Blogzine

Info-kommunikációs város ranglista

A következő években dinamikusan növekedni fog az „okos” városlakók száma, a behálózott városok gyorsabban növekedhetnek.

Ma a világ lakosságának túlnyomó része városlakó, ezért a városok, egyre nyilvánvalóbban növekvő szerepet töltenek be a társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági problémák megoldásában. Ebből pedig egyenesen következik, hogy muszáj lépést tartaniuk a világgazdaság gyors változásával. Az új technológiák pedig fenntartható versenyelőnyt biztosíthatnak ezen a téren a városoknak a kevésbé alkalmazkodni képest vetélytársakkal szemben. A jelentésben alkalmazott városindex valóban szoros korrelációt mutat az IKT érettség és a gazdaság, a társadalom és a környezet fejlettségében (ezt nevezzük hármas eredmény hatásnak).

image010

Az infokommunikáció egy nagyon hatékony eszköz lehet a városok fenntartható fejlődésében. Világszerte növekszik az infokommunikciós infrastruktúrák kiépítésébe, fejlesztésébe, elérhetőbbé tételébe történő beruházások mértéke. Érdekes módon az alacsony érettség jellemezte városok érettsége gyorsabban növekszik, mint a jobban teljesítő városoké. Ennek oka egy részről a felzárkózási hatás, másrészt az a tény, hogy számos városnak lehetősége nyílik rá, hogy hatalmas ugrást tegyen előre, és rögtön a fejlettebb technológiára váltson. Ezzel elkerüli költséges és egyre inkább elavuló fizikai infrastruktúra kiépítését, és helyette fejlett mobiltechnológiát használó innovatív alkalmazásokra térhet át.

image011Egy érdekes hozadéka a infokommunikációs érettségnek a nyílt adatközlés és az úgynevezett e-kormányzás (az infokommunikáció eszköztárának alkalmazása a közszolgáltatások terén), mely a korrupció csökkenéséhez és hatékonyabb közszolgáltatásokhoz vezet. A magas érettséggel rendelkező városok többségében valóban alacsonyabb a lakosok által érzékelt korrupció mértéke.

Patrik Regårdh, az Ericsson hálózatba kapcsolt társadalommal foglalkozó laboratóriumának vezetője ismertette az infokommunikáció jelentőségét a fejlődő városokban: „Régebben az infokommunikáció az informatikusok feladata volt. Jelenleg viszont rengeteg új lehetőséget látunk, amelyek többé-kevésbé az infokommunikációnak köszönhetőek. Az infokommunikáció használata egyre inkább alapvető vezetői képességgé válik. Ez azt jelenti, hogy a szervezetek és a városok különböző részeinek hatékony és innovatív irányítása egyre jobban támaszkodik az infokommunikációra. Az infokommunikáció gyakorlatilag a város működésének összes területét hatékonyabbá és innovatívabbá teszi, az egészségügyi ellátástól a közlekedésig és a közművekig”.

Az index 40 várost rendez sorba, aszerint mérve infokommunikációs érettségüket, hogy mekkora szerepet kapnak az infokommunikációs beruházások a gazdaság, a társadalom és a környezet fejlesztésében

Az első öt város továbbra is Stockholm, London, Párizs, Szingapúr és Koppenhága, viszont Párizs megelőzte Szingapúrt, és így a harmadik helyre került. Az idei jelentésben megjelenő kilenc új város Berlin, München, Barcelona, Athén, Róma, Varsó, Muscat, Abu Dhabi és Dubai. Közülük München érte el a legjobb besorolást, utána következik Berlin és Barcelona.

Az IKT-érettség és a fenntartható városi fejlődés összefüggésének elemzésével egy új típusú város képe rajzolódik ki. Ennek eredménye három előrejelzés, mely az új technológiákból, és infokommunikációs megoldásokból adódó, a városokban várható változásokról szól:

  • „Okos” városlakók: Az emberek nagyobb hatással lesznek majd a város fejlődésére, mint az intézmények. Ezt az eltolódást a nyitottabb közszolgáltatások és vezetői hozzáállás jellemzi majd.
  • A GDP újradefiniálása: Az együttműködés és a megosztás jellemezte gazdaság felé haladva az infokommunikációs megoldások magasabb érték létrehozására teremtenek lehetőséget kevesebb forrásból. Ez szükségessé teszi a GDP korrigálását, hogy tükrözze a fenntartható társadalom számára fontos értékeket.
  • Az együttműködés ereje: Az együttműködésnek köszönhetően a jövő hálózatba kapcsolt szervezetei rugalmasabbak és hatékonyabbak lesznek. Emiatt a város vezetésének általános feltételei is javulnak, ami megköveteli a törvényhozás és az irányítás átalakítását is.

 

 

A Teljes Hálózatba Kapcsolt City Index 2014 Jelentés itt érhető el:

http://www.ericsson.com/res/docs/2014/networked-society-city-index-2014.pdf

Interaktív City Index mérő alkalmazás:
http://www.ericsson.com/thinkingahead/networked_society/city-life/city-index/

 

 

 

Megosztás