Blogzine

A Startup Sauna „Insider” sztorija

A legjobb induló vállalkozásokat keresi budapesti rendezvényén Európa egyik vezető nonprofit inkubációs programja, a finn Startup Sauna.

(Szabó Balázs az esemény szervezője avat be minket a részletekbe.)

A Startup Sauna-val születendő együttműködés, amelynek első lépése a budapesti Warmup, szintén az Insiderblog.hu által már leközölt Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum részvétel eredménye.

Itt az egyik este egy pezsgős fogadáson Alexander Debelov, a Virool  alapítója (Y Combinator program startupja) bemutatott Peter Vesterbackának. A bemutatkozó beszélgetést követően másnap egy üzenet várt a mailboxomban, Petertől, hogy találkozzunk a vendégeknek fenntartott kávézóban,  mielőtt visszaindultak volna Helsinkibe.

Akkor megbeszéltük, hogy a finn és a magyar startup ökoszisztéma fejlődésében több hasonlóság is van és a finn modell adaptálhatónak látszódott itthon is, természetesen erősen a helyi sajátosságokhoz igazítva. Az együttműködés első lépéseként kezet ráztunk > egy budapesti Warmup rendezvény megszervezését illetően. Ami még világosan látszik a mostani közös rendezvényen kívül, hogy a nyertest mi is elkísérjük Észak-Európa legnagyobb startup rendezvényére a Slush-re.

Ez egy egyedülálló lehetőség a győztes magyar startupnak, hogy minden kötelezettségvállalás nélkül részt vegyenek a 6 hetes felkészítő programon a Startup Sauna szervezésében. A szervezők az utazás költségeit is fedezik. A 6 hetes program legjobbjai a Startup > Sauna kiterjedt kapcsolatainak köszönhetően a Szilícium -völgybe is eljuthatnak egy befektetői körútra.

Az esemény másik jelentős értéke az értékes szakmai visszajelzések, amit már a Warmup-on résztvevő coach-ok szájából is hallhatnak a projektek, akkor is, ha nem kerülnek be a Helsinkiben rendezendő programba.

Mi is ez a Startup Sauna?

A legjobb induló vállalkozásokat keresi budapesti rendezvényén Európa egyik vezető nonprofit inkubációs programja, a finn Startup Sauna, a budapesti Finn Nagykövetségen megrendezett esemény az országaink közötti tudástranszfer és nemzetközi terjeszkedés lehetőségét kínálja a legjobbaknak. Az InVendor nemzetközi szerepvállalásának köszönhetően a régióban először, Budapesten is megrendezi Warmup eseményét.

A 2010-ben alapított vállakozásfejlesztési program Warmup rendezvénye „megizzasztja” ugyan a fiatal magyar vállalkozókat, de legígéretesebb magyar induló 6 hétig Helsinkiben, az Aalto Venture Garage-ban „hűsölhet” majd a világ egyik legjobb üzleti felkészítő programjában. A nagy nemzetközi visszhangot kiváltó Warmup turné Budapesten kívül az európai startup világ központjaiban találkozik a legígéretesebb vállalkozásokkal (Varsó, Tallinn, Moszkva, Szentpétervár és Helsinki).

Megosztás