Blogzine

Magyar légszennyezettség mérő forradalmasíthatja a levegő Minőségének ellenőrzését

Újfajta technológiát fejleszt szennyezőanyagok precíz kimutatására nemzetközi együttműködésben a magyar Technoorg Linda Kft.

Az új vizsgálóberendezés levegőben és vízben terjedő szennyezőanyagok kimutatására alkalmas gyors vizsgálómódszerrel rendelkezik, és integrálható az intelligens városok, épületek rendszereibe, ezáltal segíti a levegő minőségének monitorozását.

Áttörést hozhat a kis költségű, széles körben használható légszennyezettség-érzékelők piacán egy magyar fejlesztés. A tervezett megoldás minden olyan helyzetben és környezetben alkalmazható lesz, melyben a folyamatos légszennyezettség mérése és vizsgálata szükséges lehet (beleértve a lakóépületek, járművek belső tereit is), de eddig nem sikerült költséghatékony és kisméretű eszközt készíteni. A fejlesztés a nemzetközi PAMIAQ (EUREKA_HU_13-1-2013-0016) projekthez kapcsolódik, amelynek célja egy levegőminőséget ellenőrző hálózat kifejlesztése.

Kihasználva a modern hálózatba köthető intelligens érzékelők (RF smart sensors) adottságait és a piaci lehetőségeket pontosan felmérve, a konzorcium egy olyan miniatűr terméket kíván kidolgozni, mely alkalmas akár nagyszámú és kis terekben lokálisan monitorozni a levegő szennyezettségét és értesítést adni arról.

A konzorciumot két nagy nemzetközi cég hozta létre. A francia ID-MOS SA. intelligens szenzor áramkörök gyártásával, a francia AERECO SA. pedig légkondicionáló, hűtés-fűtési rendszerek építésével foglalkozik. További tag a Barcelonai Műszaki Egyetem, mely a szennyezettség-érzékelés technológiájának fejlesztésben vesz rész, és a Nano Analytik GmbH Németországból kapcsolódó műszerfejlesztőként.

A magyar konzorciális tagok (Technoorg Linda Kft. és az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet) feladata az érzékelőrendszer minősítése a legkülönbözőbb szennyezők jelentétében és az alternatív szennyezettség mérő eljárások vizsgálata. A nemzetközi projekten túlmutatva a magyar konzorcium önálló, új validációs és kalibrációs szolgáltatás kiépítését is megcélozza a Technoorg Linda Kft. rendelkezésre álló műszerparkjára építve. A szolgáltatás kiépítéséhez az akadémiai partner mikrofluidikai környezetben, elsősorban folyadékban lebegő szennyezők mérésére alkalmas megoldásokat keres és a nemzetközi konzorcium számára optikai érzékelés megoldására ad alternatív megoldásokat.

Szigethy Dezső, a Technoorg Linda Kft. igazgatója, a projekt hazai vezetőjeként elmondta: „A Technoorg Linda Kft. 100%-ban magyar tulajdonú kisvállalkozás és az EUREKA – EUROSTARS programban való részvétel kiváló lehetőség a cég számára. A vállalat már több mint 20 éves tapasztalattal bír új optikai mérőeljárások és mérőműszerek kifejlesztésében – többek között oldott és levegőben található szennyeződések, aeroszolok mérésében -, így a projekt során létrehozandó hordozható szennyeződésmérő eszköz segítségével lehetőségünk lesz bővíteni mérőeszköz kínálatunkat.”

Az „Új típusú integrált, széles körben használható légszennyezőanyag érzékelőtechnológia fejlesztése” projekt a Magyar Kormány támogatásával a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

 

 

Megosztás