Új pályázati konstrukciók és megnövelt keretösszegek a felfedező kutatások ösztönzéséért

A kutatói életpályához jobban igazodó, új pályázati konstrukciókkal bővülve ismét megnövelt keretösszeggel tette közzé a felfedező kutatásokat ösztönző felhívásokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Összességében 12 milliárd forintra emelkedett idén az alapkutatási célú pályázatok keretösszege.


„Magyarország versenyképességének feltétele az okos innováció, amelynek egyik „húzóágazata” a világszínvonalú felfedező kutatások. Az alapkutatások hazai műhelyeinek nemzetközi versenyképességéhez elengedhetetlen a közfinanszírozású pályázatok fenntartható és kiszámítható rendszere, hogy a kiválóságok magyarországi kutatóhelyeken valósítsák meg tudományos programjaikat” – hangsúlyozta Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke a felhívások közzététele kapcsán.

A versenypályázatok felfedező kutatásokat ösztönző 2017-es konstrukciói hozzájárulnak ahhoz, hogy a már eredményeskutatói műhelyek új programokat kezdeményezhessenek, valamint a 2016-ban kidolgozott posztdoktori ösztöndíj-rendszer mellett a fiatal kutatók saját kutatócsoportot hozhassanak létre és a kutatói kíváncsiság által vezérelt kutatások nemzetközi projektek keretében is folytatódhassanak. A tavalyi növekedés után újabb 1 milliárd forinttal, 8 milliárd forintra nőtt a kutatói kezdeményezésű témapályázatok kerete, ezt egészíti ki a kizárólag fiatal kutatók által pályázható hasonló konstrukció 1,5 milliárd forinttal, valamint a nemzetközi együttműködésen alapuló témapályázatokat ösztönző felhívás további 1 milliárddal. Megnyílt a posztdoktori kiválósági program is 1,5 milliárd forintos keretösszeggel, amely a már doktori fokozattal rendelkező negyven év alatti kutatók bérjellegű támogatásával járul hozzá a tudományos műhelyek erősödéséhez Magyarországon.

  • A kutatói kezdeményezésű témapályázatok (K_17) keretében tematikus prioritások nélkül, bármilyen tudományterületen végezhető felfedező kutatás. A felhívás célja a kutatói kreativitás és kiválóság megerősítése, olyan kutatói kezdeményezésű projektek megvalósulásának ösztönzése, amelyektől természeti és társadalmi jelenségek megismerése, az emberiség ismeretanyagának bővülése és olyan eredmények várhatók, amelyek nyomán új módszerek, eljárások dolgozhatók ki.
  • A Hivatal célzottan támogatja a fiatal kutatókat önálló kutatócsoportok létrehozásában azzal, hogy meghirdeti a „Fiatal kutatók által kezdeményezett témapályázatokat” (FK_17), melyre 40 évnél fiatalabb szakemberek nyújthatnak be pályázatot. A pályázat tervezése során a Hivatal a tavalyi év tapasztalataira is támaszkodott, mivel a kutatói pálya kezdetén járó szakemberek nagy számban nyújtottak be projektjavaslatokat a kutatói témapályázatokra (K_16) 2016-ban.
  • A nemzetközi együttműködésen alapuló témapályázatok felhívása is (NN_17) a hazai kutatócsoportok és külföldi partnereik együttműködését ösztönzi, ezzel is erősítve a magyar tudomány nemzetközi beágyazottságát, külön kiemelt alprogramban támogatva a magyar-osztrák és a magyar-szlovén együttműködésben zajló alapkutatásokat.
  • A tavaly megújult és idén is közzétett posztdoktori felhívás (PD_17) a perspektivikus kutatói életpályát kínáló kutatásfinanszírozási rendszer elengedhetetlen eleme, amely a támogatott kutató bérjellegű kifizetésére és annak munkáltatói járulékára ad fedezetet. Önálló kutatási támogatást a posztdoktorok ebben az évben is a K_17, az FK_17, illetve – nemzetközi együttműködésben megvalósuló alapkutatás esetén – az NN_17 kutatási témapályázatok keretein belül pályázhatnak és nyerhetnek el.

Tavaly négy tudományterületi csoportban – Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma (BTTK); Matematikai, Fizikai, Kémiai és Mérnöki Tudományok Kollégiuma (MFKMTK); Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma (OBTK); valamint Agrár-, Környezet-, Ökológiai és Földtudományok Kollégiuma (AKÖFK) – összesen 1145 kutatói kezdeményezésű témapályázat érkezett be az NKFI Hivatalhoz. Örvendetesen nőtt a pályázói kedv az elmúlt évekhez képest: a benyújtott projektjavaslatok összesített támogatási igénye csaknem 34 milliárd forint volt, ami a megelőző évhez viszonyítva 42%-os, 2014-hez viszonyítva pedig 62%-os emelkedést jelent. Ezen belül a 40 évesnél fiatalabb pályázók száma közel két és félszeresére emelkedett, ez is indokolta, hogy idén a fiatal kutatók részére már külön felhívás jelent meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .