Blogzine

Kényelem a fizetéskor: bankkártya a mobilba integrálva – itthon és külföldön is

Álmodozzunk: mi lenne, ha sem itthon, sem a fejlett világban nem kellene külön plasztiklapot magunknál tartani minden egyes érintéses fizetéshez. Mi lenne, ha egyszerűen az okostelefonunkat tarthatnánk oda az egyérintéses terminálokhoz? Ez mára már nem álom, hanem elérhető valóság.

A nyári utazási szezon kezdetekor az ember gyomra mindig kicsit összeszorul, ha a pénzváltásra és a külföldi valutával való bajlódásra gondol. Sokan jártak már pórul egy-egy rosszindulatú pénzváltó miatt. Ha bankkártyával fizetünk, akkor az árfolyamot tekintve is sokkal jobban járunk, mint a készpénz, a valuták ide-oda váltogatásával. Lehet, hogy a bankkártyánál is van egyszerűbb megoldás? Azért, hogy az utazás izgalma kellemes maradjon, nem ártana mindenkinek megismernie a XXI. század egyik legújabb vívmányát a kártyás fizetések terén: ez pedig az egyérintéses mobilfizetés!

A mobil mindig kéznél van

Bevallom, én bizony az az ember vagyok, aki állandóan figyeli, megvan-e a tárcája. Ám kétévente egyszer így is elhagyok valamit. Már velem is előfordult, hogy a blokkok közül kicsúszott a bankkártyám, legutóbb egy jegypénztárnál jártam így, mert siettem munkába és az eszem már az értekezleten járt. Csak fél nap múlva, munka után vettem észre, hogy nincs nálam a kedvenc plasztiklapom. Szerencsére egy telefonálás után tisztázódott: a jegypénztárban vár a kártyám egy borítékban, csak a személyimet kell felmutatnom. Nagy kő esett le a szívemről! Milyen jó, hogy ez nem külföldön történt, ott talán körülményesebb lett volna a kártya visszaszerzése.

Ha a mobilom lenne egyúttal bankkártyám, ott egyszerűen kizárt lenne, hogy fél napig ne vegyen észre a telefon eltűnését. Ugye!? Kevés embert tudok, aki egy-két percet követően nem nyúl a mobiltelefonért, nem keresi azt napközben százszor, ezerszer. Ezzel az eszközzel nem csak telefonálunk, de fotózunk is, vagy térképként használjuk. Ezen követjük a híreket, a blogokat, vagy a legújabb közösségi média posztokat, gyakran ránézünk. Magyarán: a mobilt az emberek többsége nagyságrendekkel nehezebben veszíti el, mint a pénztárcáját. Ezért is egyszerűbb, ha a mobilt használjuk pénztárcaként, vagyis az okostelefonunk érintjük a terminálhoz a fizetésnél!

Hogyan működik?

Mobiltelefonba nem fér be a bankkártya, igaz? Nem, nem igaz, mert a modern bankkártya lényege éppen egy olyan, igen magas biztonsági fokon álló chip, amit elég odaérinteni az erre alkalmas terminálhoz, nagyobb összegnél legfeljebb a PIN kódunkat kéri. De hogyan működik mindez mobillal?

A legtöbb új okostelefonban már megtalálható az az antenna, illetve NFC chip (és persze protokoll), ami lehetővé teszi a fizetéskor szükséges információk cseréjét. Az, hogy az NFC egy adott telefonban benne van-e, vagyis a telefon alkalmas-e érintéses fizetésre, egyetlen, a típusra lefuttatott guglizással fél perc alatt megtudható.

Ha van egy legalább 4.4-es verziószámú Android operációs rendszerrel rendelkező mobilkészülékünk, és kiderült, hogy alkalmas az egyérintéses fizetésre, akkor a mobilfizetés szempontjából nyert ügyünk van. Már csak egy mobiltárca alkalmazás kell, amibe a Mastercard bankkártyánkat regisztrálhatjuk. A regisztrációt követően az ügyfél külön kérésére megtörténhet a „nagy átköltöztetés”, vagyis a kártya ezt követően digitálissá válik. Az okostelefonon nem is tárolódik fizikai kártyaadat, a fizikai kártyaszám helyett egy virtuális kártyaszámot használunk a fizetésnél. A fizetés ugyanolyan biztonságos, mint a bankkártyák esetében, sőt, a telefonunkra beállíthatunk még további „biztonsági lépcsőket”, például elláthatjuk a telefonunkat ujjlenyomat olvasós és/vagy kacifántos, számos vagy mintás nyitókódokkal. Ha pedig bármilyen rendellenes fizetést észlelnénk, természetesen a már megszokott módon le tudjuk tiltani a bankkártyát a bankunknál.

Jelenleg a Simple by OTP mobiltárcával, a GRÁNIT eBank alkalmazás GRÁNIT Pay funkciójával, illetve az MKB Pay alkalmazássallehet igénybe venni az újgenerációs bolti mobilfizetést hazánkban, és természetesen az utazásaink során külföldön is. A bankkártya telefonba költöztetése aTelenor MobilPass appplikáció segítségével is megvalósulhat, ez egy SIM-alapú mobilfizetési megoldás, amelyet a Budapest Bank és Telenor ügyfelei érhetnek el. Minden olyan terminálnál használhatjuk érintéssel a mobilunkat, ahol az érintőkártyát is elfogadják.

Ha egyszer rászántunk azt a néhány percet a „digitalizációs” beavatkozásra, és létrehoztuk a virtuális kártyánkat, onnantól eljön a kényelmi Kánaán – sőt, még a plasztikot is megtarthatjuk, ha akarjuk. Persze talán az első pár hónapban sok helyütt úgy néznek majd ránk, mint egy UFO-ra, ha kártyánk helyett a telónkat érintjük a terminálhoz. De ez szerintem remek érzés, bár valószínűleg hamar elmúlik, hiszen ez a zseniális, magártól értetődő megoldás biztosan futótűzként terjed majd el a következő hónapokban.

És akkor, aki eddig kitartott, annak mutatunk egy klassz infografikát:

Megosztás