Blogzine

Jó vagy C++-ban? Felejtsd el a fevételit!

Tíz csapat versenyzett az idén már ötödik alkalommal indult el C++ Programozó Bajnokságon. De ki lett a nyertes?

A vállalat kutatás-fejlesztési központja által kiírt verseny első helyezettjei idén GoPro HD Hero4 sportkamerát, a második helyezettek Parrot AR. Drone 2.0 Elite Edition drónokat, a harmadik helyre kerülők egy-egy Raspberry PI-t nyertek. A döntősök mindegyike mentesült az Ericsson felvételi tesztje alól.

A háromfordulós verseny döntőjében, az Ericsson K+F központjában a tíz csapat egy időutazásba csöppent bele és Dokinak kellett tanácsot adniuk, hogy hogyan jusson el a DeLoreanjához, mielőtt belecsap a villám, különben az ellenségei előreküldik az időben, és eltűnik a tér-idő kontinuumban.

Paul Nigh's 'TeamTimeCar.com' Back to the Future DeLorean Time Machine

Az előző években is számos játékos feladatuk volt a versenyzőknek, 2014-ben egy gigantikus CATAN pályán játszott egyszerre egymás ellen mindenki, de volt már űrcsata, vagy kellett már a Hamletből szöveget tömöríteni, illetve rádiótornyos lefedettséget elérni minél kevesebb adótoronnyal.

2011-ben indult el az első Ericsson C++ Programozó Bajnokság, azzal a céllal, hogy felpezsdítse a C++ programnyelv szakmai életét, és hogy játékra hívja a legjobb programozókat. Az ezévi megnyitón Beskid Vilmos kutatás-fejlesztési igazgató azt hangsúlyozta, hogy „Sokat beszélünk manapság az állandó tanulásról, a kíváncsiságról, a kreativitásról. Az innovációhoz mindezekre szükség van. Egy-egy verseny arra is jó, hogy azon megtapasztalják a versenyzők, miben erősek, hol tudnak még fejlődni, esetleg rájöjjenek arra, ha valamiben kissé bizonytalanok, azt hogyan lehet gyorsan és kreatívan áthidalni. A versenyhelyzetekben megszerzett rutin nagy hasznos a későbbi valós feladatmegoldásokban.”

2015 nyertes csapata a Big Data lett (Babicz Dóra Eszter, Pálffy András, Hunyady Márton), akik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem végzős MSc-s hallgatói. Második helyezést ért el a Sparrows (Dankovics Attila, Leitereg András, Weisz Ágoston). Hamadik a Bundáskenyér lett (Fejes Ferenc, Király Alex, Jánosi György).

A döntő előtt megpróbáltunk kidolgozni taktikákat különböző szcenáriókra és az volt a célunk, hogy egy egyszerű ötleten alapuló, stabil algoritmust készítsünk.” – mondta Babicz Dóra a verseny végén.

„Fontos volt a csapatmunka: a közös ötletelés és a taktikák értékelése után a hibamentes kódolás érdekében az idő nagy részében egy közös gépnél programoztunk: egyvalaki írta a programot, a többiek pedig jelezték a hibákat.” – tette hozzá Hunyady Márton.

„Szerencsére nem vesztettük el a fejünket még a legstresszesebb helyzetben sem és úgy gondoljuk, hogy részben ez a hozzáállás segített minket célba érni. Nagyon jól éreztük magunkat és már alig várjuk, hogy kipróbálhassuk a remek fődíjat. Mindannyian szenvedélyes fotósok vagyunk.” – mondta Pálffy András.

Az elmúlt évek versenyein összesen 2040 játékos, összesen 680 csapat vett részt az Ericsson C++ Programozó Bajnokságon. 2014-ben 315 fő jelentkezett.

 

Megosztás