Blogzine

Brexit-elemzés: turbulens idők jöhetnek

(Az Alapblog írása következik)

 

 

Kínában járva megértettem, hogy az ázsiaiak nem csak Európa gyengülését látják mindabban, amit a Brexit referendum szimbolizál, hanem az Egyesült Államok világhatalmi jelentőségének drámai csökkenését is. – mondja az Alapblognak adott interjúban Marc Chandler a New York-i befektetési bank és vagyonkezelő, a Brown Brothers Harriman (BBH) vezető devizapiaci stratégája. Az alábbiakban kifejti, hogy a ránk váró turbulens időszak nyertese egyebek között a japán jen, az ausztrál dollár és az arany lesz. A dollárt, az eurót és az angol fontot viszont gyengíti a Brexit esetleges bekövetkezte. Donald Trump nem kizárható győzelme az építőiparnak, a pénzügyi szektornak és a hadiiparnak használhat.

Zentai Péter: Ragyogó prognózist adott a piacok várható alakulásáról, amikor két évvel ezelőtt először kérdeztem Önt: előre jelezte a nagyon komoly részvénypiaci emelkedéseket, az olaj trónfosztását, leginkább pedig az akkoriban folyamatosan gyengélkedő dollár gyors és masszív erősödését. Most mi a véleménye a dollárról? Az elnökválasztás közeledtével inkább gyengül, vagy erősödik?
Marc Chandler: Nem az elnökválasztás várható kimenetele, hanem a brit referendum és az annak eredménye körüli bizonytalanságok mozgatják most a devizapiacokat. Az epicentrumba a font került. A piaci szereplők többsége az angol font további gyengülését várja arra a nem valószínűtlen eset bekövetkeztére, hogy a Brexit szavazatok kerülnek többségbe. Ennek – akár félelmetes erejű – dominóhatására is fel kell készülnünk: a fonttal egyetemben menekülési jeleket fogunk tapasztalni az eurótól, sőt a dollártól is.

Irány az arany és a svájci frank?
A frank esetében felettébb óvatos vagyok. A frank – pláne hirtelen – drámai erősödését a Svájci Nemzeti Bank az országra nézve egyenesen katasztrófának tartaná. Hosszú ideje, szívósan növeli az ország devizatartalékait, nem is kérdés, hogy a svájci frank stabilitásának védelme, értsd relatív gyengítése érdekében folyamatosan, akár brutálisan be fog avatkozni. Svájc nincs abban a gazdasági-pénzügyi helyzetben, hogy lakossága tartósan elviselje fizetőeszközének túlértékeltségét, még azt is alig, hogy az euró és a frank pillanatok alatt paritásba kerüljön egymással.

A közelgő, viharos piaci helyzetben vajon mi fog menedékvalutaként működni?
Például a japán jen. Továbbá sokan vásárolnak masszívan máris ausztrál dollárt, mert Ausztrália földrajzi helyzeténél fogva önmagában véve biztonságot áraszt, a pszichológiai faktoron túlmenően az ausztrál dollár egyúttal leképezi a nyersanyagok egy részének várható drágulását is. Az arany és az annak bányászatához kapcsolódó részvények ralizni fognak.

A nyersolaj is?
Rövid távon nem zárható ki újabb drágulás a nyersolajpiacon, de a kereslet és kínálat viszonya valójában már egyensúlyba került megint. Meggyőződésem, hogy ha tartósnak látszóan ötven dollár fölé kúszna az olaj hordónkénti ára, akkor az nagyon gyorsan a kitermelés fokozását, a palaolaj-bányászat újbóli, kemény felfuttatását, tehát a kínálat bővülését eredményezné. Mind az olaj árának erősödését, mind a dollár gyengülését átmeneti jelenségnek tartom.

Az amerikai dollárt miért nem tartja menedék devizának a következő hónapokra nézve?
A dollár belátható időn belül vissza fog erősödni, ez meggyőződésem. Ám ez nem a következő néhány hónap eseménye. Először is: a Fed sosem emel kamatot az elnökválasztásokat közvetlenül megelőző időszakokban. Ennek tudata a befektetők körében eleve gyengíti a dollár iránti keresletet. Másodszor: egyenesen a dollár gyengítésének irányába hat a Brexit realitásának tudomásul vétele.
Kínában járva a napokban megértettem, hogy az ázsiaiak nem csak Európa gyengülését látják mindabban, amit a Brexit referendum szimbolizál, hanem az Egyesült Államok világhatalmi jelentőségének drámai csökkenését is! Amerika a világháború befejeződésétől kezdődően hosszú évtizedeken keresztül Nyugat-Európa gazdasági-pénzügyi, védelmi megerősítésében, az Európai Unió stabilizálásában volt érdekelt. Obama elnök néhány héttel ezelőtt csak azért elutazott Nagy-Britanniába, hogy személyesen biztassa a briteket a bennmaradás melletti szavazásra. Ha tehát bekövetkezik a Brexit, azt a világ más részein, Kínában mindenképpen, Amerika gyengülésének, ráadásul Oroszország győzelmeként értékelik. Ennek a felfogásnak válik – szerintem átmeneti – áldozatává az amerikai dollár.

Mit gondol az amerikai elnökválasztási esélyekről és milyen piaci reakciókat sejt Donald Trump győzelme esetére?
A főbb piaci szereplők többsége egyelőre Hillary Clinton győzelmére fogad. Ha mégis Donald Trump kerül a Fehér Házba, akkor nyilvánvalóan kiszámíthatatlanabbá válik a világpolitikai klíma, miáltal óriási bizonytalanságok lesznek úrrá a piacokon is, szinte elkerülhetetlenül esni fognak a tőzsdék. De egy ilyen választási eredmény nyomán mégis gyorsan felkúszhatnak az építési cégek papírjai s minden olyan szektoré, amely profitálhat a Trump által beharangozott nagy infrastrukturális fejlesztésekből. A katonai-védelmi ipar felfutása is jó eséllyel megjósolható, ha olyan elnököt választ Amerika, aki azt mondja, hogy az Egyesült Államokat ismét a világ első számú szuperhatalmává teszi

 

 

Megosztás