BlogzineHazai pálya

Ébred az egyetemi startup világ!

Turcsán Tamás (Shy) fejest ugrott az egyetemi innováció világába, azt állítja: valami elkezdődött az egyetemeken. Egyes programokat a Startup Underground és mi is támogatunk.

Valami mégis csak elkezdődött. Ébredeznek az egyetemek. Nem pont úgy, ahogy Finnországban, de ébredeznek. Pedig érdemes lenne eltanulnunk nyelvrokonaink ritmusát. A finnek ugyanis néhány év alatt a világ leginnovatívabb nemzeteinek élvonalába verekedték magukat. Az, hogy az „ezer tó országa”, ma a Startup Sauna, a Nokia és az Angry Birds sikereiről  ismert, az bizony jelentősen köszönhető annak, hogy az egyetemi oktatásban megjelent az entrepreneur/startup gondolkodás.

hackathonweboldal

Mi magyarok, annyira büszkék vagyunk arra, hogy mennyire kreatívak vagyunk, hogy szép lassan elfelejtettük, hogy azt a képességet nem születésünkkor kapjuk. Rengeteget kell érte tanulnunk… A kreatív elméink többsége valóban hozzátett a világhoz, de ennek főleg az volt az oka, hogy az akkori oktatás nem volt elmaradva az legjobbaktól. Ha pedig valamit nem lehetett itthon megtanulni, akkor Európában elérhető volt az a tudás, ami a továbblépéshez szükséges volt. Az a gyanúm, hogy ma sem lenne ez lehetetlen, s pont ezért mondom, hogy valami ébredezik, mert látható, hogy vannak kezdeményezések, emberek és szerencsére egyre többen, akik változtatni akarnak.

Egyetemi innováció – terra incognita
Két jó példám is van. Az egyik, hogy az ELTE innovációs napján megtapasztaltam, hogy általunk startupperek által ismeretlen kutatók, hallgatók, oktatók, spinoffok pontosan ugyanazt csinálják, mint a szintén ébredező hazai startup ökoszisztéma. Beindulni látszik az a gondolkodás, amely a végén hatékony innovatív termékeket hoz létre. Mosolyogtató lehet ugyan a bárki által otthon felállítható házi planetárium, vagy a meteorológusokat leváltó felhőfigyelő szolgáltatás, de látható hogy mindenki keresi a helyét.

A sok érdekes bemutató mellett találtam gyöngyszemet is, igazi startupot, kellőképpen felkészült és céltudatos kutatót a konferencia ELTESoft-os kiállítói standján.

A konferencia persze a megszokott módon zajlott, azzal a kivétellel, hogy minden komolyabb szereplő ott volt. Szeged, Győr, Debrecen, Miskolc, BME, SOTE, Pázmány szakemberei networköltek a jelenről. Rektorok, Tudástranszfer irodák vezetői vitatták a jövőt, keresték a megoldásokat az aktuális gondokra.

egyetemi1
*

Biztató volt az, hogy az állami hivatal (NIH) képviselője Deák Csaba a konferencia végén egy kisebb, ad-hoc alakult körben (lásd képünkön) hallgatta meg az egyetemek egyéni (egyébként általánosnak mondható) problémáit.

A vélemények többsége pedig megoldásokat keresett az aktuális problémákra, javaslatok hangzottak el az uniós források jobb elosztására, ellenőrizhető és hatékonyabb működésre, együttműködésre.

Jó érzéssel töltött el, hogy mindenki látja, hogyha valami nem történik, akkor hiába dolgozunk, a tehetséges egyetemisták többsége el fog menni, elviszi azt a lehetőséget, amelynek itthon is teret adhatnánk. Elveszítjük a kreativitását, zseniális ötleteit és az egyetemen amúgy drágán megszerzett tudását. Nem lesz magyar startupper, nem lesz nemzetközileg híres budapesti kutató, akire büszkék lehetünk majd.

A konferencián tapasztalt folyamatok mellett persze vannak más jelek is arra, hogy elindul itt mégis csak valami, nem hiába dolgozunk rajta évek óta.

Egyetemi ötletek, „wannabe” startupperek
Egy januárban született ötlet alapján, számos támogatóval márciusban elindul az az egyetemi Hachathon (Hacking-Marathon, ideathon) sorozat, amely célja azoknak az ötleteknek a megformálása, amelyek akár a te fejedben is megszülethetnek. :-)

A Hackathon-in-a-Box rendezvénysorozat új ötleteket hoz felszínre, megmutatja a résztvevők – korábban esetleg rejtett – igazi erősségeit, közösséget épít, és demonstrálja az egyetem és a hallgatók kreativitását, az egészhez hozzáadja a startup világ pezsgését.

A Hackathon-in-a-Box célja, hogy a startup világ utánpótlását teremtse meg, illetve, hogy új tehetségeket fedezzen fel a két napos versenyeken. A részvételhez egyáltalán nem kell tudnod programozni, mobil applikációt készíteni, elég ha van egy jó ötleted, amit megvalósítanál. A legjobb ötletek megszületését, megformálását veterán startupperek, mentorok segítik.

A tervek szerint a pénteken induló rendezvények, szombaton este az ötletek értékelésével záródnának. Persze lesz Pizza és kóla a kreatív elmék beindításához. A versenyen az ötlet kidolgozása és prezentációja a cél.

Az első főleg a Corvinus Egyetem hallgatóit megszólító – Hackathon Corvinus – eseményre márcuis 22-23-án kerül sor a Thehub.hu-ban, amire természetesen a startupperek közül is mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Az első versenyt a BME Hackathon követi április 12-13-án, majd Miskolc április 26-27, és Szeged május 10-11 a tavaszi menetrend állomásai, Debrecenbe és Győrbe pedig ősszel látogat az egyetemi ötletverseny sorozat. Ehhez kapcsolódik még egy kifejezetten startuppereknek szánt hackathon még a tavaszi időszakban, ahol remélhetőleg további kiváló ötletek születnek majd meg.

egyetem2
*

A tervek szerint júniusban egy nagy központi Innovációs eseményen a legjobbak majd be is mutathatják a saját projektjüket. A nagy nyári hackathonra 10 egyetem és a startup világ legjobbjait várják.

A Hackathon-in-a-box legjobbjai a Founders Hive Hungary segítségével Londonban a Google campuson a Founders Hive nemzetközi versenyein is bemutatkoznak és a Kairos Society segítségével egy ötlet akár a Amerikába is eljuthat.

Szerencsére már sokan látnak fantáziát az eseményben, gyűlnek a támogatók.

A Nemzetgazdasági Minisztérium,  a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Corvinus Tőkealap, mellett a Founders Hive Hungary, a Ustream.tv, a Kairos Society, az MM Klaszter, az Észak-Magyarországi Info klaszter, a Spinoff Klub, a Startup Underground, a MyConcept.hu, az Aarenson Consulting, és a Compleo, mellett a Thehub.hu és a Budapest Boost csapata és persze az Insiderblog.hu is támogatja az esemény sorozatot.

A szervezők remélik, hogy a helyi klaszterek és vállalkozók is a rendezvény mellé állnak.

Az esemény a vidéki startup közösségekben helyi nagykövetekkel van jelen. Szegeden pl. a startup térképünk egyik alkotója Varsányi Ági, Debrecenben a Compleos Tóth Laci, Győrben pedig Szekér Gábor segíti a szervezést.

Mivel az esemény támogatói között van a SUU konferencia és az Insider Blog is, így exkluzív beszámolókat is ígérhetünk az egész éves hackathon sorozatról!

Beesmarter megamobil-programozói versenyen jártunk
A Pázmányon 24 órás programozói verseny volt a hétvégén. A Beesmarter szervezői kitettek magukért, előválogattak, designer versenyt hirdettek középiskolásokat vontak be. November óta dolgoznak a sikeren.

beesmarterkicsi1beesmarterkicsi3

Minden csapat ugyan azt a feladatok kapta: egy szívritmus alapján zenéket keresgélő alkalmazás, egy QR kód alapú mobil kupon és egy játék megvalósítása elképesztő feladatnak látszott a külső szemlélő számára. A fejlesztők azonban nem ismernek lehetetlent. Bőszen nekivágtak a feladatnak és végigdolgozták a 24 órát. Nem csoda, hogy a második nap délben hullafáradt csapatok várták a díjátadót, így sokat nem tudtam meg a csapatokról.

A verseny kategóriájában egyedi mércét állított fel, s a résztvevők számát tekintve komoly tömeget mozgatott meg. Magam részéről örömmel láttam volna saját ötleteket felvonultató csapatokat, de mivel a cél a marathoni kódolás volt, ezt nem várhattam el az igényesen megszervezett versenytől.

Ismerős arcok, veterán startupperek nem igazán voltak a versenyen, ami azt mutatja, hogy van utánpótlás szerencsére. Az egyetemi versenyek pedig láthatóan új tehetségeket adhatnak a startup ökoszisztémának.

Megosztás