BlogzineHazai pályaKülföld

Kapcsoljuk össze a megújulók piacát

„A megújuló energiaforrások piacát is össze kell kapcsolni európai szinten, így 2030-ra akár egymillió új munkahely is létrejöhet a szektorban” – állítja Herczog Edit, aki az Európai Beruházási Bank gördülő alapjaiból finanszírozná a megújuló technológiák elterjedését.

A megújuló energiaforrások európai belső energiapiaci helyzetét taglaló jelentés vitájában a képviselő elmondta, hogy ha a gáz- és a villamosenergia-piacok összekapcsolása megtörténik, akkor a megújulókat sem szabad kihagyni. „Annál is inkább mert nemcsak tagállami forrásokkal, hanem európai jogszabályokkal is támogatjuk a megújuló energiaforrásokat, azt gondolom, úgy kell átalakítani a támogatási rendszert, hogy a megújulók kiaknázását ne akadályozza az egyes tagállamok költségvetési helyzete” – tette hozzá Herczog Edit, aki támogatná, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) tagállami partnereken keresztül gördülő alapokkal biztosítanák a kezdőtőkét a helyi, vállalati és közösségi megújuló energiarendszerek számára.

megújuló
Itthon is fontos téma a megújuló energia

A képviselő saját, belső energiapiaci jelentésére visszautalva arra hívta fel a figyelmet, hogy Európai szintű adatokra van szükségünk, mert csak így látjuk, hogyan hasznosulnak a K+F források, és valóban elérhető-e a Bizottság által előre jelzett 8 milliárd eurós megtakarítás. A jelenleg 50%-ban import energiahordozóktól függő Európa a megújuló energiaforrásokra nemcsak a munkahelyteremtés, hanem a függőség csökkentése miatt is okkal számít. Az energiapolitikának azonban mindig egyensúlyt kell tartania az ellátásbiztonság, a versenyképesség, a gazdaságosság és a környezeti fenntarthatóság céljai között. Herczog szerint csak addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér, ezért a lakosság és a vállalati szektor teherbíró képessége és a tagállamok költségvetési rugalmassági is gátat szabhat a ma még drágább megújuló energia elterjedésének. Éppen ezért a képviselő a fokozatosság híve a versenyre káros támogatások, valamint a környezetre káros fosszilis tüzelőanyagok támogatásának átalakításában. „Az élelmiszeripar fokozottan érzékeny a magasabb energiaköltségekre, és ez kedvezőtlen hatásokkal járhat a termelőkre és a fogyasztókra nézve is” – állítja Herczog.

heczog_e
Herczog Edit

„Ugyanígy ki kell állnunk amellett, hogy a Horizont 2020 kutatási keretprogramban forrásokat kell, biztosítani a megújuló energia-technológiák fejlesztésének finanszírozására. Ezért nem lehet hagyni, hogy a 2014-es költségvetésben a 2013-as szint alá vágják meg a Horizont 2020 finanszírozását” – fogalmazott a képviselő.

Megosztás

One thought on “Kapcsoljuk össze a megújulók piacát

  • Rumata

    Minden elismerés megilleti Herczog Editet azért a zseniális javaslatért, hogy a magyar megújuló energiatermelést ezentúl ne a magyar áramfogyasztókkal, hanem a német adófizetőkkel finanszíroztassuk :-)

    Persze kétséges, hogy erre a kézenfekvőnek tűnő ötletre a német adófizetők is vevők volnának.
    De egy próbát mindenképpen megér… :-)))

    Viszont ha már a megújulós technológiák fejlesztésének támogatását emlegetjük, akkor jó tudni, hogy a megújuló energetika uniós támogatásának csupán 0,5%-át fordítják megújuló energetikai technológiák kutatásának és fejlesztésének támogatására.

    A megújuló szektornak juttatott támogatás 99,5%-a a jelenlegi versenyképtelen megújuló technológiák telepítésére és működtetésére megy el.

    Aki tehát azt állítja, hogy a megújuló energetika jelenlegi támogatása az új, gazdaságosabb megújuló energietermelő technológiák kifejlesztését célozza, az bizony nagy valótlanságot állít.

    A jelenlegi unióbeli megújulós támogatások 99,5%-a ostoba, értelmetlen pénzpocsékolás.

    A veszteséges megújuló termelés támogatása helyett a gazdaságosabb megújuló energiatermelést és a magasabb hatásfokú fosszilis energiatermelést biztosító új technológiák kutatását és fejlesztését kéne támogatni.

    De fura módon, miközben a megújulók támogatására egyszerűsített eljárásokkal, tömegesen és ész nélkül szórják az eurómilliárdokat, addig az új energetikai technológiák kutására és fejlesztésére elképesztő szűkmarkúsággal, hihetetlenül túlbürokratizált pályázati keretben és csak nagyságrendekkel kisebb összegekben csorgatják a pénzt.

    A röhej csúcsa pedig az, hogy miközben a K&F szektortól a támogatások közvetlen gazdasági hasznosulását kérik számon, addig fura módon senkit sem zavar, hogy a támogatásokkal mesterségesen életben tartott megújuló energiatermelés évről évre hatalmas veszteséget termel.

    Irreális ábránd, hogy a világ fosszilis energiahordozó felhasználása a jelenlegi versenyképtelen megújuló technológiák tömeges telepítésével a belátható jövőben csökkenthető volna.

    A világ fosszilis felhasználását a belátható jövőben csak a fosszilis technológiák hatékonyságának növelésével lehetne csökkenteni.

    A jelenlegi veszteséges megújuló energiatermelés tömeges elterjedésének támogatása sehova sem vezet, és nem old meg semmit.

    A világ problémáira kizárólag csak a gazdaságosabb fosszilis és megújuló energetikai megoldások bevezetése adhat megoldást.

    Tehát kizárólag csak ezek kutatását és fejlesztését szabad támogatni.

Comments are closed.