Blogzine

Jó hír a startupoknak: a felvásárlók mélyebben a zsebükbe nyúlhatnak

Tavaly az év második felében megfordult a globális cégfelvásárlási piacot három éve uraló csökkenő tendencia, miközben a cégek felvásárlási kedve és kapacitása egyaránt tovább emelkedett. 2015-ben felforrósodhat a tranzakciós piac.

Jó év elé néz a globális tranzakciós piac, elemzői felmérések szerint a világ legnagyobb vállalatainak körében a felvásárlási kedv és a felvásárlási kapacitás is emelkedett 2014-ben. „Az elmúlt három esztendőben első ízben végre tényleg az üzleti bizalom vezérelte a globális felvásárlási piacot 2014 második felében” – mondja Leif Zierz, a KPMG globális tranzakciós igazgatója. Az elmúlt hat hónapban a lezárt tranzakciók száma és értéke is növekedést mutatott, így az év egészét tekintve is pozitív esztendőt zárt a felvásárlási piac. A lezárt ügyletek száma a 2013-as 28 700-ról 29 500-ra emelkedett, az üzletek értéke 2,09 billió dollárról 2,45 billió dollárra ugrott.

A kedvező tendenciára ráerősít, hogy a felvásárlási étvágyat reprezentáló előretekintő P/E érték és a felvásárlási képességet tükröző előretekintő adósság/EBITDA ráta 2014-ben tovább emelkedett. Az egy évre előretekintő becsült P/E mutató globálisan 7 százalékkal nőhet az év folyamán, az adósság/EBITDA mutató esetében pedig év végéig 14 százalékos növekedést prognosztizál a piac, a legnagyobb vállalatok ugyanis évek óta leépítik adósságállományukat, és készpénzt halmoznak fel.

A tranzakciós piac a globális jó hangulat mellett régiónként jelentős eltérést mutat. A legtöbb nagyvállalatot felvonultató Egyesült Államokban a P/E mutató javulása várhatóan 1 százalékkal meghaladja a világátlagot, és az adósság/EBITDA ráta is hasonlóan alakul. Némiképp gyengébb kilátások mozgatják az európai piacot, mert itt a gazdasági és politikai feszültségek miatt a felvásárlási étvágy csak 4, a kapacitás pedig csak 10 százalékkal nő 2015 folyamán. „Az Egyesült Államokban várható élénküléshez az is hozzájárul, hogy a tengerentúlon láthatóan magukhoz tértek a hitelpiacok is” – mutat rá Phil Isom, a KPMG globális M&A és tranzakciós igazgatója.

A kutatók az olaj- és a nyersanyagárak csökkenését tekintik az egyik legerősebb tényezőnek, ami eltérítheti az egyes ágazatok kilátásait a nagy átlagtól. Az energetikai ipar profitja 23, piaci kapitalizációja 10 százalékkal csökkent tavaly, így a szektor felvásárlási kapacitása 2015-ben várhatóan 17 százalékkal visszaesik, ami egyedülálló az összes vizsgált iparág között.

Az átlagnál sokkal jobb képet mutat ugyanakkor az egészségügy és a technológiai szektor. Előbbiben a felvásárlási étvágyat megjelenítő mutató 7 százalékos emelkedése a kapacitás 33 százalékos növekedésével párosult, utóbbiban a készpénzbetárazás olyan mértékű, hogy a felvásárlási képesség egy év alatt 73 százalékkal emelkedett.

„Érdekes lesz látni, hogy a zuhanó energia- és nyersanyagárak milyen hatást gyakorolnak az üzleti bizalomra és a tranzakciós szintekre, hiszen ezek számos más piac szempontjából is meghatározó tényezők” – véli Phil Isom.dollar

Megosztás