A robotok lázadása – sírjunk vagy nevessünk?

2005-ben kevesebb, mint egymillió volt belőlük. Ma 1,8 millióan vannak. Három év múlva számuk eléri a 2,6 milliót − az ipari robotok előretörése megállíthatatlan.A technológia ma is jelentős szerepet tölt be a feldolgozóiparban. Amint azonban a robotok egyre jobbá és kifinomultabbá válnak, hatásuk a többi iparágban is fokozatosan érvényesülni fog, ideértve a szolgáltatási szektort is, amely az iparosodott gazdaságokban a legtöbb munkahelyet adja.

A cégvezetők már felismerték ezeket a változásokat és figyelembe is veszik őket a vállalati stratégiaalkotás során. A 2016-os Globális Vezérigazgató Felmérésünk szerint a cégvezetők 77%-a véli úgy, hogy a technológiai fejlődés az a megatrend, amely a legnagyobb valószínűséggel alakítja majd át az üzleti vállalkozások és partnereik kapcsolatát (lásd az 1. ábrát).

  1. ábra: A legtöbb cégvezető arra számít, hogy a technológiai fejlődés átalakítja iparágát

pwc-robot1

 

A technológia csökkentheti a költségeket és növelheti a hatékonyságot. A robotika segítségével például a vállalkozások hatékonyabban fel tudják használni meglévő tőkeállományukat és növelhetik nyereségüket. Mindez pedig tovább növelheti az olyan hagyományos beruházási formák iránti igényt, mint a raktárakba vagy a gépekbe történő beruházás. Az áruk és szolgáltatások ára is csökkenhet – vagy lassulhat az árnövekedés –, amennyiben a vállalkozások a termelékenység növekedéséből származó előnyt alacsonyabb árak formájában továbbadják a vásárlóiknak. Ezt mindenképpen érdemes megtenniük, amíg a piacok versenyképesek.

 

A háztartások érzik-e a gazdasági fellendülésből származó előnyöket?

A PwC közgazdászai a G7-országok egy főre eső háztartási kiadásait is vizsgálták, mint a globális gazdasági válságból való kilábalás egyik mutatóját. Megállapították, hogy a vizsgált tizenkét fejlett gazdaság többségében az egy főre jutó háztartási kiadások reálértékben nem tartottak lépést a reál-GDP növekedésével (lásd a 2. ábrát).

  1. ábra: A G7-ek közül az Egyesült Királyságban és Olaszországban az egy főre jutó háztartási kiadások reálértékben továbbra is a válság előtti szint alatt vannak.

pwc-robot2

 

A Rise of the robots – good news or bad for business and society? című elemzés a linkre kattintva érheti el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .