BlogzineMobiltech

Voxiti, útikalauz mobilon

A cél egy web-alapú, számítógépes útikalauz kifejlesztése volt, amely webes és mobil alkalmazásból áll. A rendszer elemei egy multimédia-tartalom adatbázis, egy ehhez tartozó kereső rendszer („kereső”), egy multimédia fájlsorozat-szerkesztő („szerkesztő”) és egy mobil megjelenítő („olvasó”). A rendszer felhasználói az adatbázis elemeit az általuk megadott szűrési kritériumok alapján tallózzák, ezek közül válogatnak, majd a szerkesztőben a kiválasztott fájlokat megadott hierarchikus rend és sorrend szerint összerendezik. Az így létrehozott sorozatot online felhasználói tárhelyre mentik, majd az olvasó segítségével okostelefonjukon megnyitják.

A projektünk során megvalósított „hangos városi útikalauzzal” sikerült ötvözni a hagyományos navigációs megoldások és az újdonságot jelentő interaktív multimédiás tartalmak által nyújtott lehetőségek legelőnyösebb összetevőit.

A „hangos városi útikalauz” legnagyobb előnye, hogy a technológia alkalmazásával a vakok és gyengén látók számára is elérhetővé válik a szolgáltatás, így élvezhetik egy városnézés vagy kirándulás alkalmával a látnivalókkal kapcsolatos információkat.

Az alkalmazás számos intelligens funkciója hozzájárul ahhoz, hogy alkalmazója biztosan, időben és kényelmesen elérje úti célját és a lehető legtartalmasabb programokon vegyen részt.

A navigációs adatok alapján megnevezi az aktuális nevezetességeket, részletes tájékoztatást nyújt azokról, személyes idegenvezetőnként működik közre a programok szervezése és megvalósítása során. Ezen kívül pontos hangos beszámolókkal szolgál a dugókra és forgalomra vonatkozóan. Optimális segítséget nyújt a parkolóhelyek keresése és kiválasztása során is.

Az aktuális tartózkodási hely közelében lévő kiránduló útvonalakról és túra nevezetességekről is részletes információkat kaphatunk.

A jövőben fizetési megoldásként a PayPal-hoz hasonló rendszer bevezetését látjuk célravezetőnek. Ennek működése úgy zajlik, hogy a rendszer elektronikus számlát vezet ügyfelei részére, amelyet azok hitelkártyás fizetéssel, banki átutalással vagy inkasszómegbízással tölthetnek fel lakossági vagy céges bankszámlájukról.

A vásárlások során nem kell bizalmas hitelkártya- vagy számlaadatokat megadni illetve továbbítani, hanem a felhasználói név valamint a jelszó megadása elegendő a fizetés lebonyolításához. Ez mindenképpen megkönnyítené és biztonságosabbá tenné a fizetési folyamatok lebonyolítását, valamint nagyban elősegítené rendszerünk elterjedését az egyszerűbb fizetési módnak köszönhetően.

Használati példa

Az adatbázisban először Európa különböző városairól, látványosságairól töltöttünk fel képi, video-, szöveges és hangfájlokat. Ezeket különféle – előre meghatározott nomenklatúra szerinti – tag-ekkel láttuk el. A felhasználó pl. rákeres az építészethez kapcsolódó budapesti látványosságokra, ezen belül a magyar nyelvű találatokra. A keresés eredményei között lesz az iparművészeti múzeum fotójától (ez nem nyelvfüggő tartalom) kezdve az Országház építésének történeti leírásán keresztül a Művészetek palotáját bemutató rövid videóig sok minden. Az eredmények egy részét a felhasználó meg tudja jelölni, abból a célból, hogy azokat hozzáadhassa a saját útikönyvéhez. A megjelölt tartalmakat a szerkesztő funkcióban sétákba rendezi a felhasználó aszerint, hogy azok közül melyeket tudja majd egy napra felfűzni.

Lesz tehát pl. olyan séta, amelyben meglátogatja a Parlamentet, a Szt. István bazilikát, a Nyugati pályaudvart, és az ezekhez tartozó összes, általa kiválasztott tartalmat sorba rendezve elmentheti egy „séta” alá. A mobiltelefonján bejelentkezve látja az általa elmentett sétákat, ezeket meg tudja nyitni és „lejátszani”.

Megosztás