Blogzine

Kik a Jeremie 3 nyertesei?

Ismerős és ismeretlen cégek is kaptak forrást.

A hivatalos nevén  Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogramja című pályázat (GOP-2013-4.3/B kódszámú) felhívásra beérkezett anyagok értékelését lefolytatta az NFÜ, Az eredeti 4 darab 3 milliárdos alap helyett összesen 8 is indulhat, ami 32 milliárd újabb uniós támogatást jelent a kockázati tőkéseknek, amennyiben a keretet valóban le is tudják hívni.  A saját forrásokkal, ami legalább 30 százalék kell hogy legyen 34,28 milliárd forintnyi befektetés keresheti a startupokat. A pályázat eredeti döntési határideje egyébként 2013. május 20 volt, amit aztán június 5-én módosítottak onnantól számított 75 napra.

A befektetések ötödének kell kezdő és/vagy innovatív cégekbe irányulni. A támogatott cégek székhelye nem lehet a közép-magyarországi régióban, így Budapesten, de bármely EGT állam területén bejegyezett cégbe be lehet fektetni. Az alapok maximálisan 5 milliárd forint bevételű cégekbe tudnak befektetni, ami hazánkban igen távol esik a startup és a kkv foglamától.

De nézzük kik lettek a győztesek, először is az első négy ranghelyre soroltakat!

1. Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealapkezelő Zr

A cég tulajdonosa a svájci Develier-be bejegyeztett Alliance Jura-Hongrie Holding SA, kézbesítési címzettje Asztalos Emese. A felügyelőbizottság tagjai Bata István, Bús László és Both Károly.  Nem találtunk náluk kötődést a kockázati tőke piachoz. Bata István neve mezőgazdasági és környezetvédelmi vállalkozásokban tűnik fel a cégregiszterben.

2. Perion Invest Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

Tulajdonosi köre (Vitán Gábor, Molnár Bálint, Mező Gyula)

megegyezik a  Venturio Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.-vel, ami a Jeremie 2 pályázaton nyert 3 milliárdot. Ma Wallisos érdekeltség, személyes tulajdonosa a Wallis alapító, Veres Tibor és a Wallis Asset Management Zrt. Korábban a Venturio Zrt. az iparágban jól ismert Invescom befektetőcsoport érdekeltsége volt, 2009-ig Siklósi Zoltán jegyezte)

3. Tőkepartner Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

Tulajdonosa a TE-BIT Számítástechnikai Szolgáltató Zrt., ami Bán Zoltán tulajdona. Bán jelenleg is a CEMP Trade Kft. ügyvezetője, ami Spéder Zoltán Fidesz-közeli vállalkozó tualjdona.

4. Dinamo Ventures Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

Fiatal, dinamikus szakemberek, Bedő Balázs (FastVentures), Borbély András (ValDeal, majd Gravity), Mráz Dániel (M&A tanácsadó), Tahy Balázs (Riverside) egyetlen magánbefektető pénzével indul.

Az Európai Bizottság időközben jóváhagyta a kockázati tőkeprogram keretösszegének a megemelését, az uniós probramok között ugyanis csak brüsszeli jóváhagysással lehet átcsoportosítani. Szükség van azonban a hazai bürokráciára is, az Orbán Viktor, Lázár János, Németh Lászlóné és Varga Mihály tagú, az uniós pénzek felett őrködő Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságnak is jóvá kell hagyni az átcsoportosítást. Ezért a további négy győztest a döntésig feltételesen hirdették ki.

5. Hemisphere Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökének Siklósi Zoltánnal, az Invescom vezetőjével közös alapja.

6. PBG FMC Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

Eszter Elemér, Wildner Ágost, vagyis az egyházi vagyonkezelésben aktív Portus Buda Group Zrt. tulajdonosai, valamint a Verseghi-Nagy Balázs (korábban Raiffeisen, Callum) vezette társaság, a befektetők között is vannak egyházi intézmények.

7. Valor Capital Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

A kockázatitőkealap-kezelő korábban a Docleré volt, de 2012  júliustól már Albrecht Ottó érdekkörébe tartozik.

8. Core Venture Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

Lihi József a meghatározó név, aki a Quaestor foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatójában igazgatósági tag, de a képviselők között van Gaál Csaba, a CIG Pannónia korábbi vezérigazgatója és Ökrös András (Fotex, Pannon-Flax) is, illetve a Questor-nál dolgozott korábban Varga János, aki az igazgatóság elnöke.

 

Megosztás

3 thoughts on “Kik a Jeremie 3 nyertesei?

  • Imre Borus

    A fényezett programok hozadéka valójában csekély! A „működési” költségek elszámolásába van a ráció! Sajnálom az ilyen jól hangzó pénz lefölözéseket mert a köz kárára történik! Felelős elszámolásra – eredmény bemutatására- nyilvánosság előtt kerüljön sor! Több hasznot hozna, ha Magyarországon csepegtetős öntözőrendszert építenénk ki, ezzel együtt csapadékvíz megfogására dolgoznánk megoldási, megvalósítási terméket!

  • Pingback: Ők oszthatnak szét 34 milliárdot | TradeCommands

  • Pingback: Hivatalosan dupla a Jeremie 3! | Insider Blogzin

Comments are closed.