg a 30%-os készpénzük hozzá…. Hoppá. És tényleg. Sokan alig indítanak befektetést. Na vajon miért? Mert talán nincs mögöttük a korábban vállalt cash? (lásd minden Jeremie tőkelap 30%-os önrészt vállalt)  Mert ez csak néhány szereplő mögött van. Aki lehet, hogy nem is Jeremie. Csak adja a cash-t? Vagy valamit nagyon rosszul gondolok? Nem tudom. Ez csak találgatás és gondolati kísérlet – de az eredményt valójában 2013. december 31-vel meglátjuk. Ekkor kiderül, hogy hányan nem tudták /akarták elkölteni a megpályázott és elnyert Jeremies pénzeket?

KONKLÚZIÓ-4.: A CASH a tőkepiacon is nagyúr. A tőkealapoknál is meghatározó. Ez a fő koncentrikus erő! Aki uralja az erős ANK-val bír.

Nos nyár elején erre jutottam és az ősz sok, a fentiekben felvetett kérdésemre meg fogja adni a választ… izgatottan várom. Látni fogjuk ősszel az ANK alakulását. A piac erről fog szólni: aki mögött több tőkealap van és jobb stratégia az viszi a lapot!

Az illusztrációk a virtuál-vintage-gyűjteményem részei. (Bocs Milán…)

 

One thought on “ANK – A Nagy (piaci) Koncentráció

 • 2013. június 5. szerda at 06:57
  Permalink

  Szia Csaba,

  szivesen elmesélem milyen tapasztalataink gyültek május folyamán ha megkérdezel. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de engem nem kérdeztél, csak az egyik csapatot, ami persze szerintem is fontosabb.

  Mindenesetre tegnap tettük ki az egyik Facebook nevü közösségi oldalra a hirt https://www.facebook.com/events/294597810676507/294618244007797/?notif_t=plan_mall_activity
  hogy junius 10-én hétfőn teljeskörü ‘élménybeszámolót’ tartunk a Design Terminálban azoknak akiket érdekelnek saját és a velünk dolgozó startupok eredményei, előrelépései. Remélem eljössz és jó sokat fogsz írni az eseményről :)

  A tőkekoncentrációról magam vonatkozásában nem hallottam még, ha van hirem, szólok!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .