Blogzine

Idén is több magyar a régió újítóit felvonultató New Europe 100-as listán

Tíz magyar szerepel a közép- és kelet-európai régió innovátorait felvonultató 2016-os New Europe 100-as listán. A régió fejlődésében vezető szerepet betöltő száz személyiséget bemutató listát a Res Publica állított össze együttműködésben a Visegrádi Alappal, a Google-lel, a Financial Times-szal, valamint számos jelentős régióbeli intézménnyel.

New Europe 100 lista célja, hogy elismerje és szélesebb körben is bemutassa azokat a kreatív, innovatív ötleteket, amelyek pozitív hatással vannak a gazdaságra, a tudományra a kultúrára, valamint a helyi közösségekre. A listán szereplő innovátorok, olyan kezdeményezések ötletgazdái, melyek globális szinten is képesek hatást gyakorolni és inspirálni másokat. A listán szerepelnek alkalmazásfejlesztők, közösségi kezdeményezések elindítói, valamint olyan projektek és technológiák feltalálói is amelyek hatékonyan tudják támogatni Európa és a világ fogyasztóit egyaránt.

Független vezetői szoftver önvezető járművekhez, terhes nőket támogató telemedicina vállalat, animált jelnyelv-tolmácsoló üzenetküldő program – sok más haladó kezdeményezés mellett ezen innovatív találmányok életre hívói kaptak elismerést a Közép- és Kelet-Európa legkiválóbb innovátorait összegyűjtő New Europe 100 lista harmadik kiadásában.

A régió országai a New Europe 100-as listán:

Lengyelország – 22 fő

Csehország – 16 fő

Szlovákia – 12 fő

Magyarország – 10 fő

Románia – 10 fő

Szlovénia – 6 fő

Ukrajna – 5 fő

Litvánia – 5 fő

Észtország – 3 fő

Bulgária – 3 fő

Lettország – 2 fő

Fehéroroszország – 2 fő

Örményország – 1 fő

Azerbajdzsán – 1 fő

Horvátország – 1 fő

Szerbia – 1 fő

“A közép-kelet-európai innovátorok inspiráló, kreatív és társadalmilag elkötelezett történeteit szeretnénk elmesélni. A régiónk számos fejlesztőre, vállalattulajdonosra, tudósra és kulturális szereplőre lehet büszke, akik mind a jövő innovációit segítik előre” – mondta Wojciech Przybylski, a projektet kezdeményező Res Publica Alapítvány képviseletében.

A díjazott innovátorokat a jelölő partnerek és a nagyközönség által beküldött pályázatokból választották ki. Idén a finalisták közül a legtöbben vállalkozók (54%), de számos aktivista és politikus (29%) is képviselteti magát, valamint többen felkerültek a listára a tudomány (10%) és a kultúra (7%) területéről. “Nagyszerű volt azt látni, hogy mennyire sok, és egyre több, innovatív közép-kelet-európai vállalkozás válik sikeressé, alátámasztva, hogy milyen hatalmas lehetőségeket is tartogat a régiónk. Az új technológiákat valamint a digitális közgazdaságot ma már nem kihívásként, inkább remek lehetőségként élik meg a kiváló tudósok, ambíciózus vállalkozók és kreatív művészek, akik inspiráló ötleteiket átültetik a valóságba.” – emelte ki Marta Poślad, a Google kelet-közép-európai közpolitikai igazgatója

– A New Europe 100-as lista mögötti elgondolás az, hogy megmutassuk a kelet-közép-európai emberekben rejlő lehetőségeket és kreativitást. Továbbá a projekt kiváló kapcsolatteremtési lehetőséget nyújt, amely lehetővé teszi, hogy a pályázók találkozzanak és információkat osszanak meg egymással, segítsék egymást. Úgy véljük, hogy ez a legjobb módja annak, hogy a friss, innovatív ötleteket támogassuk, melyek nem csak a régió lakosainak, hanem globálisan is rengeteg embernek az életére hosszú távon pozitív hatást gyakorolhatnak.“ – tette hozzá Beata Jaczewska, a Visegrádi Alap ügyvezetője.

 

Megosztás