Blogzine

Iskola fiatal vállalkozóknak

Magyarország több száz fiatal vállalkozó tehetsége vesz részt azon a ma kezdődő egyhetes rendezvénysorozaton, amelyet a budapesti Colabs Startup Center indít.

A Startup School révén a hallgatók belekóstolhatnak az innovatív vállalkozások világába. Meglátogatják a legjelentősebb hazai startupokat, megismerve azok nemzetközi sikertörténetét.

Az iskolát a Startup Weekend zárja, melynek során a hallgatókból frissen formálódott csapatoknak 54 órájuk van arra, hogy egy alapötletből kiindulva megalkossák egy vállalkozás prototípusát.

A budapesti győztes első ízben vesz részt globális megmérettetésen.

A fődíj értéke 50,000 dollár.

Az idén várhatóan több mint 10 ezren vesznek részt a világszerte 130 városban párhuzamosan zajló Startup Weekend eseményeken.

Az események magyarországi házigazdája a Colabs Startup Center, ahol több mint 300-an regisztráltak a  holnap kezdődő Startup School-ra. A diákok hat nap alatt megtekintik a Startup Kids című filmet és betekintést nyernek a legsikeresebb magyar startup vállalkozások kulisszái mögé.

Megismerkednek a tavaly 14 millió dollár befektetést vonzó, globálisan 15 millió felhasználóval rendelkező Prezi.com-mal. Találkoznak a Ustream-mel, amelynek élő streaming platformját 50 millióan nézik havonta. Meglátogatják a LogMeIn-t, amely 2003-ban alakult, 2009-ben tőzsdére lépett amerikai NASDAQ-on  és mára elérte az évi 140 millió dollár árbevételt. „Ezen cégek olyan példaértékű mintát szolgálnak a mai fiatal vállalkozó és vállalkozni vágyó generációnak, mely megtöbbszörözheti az itthonról induló sikertörténetek számát,” – mondta Nagy Péter, a Colabs igazgatósági tagja.

 

A budapesti Startup Weekend-re idén mintegy 60 a programozás, a design, az üzletfejlesztés és a marketing iránt érdeklődő résztvevőt várnak.  Az 54 óra alatt az ötlettől a vállalkozás prototípusig eljutó csapatok legjobbika részt vesz a nemzetközi versenyben, ahol a fődíj egy San Francisco-i és egy Rio de Janeiro-i szakmai utazás, valamint 15 ezer dollár értékű szakmai támogatás. „Ennél értékesebb szakmai díjat ma egy magyar fiatal aligha képzelhet el. Ránk is óriási hatással volt az az ökoszisztéma, mely az amerikai Szilícium-völgy sajátja és amelyet a világ összes fejlett régiójában próbálnak reprodukálni,” – mondta Bakó Zsolt, a Colabs társalapítója.

Megosztás