Kutatói infrastruktúra és innovációs szolgáltatás kkv-knak a Bay-tól

Megszületett a 2014-2020 fejlesztési ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetési döntése, a debreceni Insimu Patient kapott 120 milliós tőkét. A Hiventures programjának friss részletei következnek!
Több mint 50 milliárd
Öt magyar innovatív vállalkozás vehet épp részt a világ egyik legnagyobb startup fesztiválján, a South by Southwest (SXSW) Interactive-on az egyesült államokbeli Austinban. A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) InnoTrade programja a cégek számára az eseményhez
Az Enterprise Hungary idén is meghirdeti vállalkozói programját Londonban. A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő szakmai együttműködésében megvalósuló programba várják a Londonban vagy Nagy-Britanniában élő, vállalkozói motivációval, üzleti ötlettel
Kilenc magyar innovatív vállalkozás mutatkozott be a „startup nemzet” szívében, Tel-Avivban megrendezett Axis innovációs konferencián a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) InnoTrade programjának közreműködésével.

Az idén március 7-én és 8-án tartott
(angol felhívás jön, sorry) Webit invites all Hungarian startups to apply for free and if selected to receive free expo booth and free Festival tickets (up to 3 per startup). We are searching to endorse the Europe 500 top startups.

Inviting Hungarian
(+18 FULL SZUBJEKTÍV!) Hiventures (=vadi új állami tőkealap) megnyitó esemény ácsorogtam. Immár egy órája. A lépcsőn. Mert a tömegtől nem tudtam felmenni az emeleten zajló előadásra. Erre nem számítottam. Pláne egy állami alapnál. (sic!) Aztán rájöttem,
Március 1-jén, teltházas eseményen került megrendezésre a Hiventures Demo Day, ahol közel kétszáz startup, mentor és inkubátorház ismerhette meg a Hiventures új befektetési programjait, ami az inkubációtól, a tőkebevonáson át, a nemzetközi piacra lépésig
A Bay Zoltán Kutatóközpont és közép-európai partnerei elérhetővé teszik kutatói infrastruktúrájukat, innovációs szolgáltatásaikat a hazai kis- és középvállalkozások számára a KETGATE projekt keretében. A KETGATE forrásainak hatékony felhasználásával így szintet léphetnek az innovátor KKV-k termékfejlesztései.

A kutatóintézetek idén indult nemzetközi hálózata jól példázza, hogy elsődleges céllá vált az Európai Kutatási Térségben a már meglévő kutatás-fejlesztési infrastruktúrák kihasználtságának fokozása, a fejlesztések piaci célokhoz való rendelése. E tekintetben a Bay Zoltán Kutatóközpont élen jár, hiszen folyamatosan teljesít hazai és nemzetközi piaci megrendeléseket, és törekszik a szolgáltatás-exportjának bővítésére. Ebből a célból csatlakozott a KETGATE konzorciumhoz is, amelynek keretében a Central Europe program támogatásával, három éven át nemzetközi KFI szolgáltatási portfólió kidolgozására fókuszál, egy magyar, egy osztrák és egy szlovén kutatóintézettel együttműködve.

A Bay Zoltán Kutatóközpont (BZN) tudatosan alakítja úgy innovációs szolgáltatásait, hogy azok megfeleljenek a hazai kis- és középvállalkozók igényeinek. Annak érdekében, hogy minél több KKV fogjon bele innovációs tevékenységbe, illetve kezdjen együttműködést kutatóintézetekkel, számos egyéb platformot is biztosít a vállalkozásoknak a kutatókkal való személyes találkozásokra, a felmerülő innovációs szolgáltatási igények áttekintésére. A KETGATE projektnek köszönhetően a Bay Zoltán Kutatóközpont eszközparkja elérhetővé válik az új termékeket fejlesztő KKV-k számára, így szintet léphetnek a termékfejlesztések.

„Fontos előrelépés, hogy a kis- és középvállalkozások alkalmat kapnak nálunk vagy más közép-európai kutatóközpontoknál arra, hogy felhasználják a csúcstechnológiát képviselő kutatói infrastruktúrákat. Ez jelentősen bővíti mozgásterüket, és megkönnyíti a termékfejlesztést. A jelenlegi és jövőbeni partnereink számára is hozzáférhetővé tesszük a kulcsfontosságú alaptechnológiák körébe tartozó teljes kutatói infrastruktúránkat, a KETGATE keretében” – hangsúlyozta Dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán kutatóközpont ügyvezetője.

A KKV-k számára igénybe vehető intelligens megoldások új technológiai szintre emelhetik termékeiket, így azok magasabb hozzáadott értéket képviselve piacképesebbé válnak. Példaként említhető a mikro-nanoelektronika, a lézertechnológia vagy épp az optikai technológiai vegyületek, és a fejlett anyagok alkalmazásai.

A BZN évek óta rendszeresen együttműködik a ZF Hungária Kft-vel: egy lézeres hegesztő berendezés összeállítása, az ehhez kapcsolódó technológia-fejlesztési projekt eredményei alapján a Bay Zoltán Kutatóközpont ma már folyamatosan gyárt a cég megrendelésére lézerhegesztett alkatrészeket. A gyártási volumen jelenleg évi 80-100 ezer darab. A Mérnöki Divízió együttműködik több járműipari gyártó céggel, pl. a Bíró Kft-nek autóipari sebességváltó alkatrészek lézeres hegesztését végzi jelenleg évente 15 ezer darabos nagyságrendben, illetve elvégezte az ehhez szükséges technológiafejlesztést és készüléktervezést. A BZN Mechanikai Anyagvizsgáló Laboratóriuma többek között hazai implantátumgyártóknak végzi protézisek (pl. csípőprotézis, fog-, gerinc-, térd-implantátumok) speciális biomechanikai (statikus és élettartam) vizsgálatait. Az implantátumok kötelező minősítéséhez szabványos vizsgálatokra van szükség.

A KETGATE egyik tervezett eredménye, hogy nyolc közép-európai országban lesz „hozzáférési pont”; ezeken keresztül a határon túli vagy bármely közép-európai országban működő vállalkozók igénybe vehetik a kutatóintézetek szolgáltatásait. A projekt hozzáférési és szolgáltatási hálózat létrehozását is támogatja, így a KKV-k gyorsan eljuttathatják okosmegoldásaikat az európai, sőt, a globális piacokra.
A KETGATE projekt már elkezdte előkészíteni a kutatóintézetek és KKV-k együttműködését. Az ipari fejlesztési projektekre 2019-ben a projekt támogatást is biztosít (egy innovációs voucher-nek megfelelő rendszerben). Az együttműködési igények felmérésére 2017. november 27-én Budapesten egy nyitott rendezvényt szerveznek, amelyre minél több KKV-t és innovációmenedzsment szervezetet várnak a projektgazdák.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.