Blogzine

Öcsi + Hugi, kódoljatok a suliban!

A kódolás Nemzeti Alaptantervbe kerülését támogatja a Microsoft.

Microsoft szerint elengedhetetlen a kódolás beemelése a Nemzeti Alaptantervbe, ha csökkenteni szeretnénk a szakemberhiányt az informatika területén, és lépést kívánunk tartani a fejlett országok gazdaságait már meghatározó technológiai forradalommal. A vállalat erre a múlt héten lezajlott Kódolás Órája elnevezésű nemzetközi kezdeményezés kapcsán hívta fel a figyelmet, amelyben maga is tevékenyen részt vett sok száz tizenévest ismertetve meg a kódolás izgalmas világával.

„A Microsoft Magyarország azért lobbizik, hogy a kódolás a Nemzeti Alaptanterv része legyen” – jelentette be Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója a Microsoft Magyarország által múlt héten rendezett szakmai kerekasztal beszélgetésen. Grósz Judit szerint erre azért volna szükség, mert a digitális írástudás ma már a munkaerőpiacon való érvényesülés alapfeltétele. Ha a magyarok nem tesznek szert minimális informatikai tudásra – márpedig a legutóbbi PISA felmérés szerint jelenleg a 15 éves korosztály 60 százaléka digitális írástudatlan – az közvetett módon, súlyos negatív következményekkel járhat az egész nemzetgazdaságra. Ennek első, aggasztó jele, hogy az informatikai képzési területre jelentkezők és felvettek száma 2001-2014 között a kétharmadára csökkent.

ocsi-hugi-kodolas

A múlt hét folyamán a Microsoft Magyarország több mint 60 iskolában tartott kódolás foglalkozást Student Partnereivel együttműködve, és szerdán a vállalat önkéntesei a kecskeméti SOS Gyermekfaluban tartottak játékos kódolás órát a gyermekeknek. A rendezvénysorozat folytatásaként csütörtökön szakértőkkel, pedagógusokkal, civil szervezetekkel tartottak eszmecserét a vállalat képviselői, majd december 12-én, szombaton – a hét csúcspontjaként – az ELTE Informatikai karán kétszázötven 8 és 14 év közötti fiatal kódolt együtt a Skool és a Microsoft szakembereinek irányításával a Kodu Game Lab programmal.

Megosztás

One thought on “Öcsi + Hugi, kódoljatok a suliban!

  • Szinte teljesen mindegy, hogy milyen nyelven, de tanuljanak valamit. ha valaki egy nyelvet megtanul, utána ez könnyen konvertálható tudás.
    Egyébként ez elsősorban nem a Microsoft, hanem a diákok érdeke. Az emberek nagy többsége nyilván soha nem lesz szoftverfejlesztő, de amit megtanul ennek kapcsán az nagyon hasznos. Ma szinte semmilyen területen nem lehet például komoly kutatást végezni, hogy ahhoz ne kapcsolódjon valamilyen szoftverfejlesztési tevékenység is.

Comments are closed.