Blogzine

Győr: újra Quantum Leap Demo Day 9 klassz csapattal

– Kilenc startup projekt versenyzett a győri Széchenyi István Egyetem és a Quantum Leap inkubátor 2018. november 14-i Demo Day rendezvényén. Mutatjuk, kik lettek a legjobbak!

Még novemberi nyár volt a múlt héten, így a győri egyetem környékén is a többség egy szál pulcsiban közlekedett. De a jó hangulat nem csak a kampusz környékén, hanem a startupversenyen, hivatalos nevén a Quantum Leap Demo Day rendezvényén is megvolt.

A felhozatal most nem volt olyan egyenletes, mint legutóbb. Ám ennek nem csak hátránya, hanem előnye is van. Mégpedig az, hogy a múlt alkalommal kevesebb csapat lógott ki felfelé a mezőnyből, viszont most több volt az erős, többre hivatott ötlet. Sőt, egészen kidolgozott projektek is felbukkantak múlt héten Győrben. A Széchenyi István Egyetemen tehát egyre jobban és jobban értik azt a fiatalok, hogy mit is jelent a jó startup, mitől erős egy ötlet, mi is kell pontosan a sikerhez.

Kik indultak a Qunatum Leap startupversenyén a Széchenyi István Egyetemen?

Ők – lásd lentebb – indultak a versenyen. Közülük kiemelten, vastag betűkkel szedtük az öt legígéretesebb projektet! Közülük az első helyre a legtöbb zsűritag a Gapidea projektet szavazta. A srácok egy targonca balesetek (targonca-ember ütközés, targonca-targonca ütközés) meggátlására szolgáló okos kamerákból és riasztókból álló, saját hardverfejlesztésen alapuló rendszert mutattak be. Hatalmas előnye volt a projektnek, hogy kész, már működő, sőt, partnereknek teszt jelleggel már értékesített (!) prototípusról van szó, azaz meglehetősen előrehaladott, koránt sem ötlet fázisban lévő projektről beszélhetünk.

A képzeletbeli különdíj pedig a WalkingCity-nek jár, mert szintén előrehaladott, élesben tesztelt porjektről van szó. A „társadalmi hasznosság díj” a Jogsielsősegély-nek és a MyThoms-nak jár, a AgentU pedig a „nagy ötlet” képzeletbeli kategória díjazottja lehetne. Hogy miért? Görgess le és nézd meg! ;)

Képünkön a nyertes csapat prezentál:

 

A projektek tehát a prezik sorrendjében:

NaviTravel
„Célunk egy olyan turisztikai navigációs applikáció létrehozása, amely tartózkodási hely érzékelése alapján információkkal látja el a felhasználót. Többek között bizonyos hatótávolságon belül programlehetőségekkel, látnivalókkal, éttermekkel, szálláshelyekkel. Bővülő adatbankot tartalmaz majd. A hatókörzet m-ben mért méretét változtatni is lehet, amennyiben felhasználója úgy dönt, hogy képes megtenni nagyobb távolságot az adott cél elérése érdekében. Elsősorban a hazai turizmus fellendítésében segíthet, majd kiterjeszthető, bővíthető a nemzetközi piacokra is kereslettől függően. Az app használói az egyes túrák teljesítése, célpontok meglátogatása során QR kód segítségével azonosíthatják magukat a helyszínen, amely a legközelebbi látogatóhelyen kedvezményt biztosít a belépésre, és egyéb szolgáltatásokra.”

Jogsielsősegély
„Jogosítvány megszerzéséhez nélkülözhetetlen tanfolyamot gondoltuk újra, a hagyományos oktatási módszert applikációval váltanánk fel és a diákokat VR szemüveg segítségével ellátási szituációkba helyeznénk. Ezzel játékosan, tudásukat folyamatosan tesztelve szerezhetnék meg az elsősegélynyújtáshoz szükséges elméleti és gyakorlati alapokat.”

WoSaSo
„Munkavédelmi szolgáltatások nyújtása, a mai modern eszközök alkalmazásával. Online éves requalifikációs oktatások és bármikor elérhető tudásanyag biztosítása mobileszközök segítségével.”

