BlogzineHazai pályaRiportok

Még mindig forró a startup-ősz

A sűrű őszi szezon egyes rendezvényei végre a személyes élmények és tapasztalatok átadásáról szólnak. Az E-breakfast és az EEF Speakers Series is erősítik a hazai startup ökoszisztémát.

(Turcsán Tamás szubjektív tudósítása, folytatva a korábbiakat, például ezt.)

A szezont az Essca-n  Alex von Frankenberg,  a Hi-Tech Gründerfonds ügyvezetője indította el, a közvetlen stílusú kockázati tőkés gyorsan bebizonyította a jelenlevőknek, hogy van élet Silicon Valley-n kívül is.

Igazi meglepetésként arra is rá kellett ébrednünk, hogy Németországban rendkívüli precizitással, és meglehetősen jó seed finanszírozási modellel készülnek arra, hogy a világ legjobb startupjai közé juttassák a saját projektjeiket. Alex ráadásul varázslatos stílusával is megcáfolta azokat a tévképzeteinket, amelyeket egy német kockatőkésről gondoltunk.

Szeptemberben aztán Szőke Mártont sikerült egy E-breakfastre megnyernie Záboji Péternek, ami nem kis eredmény, mivel az indextools sikertörténetének részleteire sokan voltak kíváncsiak. A Prezi előadójában rendezett beszélgetésen a startupperek személyesen is faggathatták a siker titkáról a sikeres üzletembert, üzleti angyalt. Az alapvetően felvetődő „a hogyan lettél sikeres vállalkozó?” kérdéstől eljutottunk, a „miként lettél sikeres befektető?” problematikáig.

Az Essca-n néhány hete Piroska Zoli oktatta az érdeklődőket Silicon Valley titkaira. A Jeremie Academy névre átkeresztelt sorozat vendégeként Zoli a cégvezetés és a siker kapcsolatát boncolgatta. A “Create the right incentives for your startup’s stakeholders” című előadás gyakorlatilag bebizonyította, hogy a startupok igazi titka olyan részletekben rejlik, mint a jó partnerek kiválasztása, a munkatársak és befektetők érdekeltségének megteremtése.

Az ötletek többsége – legyen az  bármilyen jó is – Zoli szerint ezeken a kérdéseken bukhat el. Az incentivizálás kérdése, illetve Piroska Zoli személye nem csak a startupokat vonzotta a rendezvényre, több hazai kockázati tőketársaság munkatársa is úgy gondolta, hogy a Jeremie prezentációk fárasztó napja után, ez a program még bele kell férjen az estéjébe.

Az Ebreakfast októberi eseményére is érdemes volt korán felkelni a jelenlevőknek. Záboji Péter talán a legközvetlenebb hazai sikergyárost Fehér Gyulát, a Ustream alapítóját nyerte meg előadónak. A személyes beszélgetésből egy valóban varázslatos karrier és egy rendkívül szerény startupper képe rajzolódott a hallgatóság számára.

A hazai startup világ vezérhajójának vezetője úgy beszélt sikereiről, hogy a jelenlevők, beleértve magamat is elhittük, hogy a Ustream sikere megismételhető. Személyes élményként éltem meg azt a közvetlenséget, amelyet az esemény megteremt, s kellemes networking után többen a bennfentesség „Insider” :) érzésével gazdagodva indulhatunk a saját sikereink megalapozása felé.

Túlmutat a megszokott előadásokon, hogy azon túl, hogy személyesebb, egyúttal színes és lényegre törő program az e-breakfast és a Speakers Series.

Megosztás