MyThoms
„A MyoThoms egy szervomotoros lábtológép. Amely rehabilitációra, erőszint felmérésére
valamint a teljesítmény növelésére is alkalmas. Új és Egyedülálló szoftver segítségével.”

AgentU
„Az AgentU jelen esetben azt jelenti: a hatóanyag te vagy. Olyan életmód változtató, kisebb testi problémák, enyhébb betegségek, nem kívánt állapotok ellen ható gyógymódot kínálunk, amely a placebó hatáson alapul. Hatóanyag nélküli tabletta bevételét és mobil applikációval támogatott „gyógyhatást”/életmód változtatást tesz lehetővé. A terméket számtalan probléma megoldására alkalmazhatjuk (elhízás, leszokás a dohányzásról, kimerültség, stb.). A tabletta és az applikáció kombinációja – megfelelő nyelvi fordítással – a világ bármely országában alkalmas a piac meghódítására. A tabletta folyamatos bevételt képes termelni, míg az applikáció támogatja illetve „eladja” a különböző gyógymódokat.”

Travel for You
„Mi egy utazástervező szolgáltatást tervezünk, amelynek jellemzői az alacsony költségvetés,
személyre szabható programok. Egy telefonos applikáción keresztül lehetne egy utazás
teljes ügyintézését elvégezni. Ide tartozik a szállásfoglalás, repülőjegy, biztosítás, belépők,
helyi bérlet. A vevők saját érdeklődésüknek megfelelően tudnák kiválasztani a megtekinteni
kívánt látnivalókat és az applikáció ennek megfelelően elkészítené az időtervet, valamint a
látnivalók közötti közlekedést és a tájékozódást is elősegítené.”

EZEE
„Rendezvényszervezés könnyen és egyszerűen!”

Gapidea
„Személyre szabott, egyedi problémákat megoldó gépi látás alapú mérnöki megoldások szolgáltatásával foglalkozunk. Napi szinten használunk különféle képfeldolgozó szoftvereket, melyek például Instagramra, vagy Facebookra szánt képeinket teszik látványosabbá. Ezekben a megoldásokban azonban sokkal nagyobb potenciál rejlik. Nagy az igény a kamerás, képfeldolgozás alapú, intelligens megoldásokra az iparban is, mivel ezek minőségbiztosítási, automatizálási, értékvédelmi vagy akár balesetvédelmi funkciót is elláthatnak. Ezekre az igényekre kínálunk optimális megoldást mérnöki szolgáltatásainkkal.” A srácok egy targonca balesetek meggátlására szolgáló okos kamerákból és riasztókból álló rendszert mutattak be!

WalkingCity
„A WalkingCity célja, hogy Európa nagyvárosaiban olyan turisztikai szolgáltatást nyújtson, ami egy online alkalmazáson keresztül játékos fejtörők formájában, élményszerűen kíséri végig a turistát a város nevezetességein. Célunk, hogy a hagyományos vezetett városnézéseknek egy játékos, független kis létszámmal játszható alternatíváját hozzuk létre azok számára, akik szeretnének megismerkedni a város nevezetességeivel, de nem akarnak nagy létszámú “esernyős” guided tour-hoz csatlakozni. Továbbá szeretnék mindezt kötöttségek nélkül, szórakoztató formában megtenni.
A szolgáltatás online megvásárolható és a hét bármely napján, bármely időpontjában játszható. Minden egyes játék egy a városhoz köthető izgalmas történetben van becsomagolva, ezáltal nem pusztán a száraz tényeket kapja meg a játékos, de belecsöppen egy izgalmas nyomozás, vagy akár kincskeresés közepébe is.”

***

A zsűri tagjai voltak:

– Benkő Vilmos, közgazdász, vállalkozó az egészségügy és megújuló energia területén.

– Dr. Dőry Tibor, a Széchenyi István Egyetem győri campusán működő MobilITy élményközpont igazgatója, egyúttal a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense.

– Dr. Halaska N. Gábor, a Figyelő technológiai rovatának szerkesztője, az Insiderblog.hu egyik alapítója, az oldal főszerkesztője.

– Janzsó Bence, a Hiventures alapkezelő befektetési menedzsere.

Megosztás